Vücudun ısı kaybını önlemek için ne çok ince ne çok kalın giyinin. Vücut ısısını hapsedip koruyacak şekilde, termal özellikli kıyafetleri tercih edin. Beslenmenize dikkat edin, yetersiz veya gereğinden fazla kalori almayın. Bağışıklık sisteminizi vitaminlerle destekleyin.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Üşümeye Karşı B Vitaminleri Ve Demir İçeriği Yüksek Besinleri Seçin. Demir; kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısında fazla miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, bitkisel kaynakları arasında fasulye, mercimek, nohut, kuru üzüm, kuru incir, kuru erik, kuru kayısıyı, kaju ve fındığı sayabiliriz.
Kış geldi diye modumuz yaza göre biraz düşüyor olabilir ama uzmanlar soğuk havanın birçok faydasından bahsediyor. Eklem ağrıları hafifliyor, yağ yakımı hızlanıyor, cildimiz daha sıkı ve parlak görünüyor, selülit oluşumu engelleniyor, polen gibi alerjenler de ciddi ölçüde azalıyor…
İlgili 27 soru bulundu
“ÜŞÜMEK YAĞ YAKMAYI YÜZDE 3 İLA 30 ARALIĞINDA ARTIRIYOR”
Kış meyve ve sebzelerinin liflerinin çok olması da kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar, üşümenin yağ yakmayı yüzde 3 ila 30 aralığında artırdığını gösteriyor.
Kışın daha çok hastalanmamızın nedeni soğuk değildir. Soğuk sadece solunum yollarını hassaslaştırarak, viral ya da bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkışını hızlandırır. Bu nedenle solunum sistemini ilgilendiren her tür hastalık nezle, grip, farenjit, sinüzit, bronşit, zatürree kış aylarında daha fazla görülür.
Kış Aylarında Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Özellikle soğuk havalarda çok üşümekten şikayetçi olan kişiler, kış aylarında içlerini ısıtacak şu gıda ürünlerini bol bol tüketmeye çalışarak kendilerini hastalıklara karşı koruyabilirler: Karabiber. Kabak, tatlı patates, havuç, lahana gibi kök sebzeler. Tarçın.
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Susuzluk hissetmemek, vücudun suya ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Yağlar, vücudun vücut ısısını korumaya yardımcı olur.
Sempatik sinir sisteminin uyarılması: Vücut sı- caklığı azaldığında sempatik sistem devreye girer, adrenalin ve noradrenalin hormon salgısı artar. Bu hormonlar vücuttaki kimyasal olayları hızlandıra- rak metabolizma hızını ve dolayısıyla ısı üretimini artırır. Buna kimyasal termogenez (ısı üretimi) de- nir.
Ter bezleri tarafından salgılanan ter; sodyum, klor, üre, potasyum, laktik asit, su vb. maddeleri içerir. Ter, deriden buharlaşırken vücuttan da sıcaklık kaybı olur. Vücut sıcaklığının düşmesi durumunda ise hipotalamus ter bezlerinin salgılarını baskılar ve sıcaklık korunur.
Hangi Vitamin Eksikliği Çok Üşümeye Neden Olur? Çok üşümenin nedenlerinden biri de demir eksikliğidir. Doğru miktarda demire sahip olmayan vücutta üşüme ve titreme görülebilir. Demir eksikliğine demir amnezisi de denilir.
Üşümekten yakınanların sayısı hiç de az değil. Soğuk havaya maruz kalmak kuşkusuz bunun en önemli nedeni. Ancak sürekli üşüme söz konusu ise bu, kansızlıktan romatolojik hastalıklara pek çok rahatsızlığın habercisi olabilir. Kış aylarında üşümek hava koşulları göz önüne alındığında olağan sayılan bir durum.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Sıcak içecekler, üşütmeye iyi gelir. Özellikle bitki çayları, adaçayı, zencefil çayı, limonlu bal ve sıcak su karışımı gibi içecekler, boğaz ağrısı ve öksürüğü hafifletebilir. Boğaz ağrısını hafifletmek ve enfeksiyonu azaltmak için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
Askorbik asit olarak da bilinen ve antioksidan etkiye sahip olan C vitamini, reçetesiz satılan pek çok soğuk algınlığı ve grip ilacında da bulunabilen ve bağışıklığı yüksek oranda destekleyen vitaminlerin başında gelir.
Havaların ısınması ve güneşin çıkmasına aldanıp ince giyinmek yine hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Gün içindeki ısı değişimleri bir terleyip bir üşümek kişinin hasta olmasına neden olmaktadır. Bu ne çok sıcak, ne de çok soğuk havalar bakteri ve mikropların üremesine zemin hazırlamaktadır.
Ayrıca serinlemek için araç içinde veya odadaki klimanın karşısına oturmak ya da pencere yanında cereyana maruz kalmak yine sakıncalı olacaktır. Bu tarz maruziyetler yüz felci veya tıbbi adı ile Bell's paralizisi için de önemli risk faktörüdür.
Nezleye neden olan yüzlerce virüs vardır. Bu virüsler vücudumuza ağız, burun ve gözlerimizden girerler. Üşüttüğümüzde bağışıklık sistemimizde interferon denilen koruyucu madde azalır ve mikroplara yenik düşüp hasta olma ihtimalimiz artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri