Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Karbonhidratın da 'basitine kaçmayın' Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Kayısı, greyfurt, ananas, elma, kiraz, şeftali, portakal, böğürtlen, armut, üzüm, buğday kepeği yulaf kepeği, bezelye, soya fasulyesi, fıstık, kuru şeftali, badem, mercimek, arpa unu gibi gıdalar lif açısından zengindir. Bu besinler sindirimi hızlandırmaya yardımcı olurken kilo kaybını da destekler.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Mide genellikle 2 ve 5 saat arasında boşalır. Ardından sindirilmeye başlayan yiyecekler ince bağırsağa ve sonrasında kalın bağırsağa geçer. Besinin ağızdan anüse kadar yolculuğu toplamda 24 ve 72 saat aralığında gerçekleşir.
Yağsız proteinler olarak sayılabilen; derisiz tavuk, hindi ve balık gibi protein kaynakları hazmı kolay yiyecekler arasında sayılabilir. Ayrıca sığır eti ve kıyma gibi kırmızı et seçenekleri de sindirimi ve hazmı kolay protein türlerindendir.
Ananas da bağırsak çalıştıran meyveler arasında yer alır. Erik, limon, elma, kivi, mandalina gibi meyveler de bağırsakları iyi çalıştırır. Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur.
Yoğurt. Yemeklerden sonra yediğiniz yoğurt, içerdiği aktif kültür bakteriler sayesinde mide enzimlerinizi hareketlendirir ve daha çabuk sindirmenize yardımcı olur. Eğer bir yoğurt severseniz her yemekten sonra az miktarda yemenizi tavsiye ederiz.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Az ve açlık düzeyinde beslenildiğinde de mide zaten genişleyemez ve normal büyüklükte kalır, ancak daha sonraları oluşan mide tembelliği nedeni ile de küçülür. Ancak anatomik olarak, mide büyüklüğü değişmez.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Çünkü mide suyu, yemekten ayıramıyor. Normal şartlarda 2 dakika içinde sindirimi tamamlanması gereken su, midedeki yemeklerle aynı muamelesi görüyor ve sindirim uzun sürüyor.
Biliyorsunuz sindirim ağızda başlıyor. İyice çiğnenmesi gereken yemekler midede sindirildikten sonra ince bağırsağa gidiyor. Buradan da kana karışıyor. Yiyeceklerin dışarı atılıma süresi ise yaklaşık 33 saat.
Eğer aç karnına ve susuz olmadığın varsayarak bir bardak su içtiğini düşünürsek. Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Yemek yedikten sonra, yiyeceklerin ince bağırsağınızdan ve midenizden geçmesi altı ila sekiz saat sürer. Yiyecekler midenizden geçip kalın bağırsağa girdiğinde, işlenmesi yaklaşık 36 saat (ancak 59 saate kadar da çıkabilir) sürebilir.
Sindirime İyi Gelen Gıdalar
Özellikle pancar, elma, avocado, yaban mersini, tatlı patates, havuç, salatalık, kuru erik gibi lifli sebze ve meyveler, sağlıklı bir sindirim sistemine destek olan gıdalardandır.
Mide asidi, bize zararlı mikroorganizma ve allerjenler için bir bariyerdir. Bakterilerin, mantarların ve diğer canlıların etkisiz hale getirilmesine yardım eder. Bu özellik mide-bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü mideyi geçen bakteri ve diğer organizmaların önünde başka engel kalmaz.
Sindirimi Kolaylaştırır
Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Zencefil, ıhlamur çayı veya nane-limon çayı için
Zencefil'i yiyebileceğiniz gibi, zencefil çayı formunda da kullanabilirsiniz.. Nane özünde yer alan diğer bazı bileşiklerin antispazmodik, papatya, rezene ve tarçın gibi bitkilerde yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri