MIG/MAG kaynağında kullanılan gaz karışımlarında Argon asal gaz olduğu için herhangi bir reaksiyona girmeyeceği böylece ark oluşumu ve kararlılığının kolay olacağı, CO2'nin ise ergimiş banyoyu oksitleyeceği ve tüm pozisyonlarda kısa devre kaynağını kolaylaştıracağı ve iyi bir geçiş sağlayacağı görülmüştür.
MIG kaynak yönteminde argon, helyum gibi soygazlar ile bu gazların karışımları ve argon veya helyuma, oksijen ve/veya karbondioksit gibi oksitleyici gazlar ilave edilerek elde edilen karışım gazlar kullanılır.
MIG (Metal İnert Gaz) kaynağı bir sarf tel elektrodu ile kaynatılacak malzeme arasında bir elektrik arkının oluşturulduğu bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlem koruyucu gaz olarak inert gazları veya gaz karışımları kullanır. Argon ve helyum tipik olarak alüminyum gibi demir dışı metallerin MIG kaynağı için kullanılır.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
İlgili 38 soru bulundu
MIG/MAG ne demektir, MIG ile MAG arasındaki fark nedir? Gazaltı kaynak usulü, koruyucu gazın özelliğine bağlı olarak iki ayrı isimle adlandırılır. Kaynak işleminde asal gaz kullanılıyor ise MIG (Metal Inert Gas), aktif gaz kullanılıyor ise MAG (Metal Aktif Gas) olarak adlandırılır.
Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
Koruyucu gazaltı tungsten ark kaynağı (GTAW) ya da diğer adıyla tungsten asal gaz (TIG) kaynağı; bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde kaynak operasyonu meydana getirir.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Bu kaynak yöntemi, reaktör inşası gibi kalite beklentisi yüksek olan uygulamalar için, ilk tercihtir. 1930'lu yılların başından beri bilinen TIG (argon) kaynağı genellikle, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılır.
TIG kaynak makineleri arasında tüpsüz gazaltı kaynak makinesi seçeneği bulunmaz. Kaynak bölgesinin gaz tarafından tamamen korunabilmesi gerekir. TIG kaynağı, belirli aralıklarla kaynak yapmak için otomatik sistemler ile birlikte de kullanılabilir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Kullanıldığı alanlar
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak davranır.
Öncelikle, “Gazsız” Mig'in aslında gazsız olmadığını açıklığa kavuşturalım. Gazsız Gazalti / mig kaynağı diye bir şey yoktur. Kaynak havuzu havadaki oksijenden korunmalıdır ve bu, havanın gazla yer değiştirmesiyle yapılır! Sözde "Gazsız" Mig Teli, aslında "Kendini Korumalı" dır.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
T Kaynağı - T Joint
Bir parçanın ucu veya kenarı ile diğer parçanın yüzü arasında bir bağlantı olup, parçalar, eklem bölgesinde 5 ° 'den daha fazla ve 90 °' ye kadar bir açı yapar.
TIG kaynağı, üzerinde kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
Alüminyum son derece reaktif bir yapıdadır. Bu sebeple de havaya maruz kalması durumunda bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Bu oksit ise kaynak için engele sebep olmaktadır.
Bu işlemler HF ve Tig kaynaktır. HF kaynağı basıncın olmadığı hatlar için tercih edilen borularda kullanılan bir kaynak yöntemidir. Tig kaynağa göre çok daha hızlı olsa da dayanımı tig kaynağa göre oldukça zayıftır. Tig kaynağı basıncın belli bir oranın üstünde olduğu hatlarda kullanılan kaynak tipidir.
Alüminyum Alaşımlarının Örtülü Çubuk Elektrodla Ark Kaynağı
Yapısal sertleşmeli alaşımlar arasında 4xxx tipi alaşımlar da uygun şekilde örtülü elektrodla birleştirilebilirler; ancak dikişe yakın bölgelerde mekanik karakteristikler düşer. Kaynak için DATK (elektrod +) kullanılır.
Bu elektrot, kaynak işleminde otomatik olarak beslenir ve kaynakçı, kaynak havuzunu kontrol etmek için torcu yönlendirir. TIG kaynak torcu ise, tungsten elektrot kullanarak eriyen doldurma metalin işleme parçasına aktarıldığı bir kaynak yöntemidir.
Torç: Koruyucu gazı ve kaynak metalini, kaynak yapılan bölgeye iletir. Güvenli bir çalışma ortamı sağlanması adına tamamen izole bir vaziyettedir. Tel Sürme: Bu ünite, motor ile tahrik edilen ve kaynak işlemlerinde gerekli olan teli kaynak bölgesine iletmeye yarayan bir mekanizmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri