En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.
Güncel Haberler. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde Antep fıstığı ağacını yetiştiren ve bol ürün aldığını söyleyen Türkan Konak, "Antep fıstığı ağacının Yeşilhisar'da yetişmesi, iklim şartlarının ne kadar değiştiğinin bir göstergesi" dedi.
Mersin'in özellikle Mut ilçesinde yetişen Antep fıstığının lezzet bakımından da çok iyi olduğunu vurgulayan Üzümcüoğlu, ”Bundan dolayı önümüzdeki günlerde ciddi firmalar buraya akın edecek. Daha önce Mersin fıstığı denilince firmalar 'iç kurdu var, dış kurdu' var diye korkuyorlardı.
Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.
İlgili 21 soru bulundu
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Konya'nın Toroslar üzerine kurulu Hadim ilçesinin Akdeniz iklimine yakın hava şartlarının yaşandığı Yağcı Mahallesi'nde yetiştirilen Antep fıstığı, kalitesi ve verimiyle Gaziantep'ten alıcı buldu.
Türkiye'nin dört bir yanına yayılan Antep yetiştiriciliği Denizli'nin Güney ilçesindeki üretimiyle dikkat çekiyor. İlçede Antep fıstığı üretimi yapan 67 yaşındaki Mehmet Çeliker, bölgenin Antep fıstığı üretimine çok elverişli olduğunu belirtti.
Türkiye üretimi
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Kırşehir'in Kaman ilçesinde emekli bir memur, 13 yıl önce ektiği Antep fıstığı çekirdeğinden ilk ürünü aldı. Antep fıstığının İç Anadolu iklim koşullarında yetişip yetişmeyeceğini denemek isteyen emekli memur Menderes Atay, 13 yıl önce saksıya Antep fıstığı çekirdeği ekti.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Türkiye'de yoğun olarak Gaziantep ve çevresinde yetiştirilen ve adını da bu ilden alan Antep fıstığı, Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde de önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
40 dereceyi aşan sıcaklıkta üreticilerimiz hasat yapıyorlar. Kilis'te 1 milyon 500 bin adet fıstık ağacı bulunuyor. İlimizde her geçen gün fıstık üretimi artmaktadır. Türkiye'de fıstık üretimi açısından Kilis 7'inci sıradadır.
Beypazarı ve çevresinin Türkiye'deki mikro klima özelliği gösteren nadir yerlerden biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Antep fıstığında olduğu gibi birçok farklı iklim ve ekolojide yetişen ürünlerin de ilçede yetiştirilebileceğini belirtiyor.
Yerel Haberler. Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde bir çiftçi deneme amaçlı başladığı aşı yaptığı ağaçta Antep fıstığı yetiştirdi.
Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.
Burdur ilimiz Bucak ilçesine bağlı Gündoğdu köyünde 25 yıldır üretilen antepfıstığının 2018 yılı hasadı başladı. İlimizde Eylül ayı sonunda hasat edilen antepfıstığı bu yıl Eylül ortasında hasat edilmeye başlandı.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri