MIG/MAG kaynağında kullanılan gaz karışımlarında Argon asal gaz olduğu için herhangi bir reaksiyona girmeyeceği böylece ark oluşumu ve kararlılığının kolay olacağı, CO2'nin ise ergimiş banyoyu oksitleyeceği ve tüm pozisyonlarda kısa devre kaynağını kolaylaştıracağı ve iyi bir geçiş sağlayacağı görülmüştür.
MIG (Metal İnert Gaz) kaynağı bir sarf tel elektrodu ile kaynatılacak malzeme arasında bir elektrik arkının oluşturulduğu bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlem koruyucu gaz olarak inert gazları veya gaz karışımları kullanır. Argon ve helyum tipik olarak alüminyum gibi demir dışı metallerin MIG kaynağı için kullanılır.
MIG/MAG ne demektir, MIG ile MAG arasındaki fark nedir? Gazaltı kaynak usulü, koruyucu gazın özelliğine bağlı olarak iki ayrı isimle adlandırılır. Kaynak işleminde asal gaz kullanılıyor ise MIG (Metal Inert Gas), aktif gaz kullanılıyor ise MAG (Metal Aktif Gas) olarak adlandırılır.
Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Gazaltı kaynak şekillerinde en sık olarak kullanılan gazlar, Asal gazlar olarak argon ve helyumu; aktif gazlar olarak ise karbondioksit, oksijen ve azotu kullanırlar. Normalde bütün gazlan yalıtkandır. Her gazın kendine mahsus bir iyonizasyon potansiyeli vardır. Argon gazında 14.5 volttur helyum gazında 24,5 volttur.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
Paslanmaz çeliklerin MIG kaynağında, genel olarak %1-2 civarında oksijen veya karbondioksit gibi oksitleyici bileşenler içeren argon gazı veya %20 argon, %2-3 civarında oksijen ve karbondioksit içeren helyum gazı kullanılır.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır. Genellikle % 50 - % 50 oranında oksijen - asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Argon gazı 150-180 atmosfer basınç altında tüplere doldurularak nakledilir.
Öncelikle, “Gazsız” Mig'in aslında gazsız olmadığını açıklığa kavuşturalım. Gazsız Gazalti / mig kaynağı diye bir şey yoktur. Kaynak havuzu havadaki oksijenden korunmalıdır ve bu, havanın gazla yer değiştirmesiyle yapılır! Sözde "Gazsız" Mig Teli, aslında "Kendini Korumalı" dır.
Her ikisi de enerjisi yüksek bir ark oluşturur ve buna bağlı olarak kaynak nüfuziyeti özeliği iyileşir. Gaz karışımlarında aktif bileşenlerin karıştırılması ile tel elektrotların erimesi sırasında daha ince damla oluşumu sağlanır.
MIG/MAG kaynağı, bir bobin tarafından tel besleme motorundan beslenen tel elektrotun, torçtan çıkış yapmadan kısa süre önce kontak memesi tarafından elektrik ile beslenmesi ve bu şekilde arkın, tel elektrot ucu ile iş parçası arasında yanmasının sağlanması ile karakterize edilmektedir.
TIG kaynak makineleri arasında tüpsüz gazaltı kaynak makinesi seçeneği bulunmaz. Kaynak bölgesinin gaz tarafından tamamen korunabilmesi gerekir. TIG kaynağı, belirli aralıklarla kaynak yapmak için otomatik sistemler ile birlikte de kullanılabilir.
TIG kaynağı ile kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır.
Evet, paslanmaz çelikler kaynak yapmaya uygundur. Paslanmaz çelik kaynağı olarak TIG(Argon), MIG(Gazaltı), elektrik ark kaynağı ve lazer kaynaklarıdır.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, inert, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Argon zehirli değildir; fakat yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak davranır.
Kullanıldığı alanlar
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
Kendi uzmanlık alanında yazan, tanınmış ve profesyonel bir araştırıcı veya tanınmış profesyonel bir gazeteci, kendileri bir materyal yayımlamışsa, ve bu materyal daha önce güvenilir bir başka yayımcı tarafından yayımlanmışsa, belki kaynak olarak kabul edilebilir.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri