Ihlamur, papatya, rezene, zencefil ya da ısırgan otu çayı rahatlamaya ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı ve papatya yağı da migren ağrılarına karşı tercih edilebilir. Bu yağlar masaj yapılarak uygulanabilir.
Parasetamol akut migren için etkilidir: Kontrol grubundaki %20'ye kıyasla insanların %39'u bir saatte ağrıdan kurtulur. Aspirin/parasetamol/kafein kombinasyonun da "etkili olduğu hakkında sağlam kanıtları vardır ve migren için birinci basamak tedavide kullanılabilir."
İlgili 38 soru bulundu
Migrenin önleyici tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Propranolol, timolol nadolol, atenolol ve metoprolol etkindir.
Atak tedavisinde ön plana çıkan ilaçlar günümüzde triptan grubu ağrı kesiciler. Bunlar migren tedavisinde kilometre taşı oldu. Bunlar hem genişlemiş olan damarı daraltıyor, hem de damar çevresindeki şişmeyi azaltıyor, önlüyor.
Yaklaşık 30 dakika ile 120 dakika sonrasında ise şiddetli, zonklayıcı ve basınç hissi yaratan ağrı hissedilir ve bu durum saatler hatta 2-3 gün sürebilir. Bu dönem içinde, tipik olarak hastaların üçte ikisinde, başın tek tarafında hissedilen ağrının şiddeti değişken olabilir.
Kafeinli içecekler,yoğurt,çikolata,çerez ,sucuk,salam ,sosis,soğan,incir,peynir,tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler (özellikle viski, bira, kırmızı şarap) migren ataklarını tetileyebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
Rahat bir pozisyon alın ve tamamen rahatlayın. Başağrısından kurtulmak için masaj yapmanız gereken 6 akupresür noktası bulunmaktadır. Bu noktalara hafifçe bastırarak veya dairesel hareketler uygulayarak masaj yapabilirsiniz. Başağrısı genelde masaj sırasında veya masaj bittikten 5 ila 10 dakika içinde kaybolacaktır.
Kahve: Başağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir. Eğer kafein miktarı abartılırsa bir süre sonra sizi rahatsız edecek başağrılarının sebebi olacaktır.
BUZ: Gerginlikten kaynaklanan baş ağrıları yanında migren ağrılarına da buz uygulamak iyi gelir. Buz uyuşturucu etki yaptığından dolayı ağrı başlayacağını hissettiğiniz andan itibaren uygulayın.
Metamizol sodyum, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) adı verilen bir gruba dahildir. Özellikle arveles, hafif veya şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılmakta ve genellikle diş ağrısı, baş ağrısı, adet sancısı, romatoid artrit gibi durumlarda tercih edilmektedir.
Çeşitli araştırmalarda auralı migren olgularında patent foramen ovale oranının daha da arttığı bildirilmektedir. Ağızdan alınan kan inceltici ilaçlar ve düşük doz aspirin tedavisinin migren ve auralı migren sıklığını azalttığı gösterilmiştir.
Bir çay bardağı suya, limondan sıkılmış taze limon suyu ve iki çay kaşığı tuzu karıştırarak içebilirsiniz. Bu karışımı tüketmek birkaç dakika sonra migren ağrınızı hafifletebilir.
Başınızın Ağrıyan Bölgesine Soğuk veya Sıcak Su Torbası Uygulayın. Sıcak kompres veya buz torbası baş ağrısını hafifletmeye yarar. Soğuk veya sıcak su torbasını alnınıza 15-20 dakika boyunca uygulamalısınız. Bazı kişilerin baş ağrısına soğuk bazı kişilerinkine ise sıcak su torbası iyi gelebilir.
Bu akupunktur tekniğine 'Buz hilesi' adı veriliyor. Yorgunluğu ve baş ağrısını geçirdiği iddia ediliyor. Tek yapmanız gereken ensenizdeki bu noktada 20 dakika boyunca buz bekletmek.
Her ne kadar ilk duyulduğunda alışılmışın çok dışında gibi gelse de su yastıkları oldukça rahat ve genellikle ince şekilli olduğunda sırtüstü yatmayı sevenler için sağlık açısından çok faydalıdır.
Cinsel ilişki özellikle de orgazmın, migren ve küme baş ağrısına iyi geldiği gibi bir efsane vardır. Fakat bilimsel olarak ispatlanmış bir bulgu değildir.
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellik ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı olanlar baş ağrına eşlik eden bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar.
Aurasız migren, 4 ila 72 saat süren bir baş ağrısı atağıdır. Çoğunlukla başın bir bölgesinde, orta ya da yüksek şiddetli olarak hissedilir. Bu migren türü, fiziksel aktiviteler ile şiddetlenme eğilimindedir. Atak başladığında hasta ışık ve ses duyarlılığının arttığını hissedebilir.
Sinüzit ve migren nasıl ayırt edilir? - YouTube. Sinüzit, baş ağrısına değil yüz ağrısına yol açar. Migren ise baş ağrısıyla kendini gösterir. Migren ağrısı, nöbetler halinde ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri