Ataktan hemen önce veya ağrının başlangıcındaki 5 ila 60 dakikada görmede bulanıklık, gözün önünde ışıklı noktalar, çizgiler görme veya daha seyrek olarak da konuşmada bozulma, bedenin bir yanında uyuşma, baş dönmesi, çift görme veya güçsüzlük yaşanıyor.
Migren, göz kararması yapabilir. Bununla birlikte gözde zikzak görme, görme bulanıklığı, görme bozuklukları oluşması, gözde şimşek çakması, ışık çizgisi görülmesi mümkündür. Göz migreni sırasında görme kaybı da yaşanabilir.
Göz migreni belirtileri
Aura: Göz migreninde belirtiler genellikle aura olarak adlandırılan semptomlarla başlar. Auralı migrenin semptomları arasında bulanık görme, ışık çakmaları veya görme kaybı gibi görsel bozukluklar yer alır.
Migren atağı sırasında bulanık görme, baygınlık, kusma, mide bulantısı, ışığa ve sese karşı hassasiyet, görüş bozuklukları ve baş dönmesi gibi birçok farklı belirti yaşanabilmektedir. Diğer çoğu hastalığın aksine, migren atağı yaşayan kişilerde fiziksel aktivitenin artışıyla birlikte baş ağrısı da artar.
Migren ataklarının %10'unu oluşturan auralı migren, baş ağrısı gelişiminden yaklaşık bir saat önce, zig zag çizgiler şeklinde görülen halüsinasyonlar, bulanık görme, ışık çakmaları ya da skotom olarak bilinen görüş alanında boşlukların varlığı gibi geçici duyusal belirtiler ile kendini gösterir.
İlgili 29 soru bulundu
'Auralı migren' cisimlerin etrafında kırılmalara, yansımalara, ışık saçılmalarına ve geçici görme kaybına yol açabiliyor.
Bulanık görme, görme keskinliğinin kaybolması ve ince ayrıntıları normal insanlara oranla net olarak görememe olarak tanımlanır. Bulanık görme göz hastalıklarıyla ilişkili olabileceği gibi migren, karbonmonoksit zehirlenmesi, zona hastalığı, menenjit ve ensefalit gibi farklı hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir.
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
Normal sağlıklı bir görüş ve sağlıklı bir göze sahip bireylerde bazı durumlarda göz ile ilgisi olmayan görme bozuklukları meydana gelebilmekte. Bu durumu en çok tetikleyen ve göz sağlığından bağımsız görme bozukluğuna sebebiyet veren hastalık migrendir.
Migren aura semptomları genellikle 5-20 dakikalık bir sürede ortaya çıkar ve genellikle 60 dakika içinde ve uzun süreli etkiler oluşmadan ortadan kaybolur. Tedavi olmadan, migren baş ağrısı atağı 4 saat ile 3 gün arasında sürebilir. Migren ataklarının oluşumu ise çok seyrek olarak ayda birkaç kez değişir.
Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı, erkeklerin üç katına ulaşmaktadır. Kadınların yaklaşık % 20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migren hastası olduğu bilinmektedir. Migren baş ağrısı, zonklayıcı ya da keskin olarak özellikle şakak bölgesinde sabit olur.
Migren baş ağrılarının nedeni karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır. Baş ağrınız olduğunda bunun nedeni kan damarlarınızdaki belirli sinirlerin beyninize ağrı sinyalleri göndermesidir. Bunun sonucunda, kafa bölgesindeki sinirlere ve kan damarlarına inflamatuar maddeler bırakılır ve bunun sonucunda ağrı oluşur.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Çalışmamıza göre akıllı telefonların aşırı kullanımı aura- sız migren hastalarında ağrı şiddeti ve kısıtlılığıyla ilişkili- dir. Ayrıca akıllı telefonların aşırı kullanımı ağrı ataklarını tetikleyebilir ve bu etki ışığa hassasiyeti olanlarda daha belirgindir.
Yarım ya da tam görememe, konuşma güçlüğü, uyuşukluktan yarı felce kadar değişen güçsüzlük, dengesizlik, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi fokal nörolojik bulgular da gelişebilir. Tüm migren belirtilerinin temel özelliği geçici olmalarıdır. Kalıcı hasar oluşturmazlar.
1 – Baş Ağrıları ve Migren
Anksiyete de baş ağrılarına yol açar. Bastırılan duygular, tedirginlik, ve yorgunluk gibi durumlar kasları gerebilir. Bu sayede genişleyen damarlar migrenin şiddetini arttırabilir.
"Özellikle bahar aylarından yaz ve kışa geçiş dönemlerinde atakların sıklığı ciddi şekilde artıyor.
Bulutlu görme göz akıntısı veya göz gerginliği gibi basit ve zararsız nedenlerden kaynaklanabilir ya da göze alınan travma gibi ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Bulanık görme yaşa bağlı olarak gözün yaşlanması sonucu ortaya çıkabilir.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Ancak bazı basit nedenlerden kaynaklanan gözün bulanık görmesi kısa sürede kendiliğinden geçebilmektedir. Uzun süre telefona bakmak, güneşe bakma, bilgisayar ile uzun saatler geçirmek, fazla kitap okuma, bir cisme fazla odaklanma gibi durumlarda bulanık görme geçici olarak olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri