Migren ağrısı tipik olarak tek taraflı, zonklayıcı, hareket veya rutin fiziksel hareketlerden etkilenen, orta şiddette veya şiddetli özellikte, bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi semptomların eşlik ettiği ağrıdır. Genetik bir yapıya sahiptir.
Şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, bulantı, ışık, ses ve harekete karşı duyarlılık şeklinde ortaya çıkan migren belirtileri, sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında oluşan semptomlarla görülür.
Genellikle bu ağrı tek bölümlüdür. Kişi baş ağrısıyla birlikte başında bir zonklama da hisseder. Migren atağı sırasında bulanık görme, baygınlık, kusma, mide bulantısı, ışığa ve sese karşı hassasiyet, görüş bozuklukları ve baş dönmesi gibi birçok farklı belirti yaşanabilmektedir.
Tipik migren baş ağrısının özellikleri, ciddi zonklayıcı ağrı, bulantı ve bazen kusma, ışık ses ve kokulara hassasiyettir. Migren ağrısı başın bir yanında veya tüm başı etkileyebilir. Baş ağrısı erişkinlerde tipik olarak 4 ile 72 saat arasında sürerken çocuklarda saatlerce sürebilir.
Sık görülen bu hastalığın en yaygın belirtilerinin başında ağrı gelir. Ense, şakak ya da göz çevresinden başlayan bu ağrı, hareket ettikçe kötüleşebilir, zonklayıcı karakterle seyredebilir ve bu ağrıya eşlik eden bulantı, kusma, ışık ve sese olan rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Özellikle papatya ve lavantalar buhara konularak buhar tedavisi olur. Migren ataklarının önüne geçilmesi için su ve sıvı tüketimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra migren geldiğinde sessiz ve ışıksız bir ortamda bir süre uyunması gerekir. Uyuyup uyanıldığında bu migren ağrıları da giderilmiş olur.
Sinüzit, baş ağrısına değil yüz ağrısına yol açar. Migren ise baş ağrısıyla kendini gösterir. Migren ağrısı, nöbetler halinde ortaya çıkar.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
Kafada ağrılık hissinin nedeni tama olarak bilinmemektedir. Gerginlik, duygusal tepkime, psikolojik sorunlar nedeni ile olduğu düşünülmektedir. Ama tüm bunlar kesin olarak kanıtlanmamıştır. Yüz kaslarının kasılması da kafada ağırlık hissini tetiklemektedir.
Migren aura semptomları genellikle 5-20 dakikalık bir sürede ortaya çıkar ve genellikle 60 dakika içinde ve uzun süreli etkiler oluşmadan ortadan kaybolur. Tedavi olmadan, migren baş ağrısı atağı 4 saat ile 3 gün arasında sürebilir. Migren ataklarının oluşumu ise çok seyrek olarak ayda birkaç kez değişir.
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Hastanın bir ağrı atağı sırasında yanıp sönen, parlayan ışıklar, zikzaklı çizgiler veya yıldızlar görmesi beklenen durumlar arasında yer alır. Hatta bazı hastalarda görüş alanının kısıtlanması ve kör noktaların oluşması da beklenebilir. Göz migreni atağı, hastanın günlük rutinlerini yapmasına engel olabilir.
Migrende tüm bedeni ilgilendiren bulantı, kusma, ishal, terleme, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kan basıncının yükselmesi (tansiyon) benzeri şikâyetler de olabilir.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir. Migrende, çoğunlukla zonklayıcı ve yarım baş ağrısı atakları olur. Tedavi edilmezse ataklar tipik olarak 3 saat-3 gün devam eder.
Migren ataklar halinde olur. O nedenle karıştırılması zordur. Beyin tümörüne bağlı baş ağrısı, çoğunlukla gerilim tip baş ağrısı ile karışabilir. Ancak gerilim baş ağrısı bile arada geçer, tümör baş ağrısı hiç geçmez.
Migren atakları sırasında bireyler gözleri önünde uçuşan cisimler gördüklerini bildirmekte. Göz önünde uçuşan cisimler görmek, genellikle gözünüzün retina tabakası ile ilgili bir durumdur. parçacıkların sonucudur. Çoğu insan hayatlarında en az bir kere bu cisimcikleri görmüş ve deneyimlemiştir.
Ataktan hemen önce veya ağrının başlangıcındaki 5 ila 60 dakikada görmede bulanıklık, gözün önünde ışıklı noktalar, çizgiler görme veya daha seyrek olarak da konuşmada bozulma, bedenin bir yanında uyuşma, baş dönmesi, çift görme veya güçsüzlük yaşanıyor.
Çalışmamıza göre akıllı telefonların aşırı kullanımı aura- sız migren hastalarında ağrı şiddeti ve kısıtlılığıyla ilişkili- dir. Ayrıca akıllı telefonların aşırı kullanımı ağrı ataklarını tetikleyebilir ve bu etki ışığa hassasiyeti olanlarda daha belirgindir.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor. Tüm bu süreçler migrenin tedavi edilmesini çok zorlaştırıyor” diye konuştu.
Migren ve görme bozukluğu sıklıkla görülebilmektedir. Migrenin gözlere etkisi vardır. Geçici görme kaybı, görme bozuklukları, tek taraflı görme kaybı, gözde şiddetli ağrı, ışık görülmesi, gözde zikzak görme migren belirtileri olabilir.
Migren Belirtileri Nelerdir? Migren belirtileri; Migrenin en temel belirtisi baş ağrısı olmaktadır. Migren belirtilerinde genelde başın bir yarısında veya tamamında zonklama tarzı ağrı yapar. Ağrı orta şiddette veya aşırı şiddetli olabilir ve ağrı şakak, ense, alında olabileceği gibi tek taraflı bir ağrıda olabilir.
Ihlamur, papatya, rezene, zencefil ya da ısırgan otu çayı rahatlamaya ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı ve papatya yağı da migren ağrılarına karşı tercih edilebilir. Bu yağlar masaj yapılarak uygulanabilir.
Kesinlikle. Bugün migren, ilaçsız da tedavi edilebilir, ataklarla baş edilebilir. Tetikleyen faktörler kontrol altına alınırsa yüzde 50, hatta daha fazla oranda hastanın ataklarını ve ağrılarını azaltması mümkün. Ancak ilk önce doğru tanının konulması önemli.
Soğuk Uygulaması: Soğuk su uygulaması migrenin ataklarını dindirir ve migrenin neden olduğu faktörleri de ortadan kaldırır. Migren ataklar ile birlikte seyreden bir rahatsızlıktır. Eğer migren ataklarınız başladıysa soğuk uygulamasını yaparak doğal yollardan bu ağrıları uyuşturmanız mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri