Kısa ve hızlı bir öğrenme yöntemidir. Kısa ve tekrarlayan parçalar halinde öğrenme konusu yabancı bir dil ya da müzik aleti gibi becerileri öğrenmenin etkili bir yolu olarak uzun zamandır kabul edilmiştir. Bununla birlikte artık mikro öğrenmenin mesleki beceri ve performans için de etkili bir araç olduğu bilinmektedir.
anlamıyla, bir psikolojik danışmanın sahip olduğu tüm mesleki becerileri belirtmekte; ancak daha dar anlamıyla, bir psikolojik danışmanın, psikolojik danışma sürecinde kullandığı sözel ve sözsüz iletişim becerilerini belirtmektedir.
Temel psikolojik danışma becerileri dikkati verme, açık ve kapalı uçlu soru sorma, danışanı gözleme, içerik yansıtma, duygu yansıtma ve özetleme becerilerini kapsarken, ileri düzey beceriler ise yüzleştirme, kendini açma, anlamı yansıtma ve odaklanma becerilerini kapsamaktadır.
Bu güçler; psikolojik danışman, grup tarafından kabul, grup içerisindeki güven, grubun çekiciliği, beklentiler, danışanın hazır oluşu, ait olma, danışanın taahhüdü, katılım, danışanın sorumluluğu kabulü, açıklık, geri-iletim, terapötik gerilim, grup üyeleri ve grubun evreleridir.
Hem bireysel hem grupla danışma öncesi, danışmanın ve danışanın birbirlerine ısınması, yakınlaşması, danışanın psikolojik danışmayla ilgili bilgi vermesi, grup kurallarını öğrenmesi ve danışanı ve danışanları hazır duruma getirmek için yapılan görüşmedir.
İlgili 15 soru bulundu
Terapötik koşulları yerine getirebilmek için terapötik becerileri bilmek ve kullanmak gerekmektedir. Bu beceriler: Yapılama, Yakından İlgilenme, Konuşmaya Açık Davet, Asgari Düzeyde Teşvik, Paylaştırma, Bağlama, Sessizlik, Duyguların Yansıtılması, İçeriğin Yansıtılması, Kişileştirme ve Özetlemedir.
Birey merkezli gruplar, grup içindeki belirli bir üyeye odaklanıldığı, üyelerin içsel dünyalarına daha çok girilebildiği (intra-psişik) gruplardır.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Terapötik Amaçlar
Bu amaçlar danışanın problemini nasıl çözeceğine ilişkin bir anlayış kazanmasını sağlar. Çözüm odaklı terapinin amacı danışanların sorunları değil çözümü konuştukları bir dil kazanmalarını sağlamak aynı zamanda çözüme yönelik davranış geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
SERT BECERİLER
Bu bağlamda teknik beceriler olarak da bilinen sert beceriler, bir çalışanın işiyle ilgili görevleri yerine getirmek için sahip olması gereken temel, teknik, entelektüel bilgi, mesleki beceri ve yetenekleri ifade etmektedir.
Makro Beceriler:Toplum ve organizasyonlarla, örgütlemelerle ilgili becerilerdir. Bu becerilerden bazıları:İnsanları plan oluşturmak için harekete geçirme becerisi, Fon oluşturma becerisi, Savunuculuk ve sözcülük yapma becerisi, Düzenleme (organizasyon) yapabilme becerisi.
İleri Düzey Empati: Yalnızca danışanın açıkça ifade ettiklerinin değil, aynı zamanda eksik bir biçimde ima ettikleri veya belirttiklerini de yansıtan gelişmiş empati duyguları olarak adlandırılır.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
Süpervizyon gözetim demektir. Meslekte deneyimli bir uzmanın, daha az deneyimli bir uzmana sunduğu bilgi, destek, değerlendirme, izleme yolu ile sürdürülen ilişki içinde mesleki gelişimine katkıdır. Terapi sanatının geliştirilmesidir. Doğru karar vermeyi ve etik değerleri korumayı sağlar.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Terapötik ittifakı sağlamak için; aktif dinleme, sessizlik, odaklanma, açık uçlu sorular kullanma, açıklama, keşfetme, başka sözcüklerle ifade etme, yansıtma, yeniden ifade etme, yönlendirme sağlama, özetleme, kabul etme ve kendini sunma gibi terapötik iletişim tekniklerinden terapistler yararlanmaktadır.
Terapötik iletişim, insanların birbirlerini etkileme ve birbirlerinden etkilenme sürecidir. Birey merkezli, amaçlı, planlı, etkin ve doyumlu eylemlerden oluşmaktadır.
Tedavi edici ortamın unsurları, emniyet, yapı, normlar, sınırlar, denge ve esnekliktir.
Kendilik aktivasyonunun terk depresyonu duygulanımlarına yol açtığı ve sonrasında savunmaların ortaya çıktığı bu üç bölümlük döngü ''Kendilik Bozukluğu Üçlüsü'' olarak bilinir. Bu kavram, terapötik sürecin düz bir çizgide devam etmediği gözleminden doğmuştur.
Sonlandırma (termination), psikodinamik psikoterapinin son aşamasıdır. Sonlandırma aşaması genellikle tedavinin uzunluğu ile orantılıdır. Teknik, sonlandırma aşamasında, “kapatma”yı ve çalışmayı bitirme arzusunu derinlemesine düşünecek şekilde değişir. Sonlandırma, yoğun bir aktarım ve karşı aktarım dönemi olabilir.
Bu modelde, liderler oturum öncesinde süreci planlar. Paylaşımlı liderlik: Bu modelde, yardımcı lider gruptaki her müdahaleye katılır ve liderlik her iki lider arasında gidip gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri