Dingil, ya da aks yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir.
Mil ( Shaft ) ve Aks ( Axle ) elemanları, günümüzde makinaları oluşturmak için kullanılan birer makine elemanı, güç aktarım elemanlarıdır. Aks ve Mil elemanları her ne kadar makinaların içerisinde yaklaşık olarak aynı görevleri üslenseler de birbirinden farklı değerlendirilir, kategorize edilirler.
Mil; dişli çark, kayış kasnağı, zincir dişlisi, kavrama göbeği, volan, rotor vb. parçaları üzerinde taşıyan ve bunların kendisiyle birlikte dönebilmeleri için genellikle iki yerinden yataklanmış olan önemli bir makina elemanıdır.
Vagon tekerlekleri tahrikli teker olmadığından tekerleklerin bağlı olduğu yük taşıcı eleman aks olarak isimlendirilmektedir. Aks iki ucundan (A ve B) yataklanmış olup, yataklanmış olduğu her bir noktadan vagon ağırlığının yarısı (G/2) etki etmektedir.
Akslar, miller ve muylular; tekerlekler, makaralar, dişliler, kasnaklar, kavramalar, v.b. gibi diğer makina elemanlarını taşıyarak kuvvet ve moment ileten konstruksiyon elemanlarıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Miller: Dönerek hareket ileten, moment ve eğilmeye maruz kalan dairesel kesitli elemanlardır. Çeşitli tiplerde olabilir. Faturalı mil, dolu mil, içi boş mil ve krank mili tiplerinde olabilir.
Değirmenlerde ağaç miller, tuzlu sularda bronz miller kullanılmaktadır. Makinanın dönen elemanlarının hareketi sırasında meydana gelen sürtünme önemli ölçüde aşınma ve kuvvet kaybına sebep olur. Bu sakıncaları en az düzeye indirmek için mil muylusunun rahatça dönebileceği yatak sistemleri vardır.
Motorlu taşıtların önemli parçalarından biri olan aks, diğer ismi ile dingil, otomotiv sektöründe diferansiyel sistemin ortaya çıkardığı dönme hareketini tekerleklere ileten çelik millere verilen isimdir.
Halk arasında dingil adıyla da anılan aks, motorlu araçlarda diferansiyel sisteminden çıkan dönme hareketini tekerleklere ileten çelik mildir. Bir diğer deyişle motorun sağladığı gücü ve torku tekerleğe aktaran parçadır. Bunu yaparken yolcular da dahil olmak üzere aracın tüm yükünü üstlenir.
Özetle motorlu araçlar için hayati öneme sahip olan ve diferansiyelden aldığı enerjiyi tekerleklere ileterek dönme hareketini sağlayan parçalara aks deniyor. Dingil olarak da bilinen bu bileşen, harekete sunduğu katkının yanında aracın yükünü de üstleniyor.
Ayrıca, millerinizi Petrol Ofisi ve Shell istasyonlarında; Beymen, Beymen Club, Defacto, Divarese, Gürgençler, İpekyol, Machka, MediaMarkt, Network, Migros, ve Twist mağazalarındaki harcamalarınızda kullanabilirsiniz. Mil kullanımı Garanti BBVA üye işyerlerinde geçerlidir. Biriktirilen her 100 mil 1 TL değerindedir.
Günümüzde çok sık kullanılan bu çevirme sistemlerinde 1 mil yaklaşık olarak da 1,609 km eder.
Mil Nasıl Hesaplanır? Mil hesaplama yaparken, dönüştürme yapılacak uzunluk birimlerine göre değişir. Örneğin; km'yi mile dönüştürürken km değeri 1,609344'e bölünmesi gerekir. Mil km dönüştürme yaparken mil değerini 1,609344 ile çarpılması gerekir.
Özellikle aracın herhangi bir azrılanma durumunda bu karmaşık aksamların en anlama geldiğini ve ne işe yaradığını bilmek hızlı bir çözüme ulaşabilmek açısından oldukça önemlidir. Aks, aracın motorundan gelen dönme hareketini tekerleğe ileten önemli bir bileşenidir.
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir. Bu değer 60'ın altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur.
Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır.
Aks kafası, tekerleğin dönüş yapabilmesini sağlayan otomobil için çok önemli bir parçadır. Aks dediğimiz milin ucuna bağlıdır. Otomobiliniz hareket halindeyken aks kafası amortisörün yukarı ve aşağı salınımını takip eder. Aks kafası tekerlek dönme açısına uygun şekilde hareket edebilme özelliğine sahiptir.
Düşük hızlarda, direksiyonun zahmetsiz ve hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlar ve sürücünün kol ve omuzlarında oluşabilecek zorlanmayı ortadan kaldırır. Bu sayede güvenlik artar ve mesleki yaralanma riski azalır.
Aks kafası, direksiyonun pozisyonu ne olursa olsun diferansiyelden gelen gücü tekerleğe iletmeye yarayan bağlantı parçasıdır. Aks kafasının sahip olduğu mekanik sayesinde ön tekerleklerin sağa - sola ve yukarı – aşağı hareketlerine uyum sağlar.
Miller üzerinde taşıdıkları dişli çark, kavrama, kasnak, volan gibi hareket elemanlarıyla dönerken güç ve hareket ileten yataklandırılmış silindirik makine elemanlarıdır. Miller, muylular ve yataklar dönerek bir yerden başka bir yere güç ve hareket iletimini birlikte çalışarak sağlarlar.
Bir mil, gücü veya hareketi iletmek için kullanılan dairesel kesitli ve genellikle dönen bir parçadır. Dişliler, makaralar, volanlar, kranklar ve benzerleri gibi elemanların dönme eksenini veya salınımını sağlar ve hareket geometrisini kontrol eder.
İçilen şişe biraların ağzına sıkıştırılan limon ya da lime parçası biraya sineklerin girmesini engelliyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri