Taşınmazın satış bedelinin %25'i peşin alınmakta geriye kalan kısmı ise azami iki yıl içerisinde ve üçer aylık dönemler itibariyle 8 eşit taksite kadar ödenebilmektedir. Bu taksitlere satışın yapıldığı yılda geçerli olan “kanuni faiz oranı” uygulanmaktadır.
Yapılandırılan alacaklar, peşin veya 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitler halinde ödenebilecek. Peşin ödeme durumunda hesaplanan Yİ-ÜFE tutarına belli oranlarda indirim uygulanacak. Taksitle ödeme durumunda ise tercih edilen taksit sayısına göre Kanunun öngördüğü katsayılar uygulanacak.
Milli emlak ecrimisillerini internetten ödemek mümkün değildir. Ecrimisil borçlarının ilçelerde malmüdürlüğü (muhasebe birimine), illerde ise defterdarlıklar bünyesindeki muhasebe müdürlüğü veznesine yatırılması gerekmektedir.
"(1) Ecrimisil; Ecrimisil İhbarnamesinin (Ek-9), düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin (Ek-10) ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren (Değişik ibare:RG-11/9/2014-29116) altmış gün içindemuhasebe birimlerine ödenir.
Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan, herhangi bir kamu hizmeti için gerekli olmayan ve hukuken ihaleye çıkarılmasında herhangi bir sakınca bulunmayan taşınmazlar satışa çıkarılabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Hazine arazisi satın almak istiyorsanız bu süreç, Defterdarlık Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne dilekçe vermeniz ile başlar. Arazi, il sınırlarında ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne; ilçe sınırları içindeyse de Mal Müdürlüğüne dilekçe verilir.
Milli Emlak arazilerinin belirli bir süre kullanıldığında kullanıcının mülkiyet konusunda hak sahibi olması mümkün değildir. Kullanıcının kira bedelini ödediği araziyi satın alması için Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvurması gerekir. Uygun görüldüğünde talep edilen arsa sözleşme yapılarak satılabilir.
5736 sayılı Kanun kapsamında ödenecek ecrimisiller, 18 ayda 18 eşit taksitte, ilk taksidi uzlaşma tutanağının imzalandığı ayı takip eden aydan başlayacak şekilde ödeme planına bağlanır. Taksitler, ayın birinci günü ila son günü dahil ay içerisinde herhangi bir günde ödenebilir.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
Ecrimisil Nedir? Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkına ecrimisil denir. Ecrimisil davası açılabilmesi için gayrimenkul sahibinin mülkün kullanımına izin vermemiş yani haksız işgal yapılmış olması gerekir. Ayrıca davalı tarafın kötü niyetli olması şartı aranır.
İşte Milli Emlak Genel Müdürlüğü (dar anlamda) Devlet tüzel kişiliğini temsilen; tapuda Hazine mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ile niteliği gereği Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin idaresi ile görevlidir.
Dolayısıyla bu arazi ve arsalar üzerinde kullanım hakları da olmadığı için olmayan bir hakkın satışı da (hukuken) mümkün değildir.
Taksitli ödemelerde bedelin; % 10'u peşin ödenecek, kalanı Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki taşınmazlar için 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak, Belediye sınırları dışında ise 4 yıl içinde 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecektir.
MADDE 9- (1) Ecrimisil; ecrimisil ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili muhasebe birimlerine ödenir.
Satış bedelinin peşin olarak ödenmesi halinde satış bedeline %20 indirim uygulanır. Taşınmazın satış bedelinin %25'i peşin alınmakta geriye kalan kısmı ise azami iki yıl içerisinde ve üçer aylık dönemler itibariyle 8 eşit taksite kadar ödenebilmektedir.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Hazine'ye Ödenen Ecrimisil Herhangi Bir Hak Sağlar Mı? Hazine'ye ecrimisil ödenmesi (aşağıda bahsettiğim özel kanunlar dışında) herhangi bir hak sağlamaz. Yani ecrimisil ile idare edilen bir taşınmaz Milli Emlak tarafından satılabilir veya kiraya verilebilir.
Ecrimisil süreci ile alakalı düşülen en temel yanılgı bu bedelin ödenmesi durumunda konutun sahibi olunacağının düşünülmesidir. Bu tür bir durum söz konusu değildir. Hak sahiplerinin bu konudaki konumlarının korunması için davada gerekli olan tüm adımlar eksiksiz bir biçimde atılacaktır.
ECRİMİSİL Davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır ve geriye dönük en fazla 5 yıllık ecrimisil talep edilebilir. Ecrimisil rakamının hesabında kullanılan malın kira değeri esas alınarak bilirkişilerce tespit yapılır.
Ecrimisil bedelinin ödenmesi işgalciye (Fuzuli işgal) mülkiyet hakkı sağlar mı? Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatıdır, işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamaz.
2.2.
Haksız işgali yapan kişi iyiniyetli ise ecrimisil talep edilemeyecektir. İşgalcinin, malın haksız olarak kullandığını bilmemesi veya bilebilecek durumda olmaması durumunda kötüniyetten söz edilmesi mümkün değildir.
Ecrimisil Davası
Mirasa dahil bir taşınmazın, mirasçıların bazıları tarafından kullanılması veya kiraya verilmesi durumunda ecrimisil söz konusu olur. Bu olasılıkta, yani ilgili taşınmazı kullanamayan mirasçılar, mirasta geçmişe dönük kira bedelini ecrimisil davası açmak suretiyle talep edebilirler.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri