Doğrudan sıfat olan kelimelerimi- zin yanında yakışıklı yakışıksız örneklerinde olduğu gibi adların sonuna getirilen eklerle yapılmış sıfatlarımız da var.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
"Bu kitap", "özgün metinler" kelime gruplarında olduğu gibi; isimlerden önce gelerek onların anlamlarını sayı, renk, durum, hareket, biçim, yer, işaret ve soru yönlerinden tamamlayan; onları niteleyen ve belirten kelime ve kelime gruplarına sıfat denir.
Cümledeki özne ve nesne hakkında sorulan sorulara soru sıfatları denir. Başlıca soru sıfatları şunlardır: kaç, kaçıncı, hangi, nasıl ve ne kadar.
Ön adlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Belirtme sıfatları da belgisiz, (birkaç, hiç, birçoğu), sayı (bir, yüzde elli, üçte iki), işaret (bu, şunlar, öteki) ve soru sıfatları (kaç, hangi) olarak dört ana başlıkta toplanır.
İlgili 35 soru bulundu
Belgisiz Sıfat: İsimleri belirsiz bir şekilde bildiren sözcüklerdir. İsme sorulan “hangi?” sorusuna cevap verir.
Nesnelerin, varlıkların sayısını ve miktarını tam olarak değil de kabataslak olarak, aşağı yukarı belirsiz bir biçimde bildiren sıfatlara “Belgisiz sıfat” denilmektedir. Aynı zamanda belirsiz sıfatlar isimleri daha çok sayı yahut da miktar yönünden belirtmektedirler.
İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir. kalın kitap, eski defter, kirik bardak, çocuk odası, okul çantası, 7 adam, bu masa, birkaç kişi, her akşam vs.
Sıfatlar ismi niteleyen sözcüklerdir. Bu sebeple öğrenciler 3. Sınıfta sıfatlar konusunu iyi öğrenerek varlıkların nitelenme durumunu kavrayabilir. İsmi niteleyen sözcükler olan sıfatlar ismin önüne gelmektedir. Böylece ismi; renk, biçim, durum, sayı, sıra olarak nitelemektedir.
Özet. ÖZET: Sıfat-fiil ekleri hem kalıcı isim yapmakta hem de isme gelebilen iyelik ve hal eklerinden dolayı fiilden isim yapmaktadır. Bazı sıfat-fiiller gramer kitaplarında sıfat özelliği gösterdiği halde fiilden isim yapan ek olarak adlandırılır.
İsimler, bir şeyin ne olduğunu gösterirken, sıfatlar bir şeyin nasıl olduğunu belirtir.
Az, az buçuk, başka, bazı, bir, biraz, birçok, kimi, bir hayli, birtakım, bir sürü, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, hiç, hiçbir, nice, vb. sıfatlar, belirsizlik sıfatları olarak kabul edilirler.
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Sıfat ve Zarfı Birbirinden Nasıl Ayırabilirim? Bir sözcüğün sıfat mı yoksa zarf mı olduğu zaman zaman karıştırılabilmektedir. Unutmayın ki sıfatlar isimleri niteler ve isimlerden hemen önce gelirler. Zarflar ise fiilleri nitelerler ve cümle içerisinde herhangi bir noktada bulunabilirler.
Varlıkların rengini, biçimini, şeklini, durumunu gösteren sözcüklere niteleme sıfatı denir. İsimlere sorulan “Nasıl?” sorusunun cevabıdır. Örnek: Küçük kız pembe elbiseler içerisinde çok güzel görünüyordu.
Sıfatların çeşitlerini bulmak için sıfatlara bazı sorular yöneltmek gerekmektedir. Niteleme sıfatları ise "nasıl" sorusuna cevap vermektedirler. Nasıl sorusu ile niteleme sıfatlarını belirlemek ve niteleme sıfatlarını bulmak kolaylaşmaktadır.
Öznelerin durumunu, nesnelerin rengini ya da biçimini anlatmak için kullanılan ön adlara sıfat denir. Sıfatlar, niteleme ve belirtme başta olmak birçok türe ayrılır. Varlıkların sayı ve renklerini belirtmek için de cümle içerisinde sıklıkla kullanılır.
Ör : "Mavi" sözcüğü yalnız başına kullanıldığında "renk" bildiren bir sözcüktür. "Mavi" sözcüğünün ön ad olabilmesi için kendinden sonra bir ismin gelmesi gerekir. Kendinden sonra gelen sözcüğün niteliğini belirten ön adlardır. "Nasıl" sorusuna cevap veren ön adlar; niteleme ön adıdır.
Bir şeyin ya da kimsenin temel özelliklerini ve onun diğer şeylerden ayırt edilmesini sağlayan vasıflarını sıralamaya niteleme denir. Nitelenen nesnenin ya da şahsın genellikle öne çıkan özellikleri vurgulanır.
Varlıkların (isimlerin) renk, koku, tat, biçim, durum gibi özelliklerini tanıtan sıfatlardır. İsme sorulan “nasıl” sorusunun cevabı niteleme sıfatıdır. NOT: Niteleme Sıfatları tek başlarına kullanırsa adlaşırlar.
Bir ismin rengini, biçimini ya da miktarını belirten ön adlara sıfat denir. Sıfatlar yapılarına göre basit ve birleşik olmak üzere ikiye ayrılır. Basit sıfatlar ek almaz ve tek kelimeden oluşur. Birleşik sıfatlar da, anlamca kaynaşmış sıfatlar ve kurallı sıfatlar olarak iki ana başlıkta toplanır.
Hırçın kelimesi bir insanın kişisel özelliklerinden birini ifade eder. İnsana ait özellikleri ifade etmekle birlikte bazen mecaz anlamda kullanılarak denizlere, dalgalara da niteleme görevine sahiptir. Bunun yanı sıra bu kelime genel olarak sıfat türünde kullanılan maddedir.
Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir. Cümlede nicelik zarfını bulmak için sıfat veya zarfa "ne kadar" sorusu sorulur.
Belgisiz zamir ve belgisiz sıfat karıştırılmamalıdır. "Birkaç" sözcüğü; "Birkaç çocuk geldi." cümlesinde önündeki ismi belirttiği için sıfattır. "Birkaçı geldi." cümlesinde ise ismin yerini tuttuğu için zamirdir.
Demir 2006: 295, 321, 484), Bilgin; böyle, şöyle, öyle sözcüklerini gösterme sıfatı, niteleme belirteci; böylesi sözcüğünü belgisiz sıfat, böylesine, öyle, öylesine sözcüklerini aşırılık belirteci alt başlıklarıyla tanıtır (Ayrıntılı bilgi için bk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri