Uydu Filosu ve Özellikleri. Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde fırlatılmış ve kalkışından 12 dakika sonra infilak etmiştir. Türksat 1B uydusu da aynı yıl içinde gönderilmiştir. Şirketin üçüncü uydusu Türksat 1C, 1996 yılında hizmete alınmıştır.
Türksat 3A haberleşme uydusu, 13 Haziran 2008 saat 01:05'de Fransız Guyanası'ndan Ariane 5 roketiyle fırlatılarak 42° Doğu yörüngesine yerleştirildi. Türkiye'nin ilk yerli tasarım ve üretim alçak yörünge haberleşme uydusu Türksat-3USAT, Çin'in Jiuquan şehrinden uzaya fırlatıldı.
Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve millî ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.
4 Mayıs 2021
Türksat 5A, uzaydaki jeosenkron yörüngesine yerleştirildi.
Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve millî gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
İlgili 37 soru bulundu
Aralık 2021'de Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, 14 Haziran Salı günü "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesinde hizmet vermeye başlayacak.
Uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye'nin uzayda 3'ü haberleşme uydusu 3'ü de gözlem uydusu olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'nın ise 2023'ün ortalarında uzaya fırlatılacağını, böylece uzaydaki uydu sayısının 10'a yükseleceğini söyledi.
Türkiye'nin mevcut uydu filosunda hâlihazırda 3 haberleşme uydusu ile 3 gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem uyduları gözlem yapıyor.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
İlk yerli ve milli uydu RASAT da onlardan biri. 2011'de yörüngede yerini alan uydu bu yıl emekliye ayrıldı. RASAT'ın 2100'lü yıllarda atmosfere girerek tamamen yok olması öngörülüyor. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr.
Uzay sondalarının amacı bilim insanlarının detaylı araştırmalar yürütebilmesi için topladıkları bilgileri Dünya'ya göndermektir. Uzay Sondası Dünyaya Geri Döner mi? Ay'a ilk gönderilen ve kısmen başarı gösteren ilk uzay sondası Luna 1 olmuştur.
Rasat uydusunun çektiği görüntü sayısı hepinizi şaşırtacak! Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan Rasat uydusu Tübitak Uzay'ın öncülüğünde 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'dan uzaya gönderilmiştir.
Havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan TUSAŞ, 2020 yılında uzaya fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A uydusunun üretimini gerçekleştirecek.TÜRKSAT A.Ş.'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, TÜBİTAK ...
TÜBİTAK Uzay tarafından BİLSAT uydusu, RASAT uydusu, Göktürk 2 uydusu geliştirildi. Aslında Türkiye şu ana kadar gözlem uydularını geliştirebiliyordu ama haberleşme uydumuz yoktu.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TÜBİTAK Başkanı Prof.
Güneş sistemindeki doğal uydular
Güneş sistemi içinde bilinen 240 doğal uydu vardır.
Türkiye'nin ilk iletişim uydusu denemesi olan TÜRKSAT 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatıldı ancak fırlatıcı rokette meydana gelen arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü. Uydu teknolojilerine yatırımlarına devam eden Türkiye, 10 Ağustos 1994'te TÜRKSAT 1B ile uzaydaki yerini aldı.
11 Ocak 2023'te NASA bilim insanları Dünya benzeri bir ötegezegen olan ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ilk ötegezegen olan LHS 475 b'nin tespit edildiğini bildirdi.
Dört uydunun en küçüğü olan Europa, Dünya'nın uydusu Ay'ın boyutundayken, Ganymede güneş sistemindeki en büyük doğal uydudur.
Merkür'den (4879 km) daha büyük, Mars'tan (6779 km) biraz daha küçük ve Ay'dan neredeyse %50 daha geniş olan cismin çapı 5151 km'dir. Titan'ın kütlesi 1.345 x 1023 kg olup, gezegenimizin kütlesinden 45 kat daha azdır.
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur.
İMECE uydusunun fırlatılması sırasında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün yer takip istasyonunda düzenelenen programa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.
Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor. Bu ağırlığın eski nesil uyduların neredeyse üç katından fazla olduğu belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri