Eserleriyle Osmanlı mimarlık sanatının muhteşem yüzyılını inşa eden Mimar Sinan`ın kalfası Yüzgeç Mehmet Paşa tarafından kare plan üzerine sıra moloz duvar tekniği ile yapılan camide bölgeden çıkartılan Lefke taşı kullanıldı.
Simeon Kalfa (Semyon veya sadece Simeon olarak da bilinir, d.?-1761 İstanbul), Rum asıllı Osmanlı vatandaşı mimar. Nuruosmaniye Camii'nin mimarlarından olarak bilinmektedir.
Sinan, 1548'de tamamladığı Şehzade Camii'ni "çıraklık eseri", 1557'de tamamladığı Süleymaniye'yi "kalfalık eseri", 1575'te ibadete açılan Selimiye'yi ise "ustalık eseri" olarak nitelendirdi.
81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir.
Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
İlgili 41 soru bulundu
Mimar Sinan'ın 8. kuşaktan torunları bugün, Kayseri, İzmir ve Ankara'da hayatlarını sürdürüyor.
Sultan daha da öfkelip "özrü kabahatinden büyüktür" diyerek Atik Sinan'ın ellerini kestirir. Evliya Çelebi'ye göre bu olaydan sonra Atik Sinan, İstanbul Kadısı Hızır Bey'e gider ve sultandan şikayetçi olur.
Kayıtlarda tam adı Sinan bin Abdülmennan (Abdülmennan, Osmanlı döneminde devşirmeler ve din değiştirip Müslümanlığa geçenlere baba adı olarak verilen isimlerden biridir) olarak geçen Mimar Sinan'ın gençlik yılları konusunda elle tutulur bilgi bulmak kolay değil. Ailesinin kimliği bile bilinmiyor.
İki talibi olur biri Diyarbakır valisi Rüstem Paşa dırdiğeri ise saray'ın baş mimarı Mimar Sinan. Padişah biricik kızını Rüstem paşa ile evlendirir Sinan evlidir ve 50 yaşındadır ama bilinen odur ki Mihrimah Sultan'a deliler gibi aşıktır.
Mimar Sinan için yapıtlarından Şehzade Camii çıraklık eserini, Süleymaniye Camii kalfalık eserini, Selimiye Camii ise ustalık eserini oluşturuyor. Bunun yanında bir mimarlık harikası olan Selimiye Camii, Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Selimiye Camiî, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimârîsinin en önemli eserleri arasında sayılır.
Mimar Sinan'ın çıraklık eserim dediği,Şehzadebaşı Camii,bence en etkileyici eserlerinden biridir.Sultan Süleyman'ın genç yaşta ölen oğlu Mehmet için yaptırdığı bu caminin iç mekanı da çok ferah ve etkiliyecidir. Mimarların ve sanat tarihçilerinin mutlaka görmesi gereklidir.
evet mihrimah sultan ve mimar sinan bir aşk yaşamamışlardır ama mimar sinan mihrimah sultani görüp etkilenmiştir hatta mimar sinanin yaptığı bir külliyenin yılda iki kez bir tarafından güneş diger taraftan ay gözüküyordur ve bunu da mihrimah sultanın 'ay ve güneşin sultanı' ismine ithafen yapmıştır.
Mimar Sinan'ın Depreme Dayanıklı Eserleri ve Teknikleri
Örneğin, Selimiye Camii'nin zemininin gevşek toprak olduğunu öğrenen bilim insanları, caminin minarelerine zarar gelmemesi ve yıkılmaması için metal kelepçelerle minarelerin temellerini sabitlemenin en iyi çözüm olduğuna karar verdi ve harekete geçti.
Süleymaniye Camii, İstanbul Eminönü'ndeki Süleymaniye Külliyesi'nin içinde bulunur. Mimar Sinan'ın kalfalık dönemi eseri olan Süleymaniye Camii'ne medreseler, kütüphane, hamam, imaret eşlik eder.
Ancak Mimar Sinan, Karamanlı denilen Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türkler'dendir. Osmanlı döneminde devşirilip, Müslüman olmuştur.
Dünyada 82 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 364 eserde imzası bulunan Mimar Sinan, 9 Nisan 1588'de 98 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yeniçeri olan Mimar Sinan, Moldovya (Kara Buğdan) seferinde Prut nehri üzerine 13 günde kurduğu köprü ile Kanuni Sultan Süleyman'ın takdirini kazandı ve başmimarlığa yükseldi.
O dönem Mimar Sinan'ın mezarının açılmasıyla yetkilendirilen isimler aslında pek de yabancı değildi. Bugünkü adıyla Türk Tarih Kurumu olan Türk Tarihi Tetkiki Kurumu adına Hasan Cemil Çambel, Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan ve Şevket Aziz Kansu Mimar Sinan'ın mezarını açarak kafatasını çıkarmıştı.
Osmanlı mimarı. Türk mimarlık tarihinde Atik Sinan veya Âzadlı Sinan adıyla tanınan sanatkârın tam adı Sinâneddin Yûsuf b. Abdullah'tır. Doğum tarihi bilinmemekle beraber günümüze kalabilen mezar taşı kitâbesinden 27 Rebîülevvel 876'da (13 Eylül 1471) vefat ettiği anlaşılmaktadır.
Günümüzde bile bir problem olan İstanbul'un kaldırımlarıyla bizzat ilgilenmesi çok ilgi çekicidir. Eserlerinin bir kısmı İstanbul'dadır. 1588'de İstanbul'da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin yanında kendi yaptığı sade türbeye defnedilmiştir.
Mehmed (Osmanlıca: محمد ثانى) veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih (30 Mart 1432 – 3 Mayıs 1481), Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.
mimarlardan İpsilanti'nin elini kestirmiştir. Çelebi'ye başvurur. Haksızlığa uğradığını belirtip, hakkının Padişah'tan alınmasını ister.
Cevap: Mimar Sinan'ın başarılarını çekemeyenler onun hakkında dedikodular çıkarıp Mimar Sinan'ı küçük düşürmeye, karalamaya çalışmışlar. Mimar Sinan'ın yaptığı su yolunu, kendi evine de bağladığını iddia etmişler. (Bu doğru bir davranış değildir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri