ESP'nin açılımı Electronic Stability Program. Türkçe karşılığı ise Elektronik Stabilite Kontrol. ESP sistemindeki bu stabilite, araçlarda dengeyi ve kararlılığı elektronik olarak sağlıyor. Denge ve kararlılıktan kasıt ise patinaj ya da başka bir sebep yüzünden aracın savrulmasını engellemek.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
ESP Bozulursa Ne Olur? Aracın ani hareketlerde savrulmasını önleyen ESP'nin bozulması durumunda büyük bir güvenlik sorunu yaşayabilirsiniz. Aracın yol tutuşunu sağlayan ESP bozulduğu veya devre dışı kaldığı için olası kazalara davetiye çıkarılmaktadır.
Esp ışığı hatalı çekiş kontrolü anlamına gelmektedir. Eğer aracınızla yüksek hızda seyrediyorsanız nispeten keskin manevralar yaptığınızda esp ışığının yandığını görmeniz mümkündür. Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir.
Sürüş sırasında ışık yanarsa, bu sistemde bir hata olduğu anlamına gelir. Sensörlerde, kontrol mekanizmasında ya da sistemin başka bir noktasında arıza olabilir. Bu durumda direksiyonunuzda sertleşme meydana gelebilir. Yapılması gereken ise hemen yetkili bir servise başvurmak olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir.
Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
Sürücüler, gösterge panelinde yanan ışık sayesinde ESP sisteminin ne zaman devreye girdiğini görebilir.
EPS uyarı lambası yanarsa elektrikli direksiyon sistemin de bir arıza meydana geldiğinden dolayı yanar ve direksiyon sertleşir. EPS uyarı lambası yandığında sistemde bir arıza kodu oluşur, arıza kodunu teşhis bilgisayarından bakılarak arızanın nereden kaynaklandığı tespit edilir.
Aracın ön gösterge panelindeki sarı EPC ışığı yanarsa bunun nedeni muhtemelen aracın gaz kelebeğinde oluşan bir problemlerdir. Ancak ışık, ABS ve ESP fren sistemlerinin arızalanması nedeniyle de yanabilir.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Trafikte güvenli sürüş ve can güvenliği için tüm bu sistemler, bir aracın olmazsa olmaz teknolojileridir.
ESP açılımı “Electronic Stability Programme” terimidir. Bu sistem temel olarak araçtaki sensörleri ve direksiyon hareketliliğini karşılaştırarak aracın sürücünün istediği yönde gidip gitmediğini kontrol etmektedir.
ESP kısaltmasının açılımı Elektronik Stabilite Programı olmaktadır. Modern üretim araçların büyük bir kısmında bulunan ESP, tamamen elektronik bir sistemdir. ESP sisteminin asıl oluşturulma gayesi ise yolculuk esnasında meydana gelebilecek zorlu durumlarda güvenlik önlemlerinin alınmasına yardımcı olmasıdır.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
Sürücü direksiyona kumanda ettiği anda takviye (destek) verilmekte ve böylece yakıt ve güç tasarrufu sağlanmaktadır. EPS (Elektrik Kontrollü Direksiyon) direksiyon mekanizmasına takviye gücü vermek için elektrikli bir motor kullanır, bu şekilde sürücünün direksiyonu çevirmek için harcaması gereken gücü azaltır.
Elektrikli direksiyonlarda görülebilecek en yüksek maliyetli arıza elektrik motorunda oluşan elektriksel arıza durumudur. Bu eps direksiyon arızasına ek, direksiyonda sertleşme, kadranda uyarı ışığı yakma,açı sensörlerinin bozulması gibi birçok arızası da vardır.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
İngilizce açılımı "Electronic Stability Program" olan ESP; otomobillerdeki dayanıklılık ile dengenin en yüksek seviyede olması ve otomobilin en doğru biçimde manevra yapabilmesi için kullanılan bir sistemdir.
Elektrikli direksiyon kutu bozukluğunun anlaşılması için direksiyon çevirirken ses gelmesi, direksiyon boşluğunda fazla mesafe olması ve direksiyon sertleşmesi gibi belirtilere bakmak yeterli olur. Direksiyon sistemi ile ilgili olan problemler genellikle aracın hareket halinde olduğu zamanlarda olur.
Hidrolik direksiyon sıvısının azalması, hidrolik direksiyon pompası tarafından oluşturulan hidrolik basınç miktarını azaltarak direksiyonun sertleşmesine neden olur.
ESP, Elektronik Stabilite Programı anlamına gelmektedir. Bu program aracınızın çekiş kontrol sistemi (ASR) ve kilitlenmez fren sistemi (ABS) ile birlikte sürüş güvenliğinin maksimum seviyeye çıkartılmasına yardımcı olur. ASR ve ABS aracın dikine yönde gerçekleştireceği kontrolsüz hareketlerine müdahale eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri