Miras vergisi hesaplama oranlarında anne, baba, eş ve çocuktan kalan mal intikali durumunda veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 50 olarak hesaplanır, ilk 240 bin lira için miras ile intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde ise yüzde 10 veraset ve intikal vergisi oranı hesaplanır.
Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) değerleri de 54 no. lu Genel Tebliğ'le güncellendi. (30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete) Tebliğe göre; mirasçılar kendilerine intikal eden varlıkların değeri (2023 için) 1.015.747 lirayı aşmadığı sürece vergi ödemeyecek.
Tasdikname ibraz etmeyen mirasçılara ödeme yapılırken, yüzde 5 oranında 'vergi kesintisi' yapılıyor ve kalan tutar, mirasçılara hisseleri oranında ödeniyor.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır. Bu marjinal vergi oranı, ek gelirinizin bu oranda vergilendirileceği anlamına gelir.
- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.015.747,- TL (2022'de bu tutar 455.635,- TL idi), füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 2.032.742,- TL (2022'de bu tutar 911.830,- TL idi) kısmı 2023 yılında vergiden istisna olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesinde göre mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme ile her bir mirasçının miras bırakanın vergi borçlarından ancak kendi miras hissesi oranında kişisel malvarlığı ile sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
Miras vergisi hesaplama oranlarında anne, baba, eş ve çocuktan kalan mal intikali durumunda veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 50 olarak hesaplanır, ilk 240 bin lira için miras ile intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde ise yüzde 10 veraset ve intikal vergisi oranı hesaplanır.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
Anneden veya babadan çocuklarına miras olarak (banka hesaplarında) nakit para kalmışsa yapılacak işlem belli. Mahkemeden veya noterden 'mirasçılık belgesi' (Veraset İlamı) çıkarılır ve artık her mirasçı kendi payını bankadan çekebilir. Pek tabi mirasçılar, kendilerine intikal eden varlıklar üzerinden de vergi öder.
Gelir Vergisi stopajı, kazancın sağlandığı kişi ve kurum tarafından devlete ödenmek için kesilen tutardır. Mevduat hesabınızda bulunan paranıza faiz işlediğinde belirli bir kazanç elde edersiniz. Bu kazancı size aktaran banka, ödediği miktar üzerinden Gelir Vergisi stopajı keser.
Mirasın açıldığı tarih ile malların hukuken kazanıldığı tarih esas alınarak hareket edilirken malların değeri buna göre belirlenir. Kazanım miktarlarının istisna sınırları içinde yer alması durumunda ise vergi ödenmesi gerekmemektedir.
Veraset ilamının noterlikçe düzenlenmesi halinde talep edenin ödeyeceği harç miktarı 2021 yılı itibariyle 136,00 TL'dir. Miras sorgulama günümüzde e-devlet şifreleriyle yapılabilmektedir.
Öz: Veraset ve intikal vergisi, servet vergileri içinde yer alan ve servet transferi üzerinden alınan bir vergidir. Ülkemizde, toplam vergi gelirleri içinde çok düşük bir paya sahip olan veraset ve intikal vergisi, toplumsal işleve sahip bir vergidir.
Mirasçılık belgesinin(veraset ilamı) alınması işlemleri: 7.850 Türk Lirası
Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Tapu intikal işlemleri mirasçılar tarafından 2 yıl içerisinde yapılmazsa, Tapu Sicil Müdürlüğü yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar adına tescil işlemi yapabilmektedir.
Bu çerçevede mirasçının vergi borçları da doğrudan mirasçılara geçecek ve mirasçılar bu borcun ödenmesinden de sorumlu olacaklardır. Birden fazla mirasçı olması halinde mirasçılar arasında paylaşma yapılana kadar terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelecektir (TMK 640).
Mirası kabul etmiş mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu tutulurlar. Vergi dairesi tarafından ölen mükellefin tüm vergi borçları, veraset ilamı esas alınarak her mirasçıya düşen miras payı oranında hesaplanarak tahsil yoluna gidilir.
Mükellefin Vergi Borcunun Mirasçılar Açısından Sorumluluğu :
Mirasçıların sorumluluğunu düzenleyen VUK'nun 12. maddesine göre mi- rası kabul etmiş mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu tutulurlar.
Mirasçılar, mirasbırakanın intikale elverişli tüm borçlarından, kural olarak kendilerine intikal eden terekeyle sınırlı olmaksızın kişisel malvarlıklarıyla ve müteselsilen sorumlu olurlar.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Mahallî idareler, İl Özel İdareleri152, Belediyeler153 ve Köyler154 dir. Bütün bu sayılan kamu idareleri veraset ve intikal vergisinden muaftır. Dolayısıyla bu idarelere yapılan bağışlarda ve devletin mirasçı olması hâllerinde vergi doğmaz. Kamu meslek kuruluşları da vergiden muaf teşekküllerdir.
Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri