Mitler de ait olduğu topluluğun tarihi, çevresel ya da diğer unsurlarına (ekonomik, siyasi…) bağlı olarak bir öngörü ortaya atar, kurgular ve inanç sistemleriyle ona işlerlik kazandırır. bu yönüyle mitler, davranışlarımızı ayarlar ve yaşantımızın etkisi üzerine yeni bir düşünce ortaya çıkarır.
Mitler, insanların kökenini anlatmakla kalmaz, aynı zamanda insanlığın gelişim sürecine yönelik önemli olayları anlatır. Onu önemli kılan unsurların başında, ilkel ve geleneksel toplulukların oluşumuna ilişkin sunduğu çözümlemelerdir.
MİTİn amacı, dİnleyen kİmseyİ bİr gerçeklİĞİ kendİ kültürlerİNİN değer SİSTEMİ İÇİNDE yorumlatarak sunmaktı. Aynı tür hikayeler dünyanın farklı yerlerindeki mitlerde bulunabilir. Afrika miti, Kızılderili miti, Çinli ya da Avrupalı, hepsi aynı açıklama, rahatlatma ve anlam sağlama işlevine hizmet eder.
mitler, insanlık durumunun ve insan bilincinin sonlu kavrayışı ile onun bilinci dışındaki sonsuz olan arasındaki geriliminin bir ifadesidirler. Dikkatini tanrılar dünyasından insanlık durumlarına veren düşünce, ilahi görüntüsünden yeni yeni sıyrılan doğa güçleriyle insan arasındaki ilişkiyi araştırmaya koyulmuştur.
Aslında mitoloji insanın kendini arayışı, keşfidir; mitoloji aracılığıyla insan, edebiyatı ve sanatı yaratır. Mitolojideki soyut olan her kavram edebiyat ve sanat ile somutlaşır, görsel hale gelir. Bu bağlamda makalede Antik Yunan edebiyatının ve sanatının temeli olan Yunan mitleri çalışılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Mitoloji; karşılaştırarak anlatıldığında, içerdiği öyküler bakımından, bu dünyada yalnız olmadığımızı, başımıza gelen şeylerin ilk kez bizim başımıza gelmediğini, insanoğlunun doğadaki yerini ve bu yerden yola çıkarak bir arada yaşamın nasıl da kolayca mümkün olacağını gösteren müthiş bir silahtır.
Mitoloji kelime anlamı olarak “mit bilimi” demektir. Genel itibariyle mitleri inceleyen bir disiplindir.
Mit kutsal bir öyküyü anlatır; en eski zamanda, "başlangıçtaki" masallara özgü zamanda olup bitmiş bir olayı anlatır. Mit her zaman bir "yaratılış"ın öyküsüdür: Bir şeyin nasıl yaratıldığını, nasıl var olmaya başladığını anlatır.
Yani bizzat İslâm'da mitoloji olmamakla birlikte, bu dinin insanlığa ulaşmasında yani yorum ve destek- lenmesinde mitolojiden faydalanıldığı anlaşılmaktadır.
Yunan Tanrıları dünyayı Olympos Dağının tepesindeki bulutların üzerinden idare ederler. Toplamda 12 Tanrı bulunur. Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar. Örneğin Dionysos pantheona dahil olduğunda Hestia Olimpos'tan ayrılmıştır.
“Mitos (mythos), Yunancada söz öykü anlamına gelir. Mitoslar, ilkel insan topluluklarının evreni, dünyayı ve tabiat olaylarını kişileştirerek yorumlamak, henüz sırrını çözemedikleri hayatın ve evrenin çeşitli görüntülerini bir anlam kolaylığına bağlamak ihtiyacından doğmuş öykülerdir.
Mitler, ilkel kültürlerle özdeşleşirken, efsaneler günümüz toplumsal yaşamla daha uyum içindedir. Çünkü mitlerin kahramanları, çoğu durumda tanrı ya da yarı tanrıdır. Oysaki efsanelerin kahramanları olağanüstü özellikler sergilemesine kar- şın, tanrısal veya yarı tanrısal özellik göstermemektedir.
Mitlerde kahramanlar insanî özellikler gösteren tanrı ve tanrısal olağanüstü varlıklardır. Mitler toplumca kutsal ve gerçek sayılır ve bu mitler takip edilmesi gereken bir model kabul edilir. Böylece sosyal bir ferman (social charter) niteliğinde olup insanı düşünüş ve davranış yönünden etkiler.
Mit; uydurma, kurgulama bir hikâye değil, arkaik toplumların gerçek olduğuna inanılan kutsal hikâyeleridir. İnsan, miti bilmekle nesnelerin kökenlerini de bilmiş olur.
Mitler, masal, destan, efsane, halk hikâyesi gibi çeşitli türlerin içinde günümüze kadar gelerek yaşam hakkındaki temel sorularımıza geçmişten bir cevap oluyor. Mitoloji araştırmaları da bu mitleri ortaya koyan milletlerin, insan, tabiat, hayat, ölüm gibi temel konulardaki görüşlerini ortaya çıkarıyor.
İslam'a göre içerisindeki her şeyle birlikte evrenin yaratıcısı, doğma ve doğurma sıfatlarından münezzeh ve tek Tanrı olan Allah'tır.
Kur'an'da birçok ayet, Allah'ı Tek Yüce Tanrı olarak kabul eder ve diğer bütün tanrılardan ayrı olarak O'na özel bir yer verir.422 İslam öncesi insanların Uzza, Menât ya da Menâh gibi hususi tanrılar kabul ettikleri ke- sindir.
Mitoloji ise beşerî kökeni ve içinde taşıdığı şirk unsurları ile batıldır. Mitolojik unsurlar, tefsire tarihsel bilgiler taşıyan israilliyyat şeklinde girmiştir.
Mitler; anlam arayışları ve soruları arasında sıkışan insanın benliğine, kâinata ve yaşama dair ilk yapısal açıklamalarını yorumlamak amacıyla yarattığı hikâyelerdir.
Mitsel Söylem ve Mitsel-Politik Analiz
Nesnesine, kendine özgü ve onu tarihselliğinden kopararak doğallaştıran bir sistem dayatır. Bu doğallaştırma, nesnesini tüm açıklığıyla ortaya koyma iddiasındadır. Bu doğallaştırma seansı içinde nesnesini yadsımak bir yana, onu konuşturur, daimî olarak onun üzerine söz eder.
Yunan mitolojisi insanlara bu zamanın dini hakkında da bilgi veren, evrenin yaratılışını açıklayan önemli kültürel bir kaynaktır. Bu bağlamda mitler bir kültür olgusudur denebilir. İlkel insan topluluklarının tabiat olaylarını ve evrenin görünüşlerini anlamlandırma ihtiyacından doğmuş anlatılardır.
Dinde hüküm ve irrasyonel itikât, mitte ise bağlılık ve ilk rasyonel bilgi vardır. Mitler dinin aracıdır, yani zaman zaman dinler mitlere müracaat etmiş, ondan yararlanmışlardır. Zaman zaman mitlerin de mazmunu değişmiş, dini içerik kazanmışsa da mit dini kullanamamıştır.
Mitler genel olarak doğaüstü kişi, varlık ve olayları ele alan, tarihi ya da doğal bir fenomeni açıklamak adına uydurulmuş kurmacalardır. Efsaneler ise tarihte gerçekten olmuş olaylar ya da yaşamış kişiler hakkında anlatılagelen, yahut da realiteye bağlı kalarak uydurulmuş söylencelerdir.
Gizemcilik ya da mistisizm, dinsel esrimelerle ilgili ülkülemlerin, erdemlerin, ayinlerin, ve efsanelerin uygulanmasının birlikte yapıldığı fikir akımı. Aynı zamanda nihai veya gizli gerçeklerdeki içgörüye, çeşitli uygulamalar ve deneyimlerle desteklenen insan dönüşümüne de atıfta bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri