Mitoloji, mit veya söylen bilimi belirli bir din veya kültürdeki insanlık ile evrenin yaratılış ve doğasını, geleneklere özgü inanç ve uygulamaların sebebini açıklamaya yönelik söylencelerin tümü.
Yunan mitolojisi, diğer antik kültürlerde olduğu gibi, insanların yaşadığı çevreyi, tanık olduğu doğal olaylarını ve zamanın günler, aylar ve mevsimler boyunca geçmesini açıklamak için bir araç olarak kullanılmıştır.
İnançla alakalı olan mitolojiler, dinlerin yorumlanması veya insanın somutlaştırma ihtiyacından dolayı dinin soyut taraflarının daha anlaşılır hale getirme çabalarının neticesinde teşekkül etmiştir. Bundan dolayı çok eski zamanlardan beri mitoloji, dinin insan boyutlu algılanışı ve açıklayıcısı olmuştur.
Aslında mitoloji insanın kendini arayışı, keşfidir; mitoloji aracılığıyla insan, edebiyatı ve sanatı yaratır. Mitolojideki soyut olan her kavram edebiyat ve sanat ile somutlaşır, görsel hale gelir. Bu bağlamda makalede Antik Yunan edebiyatının ve sanatının temeli olan Yunan mitleri çalışılmıştır.
Mitler, masal, destan, efsane, halk hikâyesi gibi çeşitli türlerin içinde günümüze kadar gelerek yaşam hakkındaki temel sorularımıza geçmişten bir cevap oluyor. Mitoloji araştırmaları da bu mitleri ortaya koyan milletlerin, insan, tabiat, hayat, ölüm gibi temel konulardaki görüşlerini ortaya çıkarıyor.
İlgili 23 soru bulundu
İlk Mitler: İlk mitler, prehistorik dönemlerde doğal dünyayı anlama ve denetleme çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bu mitler, avcılık, tarım ve doğa olayları gibi temel yaşam unsurlarıyla ilgilendi. Dini Mitler: Mitler, zaman içinde dini ritüel ve inançlarla birleşti.
Mitler de ait olduğu topluluğun tarihi, çevresel ya da diğer unsurlarına (ekonomik, siyasi…) bağlı olarak bir öngörü ortaya atar, kurgular ve inanç sistemleriyle ona işlerlik kazandırır. bu yönüyle mitler, davranışlarımızı ayarlar ve yaşantımızın etkisi üzerine yeni bir düşünce ortaya çıkarır.
Mitoloji; karşılaştırarak anlatıldığında, içerdiği öyküler bakımından, bu dünyada yalnız olmadığımızı, başımıza gelen şeylerin ilk kez bizim başımıza gelmediğini, insanoğlunun doğadaki yerini ve bu yerden yola çıkarak bir arada yaşamın nasıl da kolayca mümkün olacağını gösteren müthiş bir silahtır.
Mitoloji kelime anlamı olarak “mit bilimi” demektir. Genel itibariyle mitleri inceleyen bir disiplindir.
Mitolojik Teori
hareketle, çok eski zamanlarda, ortak atadan ortaya çıkmış olan yeni milletlerin ve onların çeşitli kollarının ortaklığını ortaya konulabileceğini iddia etmişlerdir.
Din, Allah'a doğru götüren yol, mitoloji ise eski insanın çevresi ve kendisi hakkındaki ilkel bilimin bütünüdür. Dinde sistemlilik, yani yaratan Allah, Allah'ın emir ve vahiylerini ulaştıran peygamber ve âhiret inancı esastır. Mitolojide ise yaratılış, türeyiş mitleri eğitimci fonksiyon taşımaktadır.
Yani bizzat İslâm'da mitoloji olmamakla birlikte, bu dinin insanlığa ulaşmasında yani yorum ve destek- lenmesinde mitolojiden faydalanıldığı anlaşılmaktadır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
mitolojinin sonunda dostlar, zeus ares'in şartını kabul eder ve dünyaya giden kapıların hepsini kapatır. sonra zamanla yunan halkı da tanrılarını unutur.
Olimpos'un 12 Tanrısı
On iki tanrı ve tanrıça şunlardır: Zeus, Hera, Afrodit, Apollon, Ares, Artemis, Athena, Demeter, Dionysos, Hephaestus, Hermes ve Poseidon.
Mitoloji tarih öncesine dayanan efsane olarak tanımlanır. Mitoloji teogonik mitler, kozmogonik mitler, antropogonik mitler, eskatolojik mitler olarak sınıflandırılır.
Thor, İskandinav mitolojisinde en güçlü tanrılardan biridir. Gücü babası Odin tarafından teslim edilmiş iki sihirli nesneye dayanmaktadır. Bu nesnelerden biri Mjölnir'dir.
Mitolojinin sözlük anlamına bakıldığı zaman bir din veya halkın kültüründe tanrılar, kahramanlar insanın yaratılışına dair tüm sözlü ve yazılı efsane birikimini ele alan çalışmalar olarak tanımlandığı görülmektedir. Mitolojik tanrılara bakıldığında pek çok farklı kültürün mitolojik tanrısı olduğu görülmektedir.
Homeros'un olası çağdaşı olan Hesiodos, Theogonia (Tanrıların Kökeni) adlı eserinde tanrıların soy kütüklerini, halk hikayelerini ve etiyolojik efsanelerini ayrıntılı şekilde anlatarak dünyanın yaratılışını, tanrıların kökenini, Titanlar ve Devler gibi en eski Yunan efsanelerini tam olarak açıklar.
Mitolojide bir kahramanın kendisini diğerlerinden daha üstün görmesi hatta tanrısal özelliklere sahip olduğunu düşünmesidir.
Teşkilâtınızda çalışmakta olan bir kimse hangi hallerde kimliğini açıklayabilir? Genel prensip gizlilik olmakla beraber MİT mensupları, 2937 sayılı Kanun'un 4 üncü maddesinde belirtilen görevlerini yerine getirirken ve gerekli hallerde kimliklerini açıklayabilirler.
MİT'in halka açık bir özel ihbar hattı bulunmamaktadır. Ancak MİT'in internet sitesindeki mesaj formu (Nasıl Yardım Edebilirsin), sözü edilen amaç çerçevesinde de kullanılabilmekte, mesajlarda aktarılan bilgiler değerlendirilmektedir.
Mitler toplumca kutsal ve gerçek sayılır ve bu mitler takip edilmesi gereken bir model kabul edilir. Böylece sosyal bir ferman (social charter) niteliğinde olup insanı düşünüş ve davranış yönünden etkiler. Mitlerin de asıl işlevi budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri