Miyom olan hanımlarda, özellikle karın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrılar oluyor. Basınç hissi ile birlikte sırt kısma vuran ağrılar meydana geliyor.
Miyom Ağrısı
Miyomlar büyük boyutlara ulaştığında bağırsaklara baskı yapması sonucu karın ve kasık ağrısına, idrar yollarına baskı yapmasıyla böbrek ağrısına, karnın alt tarafındaki sinirlere baskı yapmasıyla bacak ağrılarına sebep olmaktadır.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Miyomun yeri ve kişide yaratacağı şikayetler de farklılık gösterebilir. Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir.
Evet. Rahimdeki miyomlar özellikle büyük boyutlara ulaşmışsa veya rahim ağzından dışarı doğru sarkmışsa şiddetli kasık ağrısı ve bel ağrısına neden olabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Büyük boyutlara ulaşan myomlar karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadırlar.
Miyom tedavi edilmezse sık yoğun adet kanaması, bel ve kasık ağrısı, adette sancı, bası hissi, sık idrara çıkma, kısırlık, düşük, erken doğum ve karında şişlik gibi şikayetler yaratabilir.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Bu tür myomlar genellikle çok şikayet vermezlerve rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilirler. Ancak yine bağzıları çok büyüyerek “dev myom” halini alır ve elle karından hissedilebilir. Genellikle bu tür myomlar büyümesi açısından takip edilir, hızlı büyüme tespit edilirse cerrahi olarak çıkartılması gerekir.
Miyomların büyük bir kısmı hastalarda herhangi bir bulgu ve şikâyete sebep olmaz. Ancak bir kısmında anormal kanamalar, rahatsız edecek derecede ağrılı ve kanamalı regl dönemleri, sırt ağrısı ve ağrılı cinsel birleşme gibi bir takım belirtilere rastlanabilir.
Eğer büyük boyutlarda miyomlar varsa karında ağrı, kabızlık, hazımsızlık, şişlik gibi şeylere neden olabiliyor. Genelde 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Miyomların idrar yollarına baskı yapmasından dolayı böbrek sorunlarına neden oluyor.
Rahimdeki miyom patlarsa ne olur? Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Miyomlar vücudumuzun birçok yerinde ağrıya sebep olarak kendini belli ederler. Miyomlar arkaya doğru çok büyüdükleri takdirde kalın bağırsağa ve midenize baskı yaparlar. Bu da kabızlık şikâyetlerinizin artmasına neden olabilir.
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Miyomlar, kadınlar arasında yaygın bir endişe kaynağı olsa da, doğrudan kilo alımına neden olmazlar. Bununla birlikte, hormonal dengesizlikler ve miyomlara bağlı semptomların etkisi kilo değişikliklerini dolaylı olarak etkileyebilir.
Rahim ve rahim duvarında gelişen miyomlar oluşan embriyoların tutunmasına engel olarak kısırlığa ve düşüklere neden olabilir. Boyutu büyük olan miyomlar ise ön taraftan idrar kesesine bası yaparak sık sık idrara gitme ihtiyacına arka taraftan bağırsaklara bası yaparak kabızlık ve hemoroitlere sebep olabilir.
Miyom rahmin iç zarında, kas tabakasında veya dış tarafında ortaya çıkabilen, rahim düz kaslarından gelişen iyi huylu düz kas tümörüdür. Öncelikle, rahimdeki miyomlar kadınlık hormonu olarak bilinen östrojene duyarlı tümörlerdir.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu soğan suyu kürüyle kadınların beyaz akıntı,miyom, menapoz, kist gibi rahatsızlıklarında son derece başarılı sonuçlar alındığını belirtti. Kadınların en önemli sorunlarından yumurtalık kisti, miyom, akıntı ve menopoz şikayetlerine soğan kürü derman oluyor.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir. Çok büyük submüköz miyomların (4 cm ve üzeri submüköz myom) histeroskopi ile çıkarılması daha uzun sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri