Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
Zemzem, kıbleye dönülerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve üç nefeste gözü sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla içilmeli ve Allah'a hamdedilmelidir. Yaygın olan görüş diğer içeceklerin aksine zemzemin ayakta içilmesi yolundadır.
SU İÇERKEN OKUNACAK DUANIN OKUNUŞU
Su içerken okunacak duanın okunuşu, “Elhamdü li'llahi'llezî sekana azben füraten bi rahmetihî, ve lem yec'altıü milhan ücacen bi zünûbina.” Şeklindedir ve su içtikten sonra okunacak dua ise,” El hamdü lillahilleziy at'ameniy fe eşbaaniy ve sekaniy fe ervaniy.”
YAPILMALI ? zemzem damlatilmali başında Yasin okunur.
2- Zemzemi Kâbe'ye karşı ayakta ve Beytullaha bakarak içmek. Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki: 1- Zemzem her içilişte kaburga kemikleri şişinceye kadar içilmeli. 2- Zemzem yalnız içilmeli, yemeklerde dahi kullanılmamalı.
İlgili 38 soru bulundu
Zemzem içen mümin, bir taraftan bazı dualar ederken, bir taraftan da kalbinden hayırlı dilek ve temennilerde bulunur. Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
“Zemzem hangi niyetle ve ne maksatla içilirse ona şifa olur” (Müsned, III, 357; İbn Mâce, “Menâsik”, 78); “Hataları döken zemzeme bakmak ibadettendir” (Fâkihî, II, 41) gibi hadislerin yanında onun çeşitli hastalıklara şifa verici özellik taşıdığına dair çok sayıda rivayet nakledilmiştir (a.g.e., II, 24 vd.).
Medine'ye hicret ettikten sonra Hz. Peygamber'in Mekke'den Zemzem suyu getirttiği de nakledilmektedir. Zemzem içerken kıbleye dönülür, Besmele çekilerek sağ elle ve üç nefeste içilir. Sonra “Elhamdülillah” diyerek Allah Teâlaya şükredilir.
Zemzem içerken ayağa kalkılır, kıbleye karşı durulur ve “Bismillâh” = Allah'ın adıyla” denilir. Bütün sular oturularak içilir. Fakat zemzem ayakta içilir. Sonra zemzem duâsı okunur, üç kere okuyan herhangi bir hâcetini aklından geçirerek okursa, o hâceti (dileği) dahi yerine gelir.
Diye sordu. İbn-i Abbas şu cevabı verdi: -Zemzem suyundan içerken kıbleye yönel, Allah'ın adını an ve üç nefesle iç, kanasıya kadar içmeye devam et.İçtikten sonra Allah -azze ve celle-'ye hamd et.
Ben, su içmeye başlamadan önce “Bismillahirrahmanirrahîm” veya “Bismillah” derim.
(Yiyip içtikten sonra, "El hamdü-lillahillezi atameni ve esbeani ve sakani ve ervani" duasını okuyan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) Peygamber efendimiz yemekten sonra (El-hamdü-lillahillezi etamena ve sakana ve cealena müslimin) duasını okurdu.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Zemzem çeşmesinden akan suyun içme erkânı vardır. Buna göre ayakta ve üç yudumda içilmeli ve her yudum için “Hak, Muhammed, Ali” denilmelidir. Diğer yandan, inanışa göre bu su, ne kadar bekletilirse bekletilsin bozulmaz ve kaynağı tükenmez.
İslami inanca göre; Peygamber İbrahim, eşi Hacer ve küçük oğlu İsmail'i çöle bırakmıştır. Yiyecekleri ve suları bittiğinde Hacer, Sefa ve Merve tepeleri arasında koşarak su arar. Bu sırada toprağı eşeleyen İsmail bir su kaynağı bulur. Bunun üzerine çıkan suyun yitip gideceğinden endişe eden Hacer “Zem-Zem!” (Dur-Dur!)
Özellikle İslamiyet'e uygun bir şekilde içilmesi gereken zemzem suyu adına belli başlı bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda öncelikle kıbleye doğru dönmek gerekir. Daha sonra bardağı sağ elle tutmak suretiyle üç yudumda içilmelidir. Zemzem bitirdikten sonra Elhamdülillah demeyi unutmamak çok önemlidir.
Zemzem suyunun kendine has bir koruma gücü olduğu için şişe içinde 10 sene dursa da bozulmaz.
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
Dünyadaki en mukaddes topraklarda kaynayan zemzem suyu aynı zamanda Peygamber efendimizin kalb-i şerifinin de yıkandığı sudur. Zemzem suyu içmek sünnettir.
Bu da suyun tadını, kokusunu ve rengini değiştirebilir. Ayrıca, suyun içindeki mineraller ve kimyasallar da zamanla çökelme, oksidasyon veya reaksiyona girebilir. Bu da suyun kalitesini ve sağlıklılığını azaltabilir. Zemzem suyu ise, kutsal bir su kaynağı olduğu için özel bir durum olabilir.
Bütün bu rivayetlerden anlaşıldığı gibi, Zemzem suyu, İslâm dinine göre mukaddes olarak kabul edilen bir sudur. Açlığını gidermek için içen kişinin açlığını, susuzluğunu gidermek için içenin susuzluğunu giderir ve şifa niyetiyle içene de şifa sunar.
“Sübhannahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ve'ssalatü ve'sselamü ala resulillahi (sav). Allahümme imanen bike ve'tastigan bikitabike ve'fa'en biahdike vettibaen li-sünneti nebiyyike ve habibike Muhammed'in (sav).
Zemzem suyu içmenin sınırı olmaz, hiçbir zararı olmaz. Sümerler zamanında, MÖ. 1900'lü yıllarda Hz. İbrahim zamanında açılmış bir kuyu bu, o zamandan günümüze kadar hiçbir kayıtta böyle bir şeye rastlamadı.
Bazı kültürlerde ilk emzirme yapılmadan önce bebeğin gazı olmasın diye bebeğin ağzında nar tanesi patlatma ya da soda içirilmesi, bereket inancı ile sütten önce bebeğe hurma ve zemzem suyu verme ya da aç kalıp sarılık olmasın diye şekerli su içirme gibi uygulamalar yanlıştır.
Zemzem suyu tıbbi olarak da herkes için faydalıdır. Zemzem suyunu içerek birçok hastalıktan kurtulmanız mümkündür. Yapılan araştırmalarda baş ağrısı, karaciğer, mide ülseri ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri