Özellikle ameliyat sonrası iştah kapanması ve kabızlık gibi durumlar çok görülmektedir. İştahınızın olmadığı zaman sık sık ama azar azar yemek yiyip, bol su tüketmek faydalı olacaktır. Kabızlığı önlemek için bol lifli besinler tercih etmeli ve su tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Ameliyat sonrasında kesi bölgesini kuru ve temiz tutulması gerekir. Ayakta duş alınabilir ancak lif benzeri şeyler ile bölgeye baskı yapılmamalıdır. Açık miyom ameliyatı (açık miyomektomi) sonrası yaklaşık 6 ay boyunca 5 kg'dan fazla ağırlık kaldırılmamalı ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
İyi çiğnemek kaydıyla tüm katı yemekleri yiyebilirsiniz. Yemek sırasında bir çay bardağı su içebilirsiniz. Şeker ve tatlılardan, kremalı çorba, sos, tereyağı, kızarmış gıdalar ve fast food gibi yüksek yağlı gıdalardan da kaçının. Protein ameliyat sonrası iyileşme için gereklidir.
Kapalı miyom ameliyatı kaç günde iyileşir
Kapalı miyom ameliyatında hasta yaklaşık olarak 2 ila 4 hafta içerisinde iyileşir. Ancak, karın içi yaralarının iyileşmesi daha uzun zaman alabilir. Kilolu kadınlarda iyileşme daha yavaştır.
Bol sebze, meyve ve protein tüketmek, Günde 8-10 bardak su içmek, Lifli gıdalarla beslenerek barsak hareketini artırmak, İlk günler gaz yapan gıdalardan kaçınmak.
İlgili 32 soru bulundu
Ameliyat sonrası bir süre sonra, hastaya yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler verilebilir. Bunlar arasında püre kıvamında sebzeler, meyveler, yoğurt, püre haline getirilmiş et, balık veya tavuk, yumuşak tahıllar (örneğin, pirinç veya yulaf ezmesi) bulunur. Bu aşamada, yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek önemlidir.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Her ameliyat sonrasında olabileceği gibi miyom ameliyatı sonrası karında şişlik şikayeti gaz probleminden kaynaklı olabilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası ilk 24 saat içinde gaz çıkışı olmazsa anesteziye bağlı olarak yavaşlayan bağırsak hareketlerini düzenlemek için ilaç tedavisi başlanmaktadır.
Genellikle 3 ila 10 gün arasında dikişlerin alınması muhtemeldir. Deri altındaki, karın ve vajina dikişlerinin alınmasına gerek yoktur.
Gazlı İçeceklerden Uzak Durulması Özellikle ameliyat sonrası soda ve cola gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Soda faydalı içecekler sınıfında olsa da ameliyat sonrası midede ani basınçlar oluşturmasından ameliyat bölgesinde hasarlara neden olabilmektedir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Her miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği beklenen bir durum değildir. Ancak yaşanan her türlü stres adet düzensizliği yapabileceğinden ve ameliyat da bir çeşit stres olduğu için miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği görülebilir. Ancak ikinci adetten sonra her şey yoluna girmektedir.
Ameliyat sonrası miyomlar tekrarlar mı? Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer. Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır.
Laparoskopi karın içine karbondioksit gazı verilerek gerçekleştirilmektedir. Bu gazın büyük bir kısmı ameliyat sonrasında boşaltılır. Fakat bazen içerde kalan az miktarda gaza bağlı ameliyatı takip eden 1-2 gün hasta omuz veya sırtında hafif ağrı hissedebilir, bu durum geçicidir.
Dr. Fırat Tülek şöyle konuşuyor: “Klinik araştırmalara göre; yağlı yiyecekler, kırmızı et, alkol ve hatta kahve açısından zengin diyetler miyom gelişimine neden olabiliyor. Bu nedenle meyve ve sebzeler açısından zengin yemekler (özellikle narenciye, elma, lahana, brokoli ve domates) tüketilmesi gerekir.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, peynir ve özellikle kefir rahim sağlığını koruyan ve özellikle kemikleri güçlendirdiği için anne olmak isteyen her kadın için tavsiye edilmektedir. Kalsiyum bilindiği gibi yeşil olan sebzelerde de bulunmaktadır. Kalsiyumu sebzelerden de alabilirsiniz.
Mercimek çorbası (içerisine 1 küçük patates, 1 küçük soğan, 1 küçük havuç ekleyebilirsiniz), taze rendelenmiş domates ile domates çorbası, tanesiz tarhana çorbası, yumurta ve limon terbiye yaptığınız yoğurt çorbası, pirinç eklenmemiş şekilde yayla çorbası gibi çorbalar tüketebilirsiniz.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Süt, ayran, yoğurt, şekersiz hoşaf, komposto, açık çay ve ıhlamur içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri