Kapasitesi Var! Eray Güçlüer Aktardı
İkinci prototipin üretiminin 2024 ortalarında tamamlanması planlanıyor. Sonrasında 6 adet daha prototip yani test platformu üretilecek. Toplamda 8 adet KAAN prototipi ile elde edilecek test ve uçuş verileri ise uçağın gelişim sürecinde kullanılacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi.
2021 yılı itibarıyla kullanıma giren son teknoloji ile üretilen uçaklara “5'nci nesil savaş uçağı” deniyor. Türkiye'nin KAAN'la ABD, Rusya ve Çin gibi 5'inci nesil savaş uçağı üreten ülkeler arasına girmesi, dünya basınında da geniş yer buldu.
Kapasitesi Var! Eray Güçlüer Aktardı
İlgili 39 soru bulundu
Uçağın fiyatının 100 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar TL) olacağı dile getirildi.
yerli imkanlarla, 5. nesil bir turbofan motor geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Haziran 2022 itibarıyla prototip uçaklarda kullanılacak olan F110 motorları Türkiye'ye teslim edilmiştir. General Electric F110, GE Aviation tarafından üretilen sonradan yanmalı bir turbofan jet motorudur.
KAAN, çok rollü bir savaş uçağı olacağı için çift motorlu bir uçak.
Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunda 13 dakika havada kaldı
Kotil, KAAN'ın ilk uçuşu dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Temel Kotil, paylaşımında, "Bugün gurur günümüz. KAAN'ımız 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştı.
Kaan, F-16, Havadan İhbar ve Kontrol (HİK), İnsansız Hava Aracı (İHA), Atak gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava, kara ve deniz unsurları, aynı zamanda dost ülke unsurları ile birlikte çalışabiliyor. Geleceğin muharebe ortamına uygun olarak Kaan, düşük radar ve kızılötesi ize sahip olacak.
Bloomberg tarafından yapılan habere göre Türkiye, Milli Muharip Uçak KAAN'da kullanmak amacıyla F-16 savaş uçaklarında kullanılan GE Aerospace motorlarının ortak üretimi için ABD'den izin istedi. Bu bağlamda KAAN, GE üretimi F110 motorlarını kullanmakta.
Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
5. nesil milli muharip uçağı KAAN'ın özellikleri ne? - YouTube.
Ana yüklenici TUSAŞ, KAAN'ın ön tasarım faaliyetlerini 2018-2022 arasında tamamladı. 2023 içerisinde KAAN savaş uçağı havacılıkta roll-out denilen piste çıkışını gerçekleştirdi. 21 Şubat 2024'te de ilk uçuşunu yaptı.
Takvimlendirmeye göre, yerli motor 2028'de hazır olacak, 2032'ten itibaren de KAAN'ın envantere girmesi bekleniyor” dedi.
TF6000, Millî Muharip Uçak KAAN'ın motoruna giden yolda teknoloji kazanımı, test ve kabiliyet gösterimi için kurgulanarak, gerçek bir askerî turbofan motor özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlandı.
Bu üç uçağın satın alma, işletme ve bakım maliyetleri elbette birbirinden farklı. Eurofighter Typhoon'un satın alma maliyeti yaklaşık 90 milyon dolar. F35'in 115.5 milyon dolar, F16'nın ise 18 milyon dolar seviyesinde.
5'inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.
Yükseklik: 6 m. İtiş Gücü: 2 x 27.000 lb. Tavan İrtifa: 55.000 ft. Maks Hız: 1.8 Mach.
Yerli ve milli imkanlarla üretilen savaş uçağı KAAN, gökyüzüyle buluştu, sırada teslimat var.. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, teslimattan önce KAAN'ın yerli motorla uçacağını söyledi..
Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi altında ilk prototiplerde kullanılacak F110 Turbofan motorların teslimatı başladı. Proje kapsamında 5+5 olmak üzere iki ayrı pakette toplam 10 motor temin edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri