Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
yapılan üretim uzmanlaşmayı ve ilk kez işbölümü düşüncesini ortaya çıkardı. İktisat biliminin kurucusu olarak İskoçyalı Adam Smith kabul edilir.
Smith'in teorisi genellikle kabul edildiği gibi üç temel ilkeye dayanır. 1)Doğal düzenin yararlı işleyişi yani görünmez el kavramı. 2)Doğal özgürlük ▪ 3)Devletin yetersizliği ilkesi'dir. kullanılmasının serbest bırakılmasını ve kendi yöntemini kullanmayı ister.
Çalışmamızın ikinci bölümünde iktisadi liberalizmin öncüsü olarak kabul edilen Adam Smith'in eserleri ve bu eserlerinden hareketle düşünceleri üzerine yoğunlaşılmıştır. Smith 1723-1790 yılları arasında yaşamış bir İskoç Aydınlanması düşünürüdür.
Siyasi iktidar bunu yapabilmek, askeri harcamaları karşılayabilmek bir ordu besleyebilmek için çeşitli düzenlemeler yapabilir. Devletin ikinci görevi adaleti sağlamaktır. Smith'e göre devletin üçüncü görevi ise tek tek şahısların kurmak istemeyeceği kamu kurumların kurulması ve bayındırlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Adam Smith, insanla birlikte var olan ekonomik sorunu, yani kıtlık sorununu ilk kez bilimsel bir çerçeveye oturtup zamanının ideolojisiyle yani merkantilizm-tarımsal kapitalizm çerçevesiyle açıklayan bilim adamıydı. Smith'in eseri Ulusların Zenginliği, kapitalizmin ilk el kitabıydı.
Adam Smith ekonomik liberalizmin ilk savunucularından biriydi. Aydınlanma Çağı boyunca özellikle Adam Smith tarafından geliştirilen ekonomik liberalizm, ekonomide devletin müdahalesini minimumda tutmayı savunan liberalizmin ekonomi teorisi olarak doğdu.
Görünmez el, kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden bireylerin getirdiği istenmeyen daha büyük sosyal yararları ve kamu yararını tanımlayan bir ekonomik kavramdır. Kavram ilk olarak Adam Smith tarafından 1759'da yazılan Ahlaki Duygular Teorisi'nde tanıtıldı.
Smith'e göre zenginliğin artmasının arkasındaki temel neden, işbölümü ve uzmanlaşmadır. Özellikle uzmanlaşmada yaşanacak bir gelişme, ekonomideki ticaret düzeyini de arttıracaktır. Tüm bu gelişmeler için gerekli olan şey ise etkin bir şekilde işleyen piyasa sisteminin varlığıdır.
Bu tarihsel izlek üzerinden yapılan tartışma sonucu Marx'ın bir klasik iktisatçı olarak değerlendirilemeyeceği öne sürülmektedir. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde yöntemleri, temel varsayımları ve kavramlarının teori içerisindeki tanımlamalarıyla, tarihsel olarak iki farklı kuram ortaya çıkmaktadır.
Adam Smith, dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha çok bir iktisatçı olarak tanınmaktadır. Oysaki Smith, yaşadığı dönemde, aynı zamanda üniversitede bir ahlak felsefesi profesörüydü.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Smith sadece iktisatçı değil aynı zamanda ahlak felsefesi profesörüdür. Đktisadi olayları analiz ederken kişinin erdemli olmasının daha önemli olduğunu vurgulamıştır. Önemli eserlerinden biri olan “Theory of Moral Sentiments” (Ahlaki Duygular Kuramı)'nı 1759'da yazmıştır.
Ekonominin temelini üç ana kavram oluşturmaktadır ki bunlar bir kez içselleştirildiğinde insanların günlük olaylara bakış açılarını değiştirmektedirler: fırsat maliyeti, marjinalizm ve etkin piyasalardır.
Ekonomik büyüme üzerine önemli çalışmaları vardır. Kenneth Arrow Dünyanın yaşayan en iyi ve en saygın ekonomisti. 23 Ağustos 1921 doğumlu ABD'li ekonomist Kenneth Arrow; 1972 yılında ekonomi dalında Nobel Ödülü almaya hak kazanmıştır.
Ekonominin temel prensipleri üzerine yapılan araştırmalar, bu alandaki kavramları ve işleyişleri çözümlemeye yardımcı olan prensipleri ortaya koyar. Ekonominin üç temel prensibini şu başlıklar altında inceleyebiliriz: kıt kaynaklarla seçim yapma, fayda maliyet analizi ve dengeli pazarlar.
Ekonomi sözcüğünün; "oikia" (Yunanca: ev) ve "nomos" (Yunanca: kural) köklerinden gelir, "ev yönetimi" anlamındadır. Tüm meslekler, kuruluşlar veya ekonomik faaliyetler ekonomiye katkıda bulunur.
Bunlar üretim, tüketim ve bölüşümdür.
(ekonomi) İktisadi karar birimlerinin fiyat mekanizması aracılığıyla, rekabetçi piyasalarda kendi çıkarları peşinde koşarken aynı zamanda toplumun çıkarlarını da daha yüksek düzeyde gerçekleştireceğini ileri süren ve Adam Smith tarafından ortaya atılan ilke. krş. fiyat düzeneği.
Klasik iktisatçılara göre, devletin ekonomik faaliyetlere müdahale etmesine hiçbir gerek yoktur. Her şeyden önce, rekabet şartları altındaki piyasalarda fiyat mekanizması veya “görünmez el” tüm ekonomik faaliyetleri en etkin biçimde yönlendirebilecektir.
Düşünceleriyle, eserleriyle tarihin gidişatını değiştirmeye çok önemli katkılar yapmış bir düşünür olan Adam Smith (1723-1790) modern iktisadın kurucu babası, iktisatçı ve ahlâk felsefecisidir.
Kapitalist sistemde özel teşebbüsün varlığı, iyi işleyen mülkiyet ve miras kurumuyla mümkündür. Kapitalist sistemde bireyler girişim özgürlüğüne sahiptir. Girişim özgürlüğü kişilerin sahip olduğu üretim faktörlerini (emek, sermaye, doğal kaynaklar) istedikleri üretim alanında kullanabilmelerini ifade eder.
Piyasa ekonomisi bir merkezî otoritenin, üstün ve hükmedici bir aklın planlı tasarrufu olarak doğmaz, özgür bireylerin hür davranışlarının sonucu olarak vücut bulur. Adam Smith dar anlamda buna, geniş anlamda liberal düzene, doğal özgürlük sistemi adını verir.
Liberal kapitalizmin babası sayılan o adam, yani Adam Smith, 1776'da “Toplumların Refahı”nı yazıp “Laissez faire, laissez passer!” (Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler! ) buyurdu ve dillere pelesenk oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri