Helikopterden görüntü aktarma sistemi. MOBESE merkezine yerleştirilen kablosuz sistem ve polis helikopterine yerleştirilen alıcı vasıtası ile helikopter üzerindeki kamera görüntüleri MOBESE merkezine aktarılıyor. Bu proje 40 km yarı çapında bir alandan merkeze görüntü aktarıyor.
Güvenlik politikasının önemli unsurlarından olan mobeseler kamusal alanlardaki önemli noktalara, şehir merkezine, işlek caddelere, sokaklara, kavşaklara yerleştiriliyor. Özellikle halkın yoğun geçiş yaptığı yerlere yerleştirilir. Böylece kentlerde güvenlik için bir izlem sağlanmış oluyor.
Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor. MOBESE yetkilileri de görüntüleri izleyerek polis müdahalesiyle hareket eden sürücülere herhangi bir ceza uygulamıyor.
CEVAP: Hız ölçümü yapar, plaka tespit eder, kazaları kayda alır, kural ihlali yapan sürücüleri fotoğraflama sistemi ile delillendirerek ceza işleminin gerçekleşmesini sağlar, ışık fasılalarını uzatabilir veya kısaltabilir. Yani çok fonksiyonlu ve çok faydalı bir sistemdir.
Evet her türlü trafik cezasını fotoğraflayıp evinize gönderiyorlar.
İlgili 23 soru bulundu
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Fakat Türkiye'de kameralı gözetleme (MOBESE) faaliyetini düzenleyen herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bununla beraber, kameralarla kamuya açık alanlarda bireylerin izlendiği, kaydedildiği ve bu kayıtların saklandığı bilinmektedir.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin.
Mobese Kayıtları Ne Kadar Süre Saklanır? Dış mekanlarda işlenmesi muhtemel olan suçların tespiti için kullanılan Mobese kameraları, hem araçların hem de yayaların güvenliğini 7 gün 24 saat sağlamak amacıyla yerleştirilmiştir. Bu kameraların kayıtları minimum olarak 30 gün boyunca saklanır.
2023 yılı itibariyle arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı. Özel araçlarda sigara içme cezası kabahatler kanunu kapsamında olduğu için sürücülere herhangi bir ceza puanı yansıtılmaz. Kesilen ceza idari para cezası kapsamındadır.
Şehrin dört bir tarafına yerleştirilen 825 kamera ile de güvenlik ve trafik denetimleri yapılıyor. Yani Ankara, “Biri Bizi Gözetliyor” TV programı misali emniyet tarafından izleniyor. Ve son zamanlarda herkesin dilinden MOBESE olarak bilinen kent güvenlik sistemi düşmüyor.
Kamuya açık alanların kameralar ile izlenmesi, resmi ve özel güvenlik birimleri, kamu idaresinin birçok kurum ve kuruluşu (valilikler, belediyeler, üniversiteler, hastaneler, ibadethaneler vb.) ve diğer özel kişiler tarafından günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
MOBESE (MOBil Elektronik Sistem Entegrasyonu), Türkiye'nin 81 ilinde bulunan sistemle, suç ve suçluyla mücadele eden güvenlik kuvvetlerinin elini güçlendirmek amacıyla kurulan kameralı güvenlik sistemleridir.
Son olarak ise bir kablosuz kamera genellikle ana merkezden çok uzakta olamaz. Doğrudan görüş hattı var ise kablosuz kameranın menzili 500 metre veya daha fazlasına ulaşabilmektedir. Bir evin içinde aralık her zaman olmasa da genellikle daha düşüktür - yaklaşık 150 metre.
İşyerindeki soyunma, emzirme odası, wc vb. özel alanlarda kayıt yapılması kabul edilmemektedir bu husus özel hayatın gizliliğine ihlal niteliği taşıyacaktır.
Suç oranlarının kontrol altına alınması için 1 yıla kadar kayıt saklayabilen kameralar bulunmaktadır. Ancak 30 gün saklama süresine sahip güvenlik kameralarının olduğunu da söyleyebiliriz.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1 Mayıs öncesi Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Harbiye Cumhuriyet Caddesi'ne takviye Mobese kameraları yerleştirdi. Takılan kameraların HD özelliğe sahip olduğu öğrenildi.Yüz tanıma ve eşleştirme özelliğine sahip yüksek çözünürlüklü kameralar, 100 metreye kadar çok net görüntü alabiliyor.
Sorunun çok basit bir cevabı vardır evet el ile kasıtlı silinen kamera kayıtları veri kurtarma merkezi tarafından geriye getirilebilir. Kurtarılmak istenen görüntü merkeze bildirilir. Görüntülerin nasıl ve ne zaman silindiği merkez tarafından tespit edilir. Bu tespit sonucunda da videolar kurtarılabilir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Mobese, herhangi bir suça, şüpheli veya sanığa karşı kurulan bir düzenek olmayıp, kamu düzeninin sağlanması ve korunmasına yönelik çok amaçlı denetleme sistemi olup, adli maksatlı olarak kurulmamıştır. Elbette adli soruşturma ve kovuşturmalar sırasında da gerektiğinde Mobese kayıtlarından yararlanılmaktadır.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
Kamera Görüntüleri
Kaza süreçlerinde özellikle KGYS (eski adı ile MOBESE) kayıtlarının ilgili Emniyet Müdürlüğü'nden celbi talep edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri