Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır. Bu sınırın altın- daki yük düzeylerinde tuğla dolgu duvar önemli rijitliği olan “perde duvar”dır [FEMA-178]”. Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Yığma yapılarda duvarlar esas taşıyıcı özelliğe sahiptirler.
İç ve dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılan temel yapı malzemesidir. Dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır. Tuğla duvar kaplama ile bir binanın cephesine farklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı zamanda iç mekanlarda kolidir, mutfak ve salon kısımlarında da tercih edilir bir dekorasyon ürünüdür.
İlgili 32 soru bulundu
Tuğla, sağlam ve sabit formlu bir malzemedir
Tuğlalar, hızlı yapı taşları ve beton blokların aksine, rutubete ve aşırı hava koşullarına daha dayanıklıdır. İyi bir basınç dayanıklılığına sahiptir ve büzülmeye veya genişlemeye eğilimli değildirler, bu nedenle çatlama olasılığı daha düşüktür.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
-Yapıların taşıyıcı dış duvarları en az 50 cm kalınlıkta olmalıdır. -Taşıyıcı iç bölme duvarları,30 cm taşıyıcı olmayan bölme duvarları 15 cm den daha ince olmamalıdır.
Konum. Bir duvarın evin içindeki konumu duvarın bir yük oluş olmadığı ve taşıyıcı nitelikte olup olmadığına işaret edebilir. Öncelikle cepheye bakan duvarlar iç duvarlara göre daha kalın olabilir ve dolayısıyla iç duvarlara oranla daha fazla yük teşkil ederler.
Taşıyıcı tuğlalar %35 veya daha az boşluklu tuğlalardır ve Yığma Binalarda kullanılırlar. Taşıyıcı olmayan düşey delikli tuğlalar ise basınç dayanımının fazla olması gereken yüksek duvarlarda, betonarme binalarda , bahçe duvarlarında kullanılabilirler. Taşıyıcı tuğlalar yığma binalarda kullanılırlar.
Isı iletkenlik hesap değerleri diğer ürünlere göre daha iyi olan bu tip tuğlalar aynı zamanda yüksek basınç dayanımına da sahiptirler. Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Mezopotamya uygarlığından bu yana Selçuklular,Cenevizliler ve Bizanslılarca kullanıla gelip günümüze kadar gelen bu geleneksel yapı malzemesi şimdiye kadar kullanılan en sağlam ve uzun ömürlü yapı malzemesidir. Nitekim binlerce yıl sonra toprak altından çıkan tuğlalar bunu kanıtlayan en iyi örnektir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Duvarların, binanın taşıma gücüne etki yapılmadığı sanılır. Ancak tam olarak öyle değil. Duvarlar da depremde bina güvenliği açısından önemli rol oynar. Aynı taşıyıcı sisteme sahip duvarlı ve duvarsız binanın, depremdeki davranış biçimi farklı olur.
En çok kullanılan tuğla ebatları 19x19x8,5 cm ve 19x19x13,5 cm boyutlarıdır. 8,5 cm' lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 8,5 cm olmaktadır. Bu kalınlığın üzerine sıva ve boya kalınlığı gelince yaklaşık 10 cm kalınlığa ulaşmaktadır. 13,5'lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 13,5 cm olmaktadır.
1 m2 yığma tuğla duvara 23 adet tuğla gider. 1 m3 tuğla duvar harcı ile = 35 m2 yer yapılır. 1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider.
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun kalınlığı en az 40 ila 50 santim arasında olması gerekmekte ve perde betonlu duvarların içerisinde kolonlar da vardır.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
KOLON VE PERDE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Kolonlara oranla büyük kesitlere sahip olan perde duvarlar, tabii ki yapıların düşey yüklere karşı dayanımını da fazlasıyla artırmaktadır. Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktadır.
Olumlu özellikleri bulunsa da yığma yapıların taşıyıcı elemanı niteliğindeki duvarlar, deprem kuvvetlerinden kaynaklı meydana gelen çekme gerilmelerini karşılayacak yeterlilikte değildir.
Genelde 4 ve daha az katlı bu yapıların yığma duvar birimlerinde boşluklu tuğla, briket ve nadiren kerpiç kullanılmıştır ve taşıyıcı duvarlarda bulunan ve depreme dayanıklı yapı tasarımına aykırı boşluklar binaların en belirgin zayıflığıdır.
Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. Boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
13,5'luk tuğla üretimini ve satışını yaptığımız yatay delikli tuğla çeşitlerinden birisidir. Genellikle inşaat esnasında ara bölmelerin yapımında kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise sandviç duvar uygulamalarıdır. Sandviç duvarlarda kullanımı sonucu oldukça yüksek ses ve ısı dayanımı sağlamaktadır.
Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri