Cihaz eşleşmesi mobil uygulamalarda Garanti BBVA'nın size ait bir cihaz ile bankacılık hizmetlerine erişim sağladığınızı doğrulamasını sağlayan güvenlik doğrulama yöntemidir.
Bluetooth cihazları arasındaki kayıt işlemine “eşleştirme” adı verilir. Cihazlar eşlendikten sonra, Walkman'inizi Bluetooth cihazına, sonraki seferden itibaren basit bir işlemle bağlayabilirsiniz.
Bir tek telefonla internet şifresi alınabildiği gibi, ankesörlü telefonlarla dahi telefon bankacılığı yapılabiliyor. Oysa sizin belirlediğiniz en fazla üç adet telefon numarası ile telefon bankacılığı yapılabilmeli. Ör. ev, iş, cep telefonu. Banka bu numaraları gördükten sonra size işlem yetkisi verebilmeli.
Mobile Device ID (Mobil Cihaz Kimliği): Tanım
Mobil Cihaz Kimliği, bir mobil cihazı ayırt etmek için kullanılan benzersiz bir kullanıcı tanımlayıcıdır. Bir IDFA (Reklamverenler için Tanımlayıcı) veya Android Reklam Kimliği olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Google Hesabınıza gidin. Sol gezinme panelinde Güvenlik'i seçin. Cihazlarınız panelinde Cihazları yönet'i seçin. Google Hesabınızda şu anda oturumunuzun açık olduğu veya son birkaç hafta içinde açılmış olduğu cihazları görürsünüz.
Tokenizasyon (Cihaz Eşleşmesi)
Cihaz eşleşmesi özelliğini mobil uygulamanıza güvenli giriş yaptıktan sonra Ayarlar menüsü altındaki Giriş ve Bildirim Ayarları adımından “Beni Hatırla” / “Müşteri Numaramı Hatırla” butonu ile aktif hale getirebilir ya da kaldırabilirsiniz.
Mobil Bildirim ile Giriş, SMS şifresi yerine Alternatif Bank Mobil'den cihazınıza gelen bildirimi onaylayarak giriş yapılmasını sağlayan güvenli bir yöntemdir.
Mobil Onay Kodu, Dijital Bankacılık Kanallarında kullanacağınız güvenlik uygulamamız olup, banka sistemimizde kayıtlı cep telefonunuza kısa mesaj ya da “İşCep üzerinden Anlık Mesaj gönderimi” şeklinde iletilen Tek Kullanımlık Şifre'dir. tıklandıktan sonra ''Mesajlar'' menüsünden ulaşabilirsiniz.
Kayıtlı cihazınızdaki e-Devlet Kapısı mobil uygulamasının giriş sayfasında yer alan “Mobil Onay” isimli işlem menüsünden onay vererek, Kayıtlı cihazınızdaki e-Devlet Kapısı mobil uygulamasının giriş sayfasında yer alan “Karekod ile Giriş” isimli işlem menüsünden işleme ait karekodu okutarak giriş yapabilirsiniz.
Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür.
Detaylı bilgi için tıklayınız. Güvenliğiniz için, İnternet ve Mobil Şube'ye giriş yaparken kullandığınız Akıllı Şifre bilgilerinizi banka personeli dahil kimseyle paylaşmayınız.
İkinci veya izleyen bir aygıtı eşleştirdiğinizde (mikrofonlu kulaklıkta diğer aygıtlar için eşleştirme bilgileri mevcut olduğunda), manuel olarak eşleştirme moduna girmek için (Bluetooth) düğmesini yaklaşık 5 saniye veya daha uzun süreyle basılı tutun.
İnternet Şube giriş sayfasında müşteri numarası, şifre ve kullanıcı adı (kurumsal müşterilerimiz için) giriniz. Ardından “Devam” butonuna basınız. Gelen sayfadaki bilgilerinizi doğruladıktan sonra “Giriş” butonuna basınız. Hesabınızı yalnızca bir cihazda kullanılıyorsanız, mobil onay cihaza direkt gönderilir.
Telefon numaranı doğrularken; bilgilerin kısmında numaranı paylaştıktan sonra telefon numarasının sana ait olduğunu onaylamak amacıyla sistem SMS yoluyla sana bir doğrulama kodu gönderir.
Kimlik doğrulama, bir kullanıcının veya programın bir sisteme erişirken kim olduğunu kanıtlama işlemine verilen isimdir. Mobil kimlik doğrulama ise kişinin cihaz üzerindeki herhangi bir uygulamaya giriş yapması için yerine getirmesi ve uygulaması gereken süreci kapsar.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Şifrenizi beş kez hatalı girdiğinizde İnternet Bankacılığı kullanımınız bloke olur.
Müşterisi olunan bankanın çağrı merkezi aranarak, müşteri temsilcisine bağlanmak suretiyle veya otomatik tuşlama yoluyla tek kullanımlık internet bankacılığı şifresi alınabilir. Bankada kayıtlı olan cep telefonuna gelen şifre ile internet bankacılığına giriş yapılabilir.
Garanti BBVA Mobil ve İnternet bankacılığını kullanmaya başlamak için cep telefonu numaranız ve kredi kartı / Paracard şifreniz ile ya da banka kartınız yoksa yeni çipli kimlik kartınız ile hemen parolanızı alabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil ve İnternet bankacılığına aynı parola ile giriş yapabilirsiniz.
Garanti BBVA Yeni Numaramı Güncellemek İstiyorum
Numara değişikliğinizi en yakın Garanti Bankası şubelerine giderek müşteri temsilcileri vasıtasıyla güncelleme yapabileceğiniz gibi, Garanti ATM'lerinden, 444 0 333 Garanti Bankası müşteri hizmetleri numarasından da güncelleme yapabiliyorsunuz.
İnternet ya da mobil telefonu üzerinden işlem yapmak için uygulamaya girişte kullanılan şifre. Banka internet şubesi ilk defa kullanılacağı zaman alınır. Müşteri ya da bankanın istediği zamanda değiştirilir. Bankacılık şifresi, çağrı merkezi sesli ya da görüntülü aranarak alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri