30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'ndan çıkarak, savaş durumuna son vermiştir. Ateşkes, stratejik nokta ve bölgelerin işgaline zemin hazırlarken; boğazlar, demir yolları ve limanların kontrolünün İtilaf Devletleri denetimine verilmesine yol açmıştır.
Bu antlaşma ile beraber Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona ermiştir. 1915'te Çanakkale Savaşı sırasında Mondros Limanı'na demirlemiş Agamemnon zırhlısı. Mütareke, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını belirleyen ilk uluslararası belge olması açısından önem taşır.
İtilaf Devletleri tarafından İstanbul Hükumetine imza ettirilen antlaşmanın özellikle 7. ve 24. Maddeleri Osmanlı Devleti'nin siyasi egemenliğine gölge düşürür durumdaydı. Antlaşmanın 7. Maddesine göre, İtilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehlikede gördükleri herhangi bir noktayı işgal edebilecekti.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi. Anahtar Kelimeler: Maraş, İşgal, İngiltere, Fransa, Ermeni.
Cevap: Mondros Ateşkes Antlaşması, Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanarak geçerliliğini yitirmiştir. Kurtuluş Savaşı'ndaki son savaş olan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda Yunanlıların yenilerek yurdumuzu terk etmesi sonucu İtilaf Devletleri ateşkes antlaşması yapmak istemiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Mudanya Ateşkes Anlaşması Sonucu
Doğu Trakya ve İstanbul askeri güç kullanılmadan savaşılmadan korunmuş ve elde edilmiştir. Doğu Trakya Türk milleti kontrolüne alınmıştır. İngiltere Türklerin başarısını kabul etmiş ve TBMM'ni resmi olarak tanımıştır. İngiltere hükümeti olan Lody George istifa etmiştir.
7. Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. 24. Madde: Vilayet-i Sitte'de (Altı Doğu Anadolu İli - Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.
İlk kurşun Dörtyol
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan hemen dört gün sonra İngilizler, 3 Kasım 1918'de Musul'u işgal ettiler. 1918 yılı aralık ayı başlarında Fransızlar, Adana ve yöresini işgal etmeye başladılar. İşgallere karşı ilk silahlı eylem, Hatay iline bağlı Dörtyol'un Karakese Köyü'nde görüldü.
Mondros Ateşkes Antlaşması'nın önemi nedir? Mondros Mütarekesi; 30 Ekim 1918'de Osmanlı adına bahriye nazırı Rauf Orbay ile; İtilaf devletleri adına İngiliz amirali Caltrop arasında Limni Adasının Mondros Limanında Agamemnon Zırhlısında imzalanmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşmasından Sonra İngilizler Nereleri İşgal Etti? Musul: Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesine dayanarak, 15 Kasım 1918 tarihinde İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Ayrıca Musul; Mondros Antlaşması sonrası ilk işgal edilen yer olarak tarihteki yerini almaktadır.
Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin sonunu hazırlayan antlaşmadır. Antlaşma ile Osmanlı Devleti yok sayılmış; Osmanlı Devleti'nin açıkça işgaline zemin hazırlanmıştır.
Mondros, Ege Denizi'ndeki Limni adasında bir kasaba ve eski belediyedir. Yunanistan'da 2011'de yapılan yerel yönetimler reformundan sonra Limni Belediye'sine bağlanmıştır. I.
Bugün, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 100. yıl dönümü.
Antlaşmaya Ankara'da bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hükümeti, İngiltere, Fransa ve İtalya imza koydu.
Sevr Antlaşması Sonuçları
Osmanlı maliyesi ve ordusu İtilaf Devletleri kontrolüne girmiştir. Bununla birlikte de hem ekonomik hem de siyasi bağımsızlık ortadan kalkmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sevr'i imzalayan heyeti vatan haini ilan etmiş ve bu antlaşmayı kabul etmediğini duyurmuştur.
Ankara Anlaşması ile İtilaf Devletleri Cephesi bozulmuş ve yeni Türk Devleti, Fransa tarafından tanınmıştır. Bu anlaşma sonunda Güney Cephesindeki savaş resmen sona ermiş ve Türkiye'nin Güney sınırı belirlenmiştir.
23)- Osmanlı hükümeti, merkezi devletlerle bütün ilişkilerini kesecektir. 24)- Altı vilayet (vilayeti sitte) adı verilen yerlerde bir karışıklık olursa, bu vilayetlerden herhangi birini İtilaf devletleri işgal edebileceklerdir.
Fransa - - > Mersin, Adana, Afyon ve Hatay, Urfa, Maraş, Antep bölgelerini, Italya - - > Antalya, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Konya ve Akşehir bölgelerini, Yunanistan - - > Izmir ve çevresini, Istanbul ise Itilaf güçleri tarafından işgal edilmiştir.
Vilayat-ı Sitte (ولایات سته; anlam: Altı vilayet, Altı il), 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması'na göre Osmanlı Devleti'nin Erzurum, Van, Harput, Diyarbekir, Sivas, Bitlis olmak üzere altı vilayetin adı.
İlk Kuvâ-yi Milliye kıvılcımı (ilk silahlı direniş) Güney Cephesi'nde Dörtyol'da 19 Aralık 1918'de Fransızlara karşı başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, Fransızların, Güney Cephesi'nde gerçekleştirdikleri işgallerine Ermenileri ortak etmeleridir.
Ödemiş'in Hacı İlyas köyü sırtlarında Yunan ordusuna karşı Ali Orhan (İlk kurşun) komutasında gönüllü köylü, efe ve birkaç yedek subaydan oluşan Yiğit Ordusu adıyla ilk Kuva-yı Milliye grubunun direnişi Milli Mücadele'nin ilk kitlesel direnişi olmuştur.
Dörtyol ilçesi, Millî Mücadele'nin ilk olarak filizlendiği topraklardır. Fransa'nın ilçeye yerleştirdiği Ermeniler, tüm köyleri ve ilçeyi yakıp yıkarken Ömer Hocaoğlu Mehmet Çavuş, ilk kurşunu atıp Millî Mücadele'yi başlatmıştır.
osmanlı devletinin 1. dünya savaşı sonunda imzaladığı mondros antlaşmasının en tehlikeli maddesidir, kısaca şunu demektedir "itilaf devletleri güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durum gördüklerinde herhangi bir osmanlı toprağını işgal edebilirler".
Lozan Barış Anlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalandı. 2023 yılı anlaşmanın 100. yılı olarak kayıtlara geçti.
Antlaşmayı imzalayanlar
Osmanlı heyetinde şu isimler yer alıyordu: Sadrazam Damat Ferit Paşa, eski Maarif Nazırı (millî eğitim bakanı) Bağdatlı Mehmed Hâdî Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri