Doğa gezintileri, yürüyüşler ve egzersizler de motivasyon arttırıcı etkenlerdir. Zaman kontrolü yapmak: Zamanın yetmeyeceği veya boşa geçtiği duygusu insanı strese sokar. Böyle hissetmemek için yapılması gereken şeyleri saatlere, günlere doğru bir şekilde yaymak gerekir.
İlgili makale ve blogları takip edin, videoları izleyin, ders alın, kurslara katılın, kitapları ve dergileri okuyun, notlar alın, diğer uzmanlar ile görüşün, fikir alış verişi yapın. Durmayın… Motivasyon kazanmanın en iyi yolu hayata bir katkı sağladığını, bir değer yarattığını hissettirmek ve sonra da hissetmektir.
İlgili 17 soru bulundu
Kişisel gelişim, keyif alma, kendini gerçekleştirme, yaratıcılık, özgürlük, merak gibi içsel hedefler bu tür motivasyonu tetikleyen unsurlar olabilir. İç motivasyon, dış etkenlere bağlı olmadığı için, uzun vadede daha sürdürülebilir ve tatmin edicidir.
Motivasyonun asıl kaynağı bireyin kendisidir ve herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Başarıya ulaşmak için gerekli olan güç ise motivasyondan doğar. Motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerinden kabul edilir, çünkü yaşamda başarmak istediğimiz hedeflere ulaşabilmenin ilk adımı motivasyondur.
Motivasyonun düşmesinin en önemli sebeplerinden birisi zihnimizde oluşan negatif düşüncelerdir. Hayat enerjisini çok çabuk tüketmiş insanlar yaptığı işlere ve hayata konsantre olmakta zorlanır. Olumsuz duyguları çok fazla barındıran insanlar yapabilirliklerine inanmazlar. Yaşadığı anı ve zamanı iyi değerlendiremezler.
Motivasyon 3.0 yaklaşımına göre çalışanların içsel bir istek ile işlerine motive olabilmeleri veya motive edilebilmelerini şekillendiren unsur ödül-ceza sisteminden ziyade ustalık, amaç ve özerklik faktörleridir.
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir.
5) Temel Motivasyon (Birincil Motivasyon)
Temel motivasyon, kişinin kendi yaşamını sağlıklı bir şekilde yaşamak için ihtiyaç duyduğu motivasyondur ve en temel motivasyon türüdür. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, ağrı vb. temel motivasyon faktörleridir.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Örneğin sınava girecek bir öğrenciye “Zaten kazanamayacaksın! Senden beklediğimiz bir şey yok” diyerek aslında tam tersi yönde onu kazanması için motive etme alt anlamı olması ters psikoloji olarak adlandırılır.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir.
Tüm bu tanımlardan da yola çıkarak motivasyonun üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlar; hedef, istek ve istikrardır.
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
İçsel motivasyon, dışarıdan yönlendirilen ve bazen kısa ömürlü olma eğiliminde olan Dışsal motivasyona kıyasla daha içsel ve genellikle daha kalıcıdır.
Motivasyon nedir; belirli bir hedefe yönelik bizi harekete geçiren ve bu hareketi yönlendiren ve sürekliliğini sağlayan sürece verilen isimdir. Bireylerin hedeflerine yaklaşabilmek, onları gerçekleştirebilmek için bu hedeflere doğru ilerleme kaydetmesi gerekir.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Olumlu motivasyon, hedeflerimize ulaşırken koyduğumuz ve sahip olabileceğimizi düşünmekle mutlu olduğumuz teşvik edici ödüllerdir. Başka bir ifade ile kişinin olumlu bir ödüle ulaşılmasına bağlı kalarak bir davranışı başlattığı veya sürdürdüğü süreci ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri