Motor bloğu ya da silindir bloğu; motorun ana yapısını oluşturan parçadır. Kam mili, krank mili, piston gibi birçok motor parçasına yataklık eder. Motorun temel ve en büyük parçası olan motor bloğu, motorun toplam ağırlığının yaklaşık 1/4'ünü oluşturur.
Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür. Araç hiç çalışmayabilir.
Kullanım Nedenli Motor Yıpranması ya da Parçalarda Yıpranma
Çok yüksek hızda araç kullanmak. Yüksek hızlarda ani fren yapmak. Yanlış viteste araç kullanmak. Hava filtresi, yağ filtresi gibi parçaların temizliği, bakımı ya da değişimi gibi işlemleri ihmal etmek.
Kısaca bahsetmek gerekirse motor bloğunda çatlak oluştuktan sonra yapıştırma ve kaynak gibi bir durum oluyormuş. Bir arkadaşımın motoru var 3 yıl evvel blok çatlamış fakat düzgün şekilde kaynak yapıp kapatılmış çatlak. Kaynak sonrası 25-30 bin km yol yapmış motor ve sıkıntı mevcut değil.
Motorun ana gövdesine yani motorun bütününe motor bloğu denir. Blok halindeki bu yapıya motorun çalışmasını sağlayan diğer parçalar eşlik eder. Yanmaya dayanıklı, basınca dayanıklı olması beklenen motor blokları aracın performansına direk etki eder.
İlgili 20 soru bulundu
Yanlış yağ, yanlış antifiriz, yanlış filtre, geç yağ değişimi yağ kanallarını tıkamış olabilr.
Silindir Bloğunun Parçaları
İçten yanmalı motorların temel bileşeni olan silindir bloğu, dökme demir veya alüminyum malzemeden yapılır. Pistonun içerisinde yukarı ve aşağı hareket ettiği silindir bloğunun diğer parçaları soğutma gömlekleri, krank mili muhafazası ve krank milidir.
Silindir bloğu, motorun temel parçasıdır. Dökme demir'den ya da alüminyum'dan yapılır. İçerisinde pistonun aşağı yukarı hareket ettiği silindir, silindirin sıcaklığını kabul edilebilir seviyede tutan soğutma için yaş gömlekler ya da kuru gömlekler, krank mili muhafazası ve onun altına takılan krank mili bulunur.
çatlağın yerine ve durumuna bağlı olarak tamir edilir ama pek sağlıklı olmaz... Arkadaşım motor bloğunu çatlatan üç ana sebep olur.... bunun dışında çelik kapak contası gibi parçalarında etkisi vardır ama en önemlileri bunlardır... çatlağın yerine ve durumuna bağlı olarak tamir edilir ama pek sağlıklı olmaz...
Silindir bloğunun görevleri arasında pistonlara yataklık etmesi, motorun tamamlayıcı elemanlarının işleyişini sağlaması bulunmaktadır. Ayrıca silindir bloğunda bulunan su ceketleri özel işlemle ilave edilmektedir. İşlem sırasında genleşme tapaları(velç) yerleştirilmektedir.
Yani rektefiye denilen motor yenileme işleminde, motor bloğu, krank mili değişmez, kontrolleri yapılarak arabanın hizmete sunulur. Bu durumda güvenle motoru yenilenmiş araba alınır mı? sorusuna cevap olarak alınabilir diyebiliriz, hatta yüksek maliyetleri karşılayamayacak kişilerin tercihi olabilir.
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
Motoru yenilenen araç satın alınabilir, satılabilir, güvenle binilebilir; elbette ki gerekli garanti işlemleri tamamlandıktan sonra. Araçlar sadece tek sistemden oluşmamaktadır. Araçlar pek çok sistemden oluşmaktadır. Araçlar parçalarının birbiriyle bağlantılı olduğu bir mekanizmaya sahiptir.
Termostat açılana kadar motoru rolantide çalıştırın sonrasında termostatı sökün. İlacı alacak kadar su eksiltin. İlacı kuvvetli bir şekilde 5-10 dk çalkalayarak termostatı söktüğünüz hazneden boşaltın. Aracı 15 dakika kadar çalıştırın veya yol yapın,sızıntı kesilecektir.
Araba hararet yapar yada üst kapak contasini yakar ve böylece üst kapak ve silindir bloğunun birleştigi nokta yamulur. Bu yamulmayi almak ve kapagi ve bloğu tam olarak birbirene yapışması için kapak ve blok tornaya alınır ve düzleme işlemi yapılır.
Silindir kapağının içinde motor yağı bulunur. Eğer üst kapak çatlamışsa içinde yağ sızacaktır. Motor bloğunun üzerinden arabanın altına süzülen bir yağ görürseniz bu silindir kapağının çatladığına işaret olabilir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Çatlakların Doldurulması: Derin çatlakları doldurmak için sıva alçısı kullanabilirsiniz. Sıva alçısını çatlakların üzerine uygulayın ve düz bir şekilde yayın. Daha sonra sıva alçısının kurumasını bekleyin. Yüzeyin Pürüzsüzleştirilmesi: Kuruyan sıva alçısının üzerini hafifçe zımparalayarak yüzeyi pürüzsüzleştirin.
Silindirlerin bulunduğu blok ile kapak arasına konulan ince, sıcaklığa dayanıklı bir elemandır. Motor harareti aşırı yükseldiğinde ilk olarak bu conta yanar. Conta yanarsa silindir yanma odasına soğutma suyu girer, hararet devam ederse kapak çatlar.
Sıvı Soğutma
Motor bloğu içerisine ve motor boşluklarına yerleştirilmiş boru ve kanallardan sıvı dolaştırılmasıyla soğutma sağlanır. Motor bloğunda dolaşıp ısınan sıvı ise, radyatöre gelerek arkasındaki fan yardımıyla soğutulur ve tekrar devir daime katılır.
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir.
Silindir bloğu olarak da adlandırılan motor bloğu, motorun önemli parçalarının yer aldığı, krank mili sayesinde içerisinde silindirlerin gelip gittiği, yakıtın yanarak enerji elde edildiği ve bu sayede hareketin sağlandığı araç parçasıdır.
Silindir kapak contasının arızalı olması, kapağın eğik olması veya hatalı sıkılması nedeniyle, sızdırmazlık tam olarak gerçekleştirilemez. Soğutma suyu silindirlere sızar, yanma odası ve bujileri ıslatır. Bu nedenle motorun çalışması düzensizleşir. Ayrıca su, segman ve silindirler arasından geçerek kartere iner.
Ayrıca motor gücü ve yakıt tüketimi ile doğru orantılı bir kavramdır. Motor hacmi büyüdükçe güç ve tüketim artar. Araçlar genel olarak küçük hacimli ve büyük hacimli olarak ikiye ayırılır. Örneğin 1-19,9 litre aralığındaki motorlar küçük olarak ifade edilirken 2,0 litre ve üstündeki motorlar büyük hacimlidir.
Bu arıza genellikle motorun aşırı derece ısınması sonucu ortaya çıkıyor. Radyatördeki soğutma sıvısının sızıntı yapmasıyla meydana gelen hasar contanın yüksek sıcaklığa direnç gösteremeyerek şeklinin değişmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri