Havada bulunan su
1 m3 veya 1 kg havanın içinde, gram cinsinden bulunan su buharına mutlak nem denir. Buna karşılık, rasat anında havanın içinde bulunan su buharı miktarı ile aynı sıcaklıkta bu havanın kazanabileceği en çok su buharı miktarı arasındaki orana bağıl (nispî) nem denir (Dönmez, 1990:141).
Nem, havada bulunan su buharına denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir.
Buharlaşma, suyun sıvı halden gaz haline geçmesi demektir. Güneş'ten gelen ısı enerjisi, sıvı haldeki suyun molekülleri arasındaki bağı çözerek gaz haline, yani su buharına dönüşmesine neden olur. Su buharı yükselir ve atmosfere yayılır.
İlgili 40 soru bulundu
Havada bulunan su buharına nem denir. bitkiden terleme sonucu atmosfere karışan su buharı nemin kaynağıdır.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir.
Mikroskobik stoma delikçiklerinden difüzyon eden su buharı yaprak çevresini saran havadan da geçtikten sonra atmosfere karışmaktadır.
Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Buhar, bir maddenin, kritik noktasından düşük bir sıcaklıktaki gaz fazıdır. Buhar fazındaki madde, sabit sıcaklıkta basıncın artmasıyla yoğunlaşarak sıvı faza dönüşebilir.
Kuru hava içerisinde su ve su buharı bulunmayan, nemli hava ise kuru hava ve su buharının karışımından oluşan hava olarak kabul edilir.
Atmosferde bulunan gazlar ve oranları değişenler ise; karbondioksit ve su buharıdır.
Su buharı endüstriyel üretimin çoğu alanlarında enerji ve kimyasal madde taşıyıcısı olarak kullanılır. Endüstride su buharının yaygın kullanım alanları; kâğıt ve inşaat malzemeleri üretimi, rafineriler, ilaç ve gıda endüstrisi olarak sıralanabilir.
Atmosferdeki su buharının kaynağını toprak ve su yüzeyinden buharlaşan su oluşturur. Atmosferde su buharı sürekli fakat değişik miktarlarda bulunur. Su buharı atmosferde gözle görülemeyecek düzeyde olup, çiğ, kırağı, sis ve bulut biçimine dönüşerek görülebilir hale gelmektedir.
Buharlaşma; difüzyon, konveksiyon veya rüzgâr tesiriyle meydana gelir. Havanın buhar basıncı, su sıcaklığına paralel olarak doymuş buhar basıncının altına düşünceye kadar difüzyon olayı devam eder. Su havadan daha sıcak olduğu zaman konveksiyon (dikey yönde hareket) hareketi başlar.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
Buharlaşma olayının tersinde ise, madde ısı vererek gaz hâlinden sıvı hâle geçer. Bu olaya yoğuşma denir. Su buharından yağmur oluştuğunu, kışın evimizin camlarının buğulandığını, buzdolabından çıkardığımız şişenin yüzeyinde ve çimlerin üzerinde su damlacıklarının oluştuğunu görmüşsünüzdür.
Bitkilerin generatif faza geçmek için düşük sıcaklık isteme olayına "Vernalizasyon=Soğuklama" adı verilir (Ağaoğlu vd. 2007). Bu olay düşük sıcaklığın bitkiler üzerine olan uyarıcı etkisidir. Birçok bitki türü için soğuklama gereksinimi zorunludur. Soğuklama isteği bitki tür ve çeşidine göre farklılık göstermektedir.
Belirli bir hacimdeki havanın taşıyabileceği maksimum su buharı miktarı havanın sıcaklığına bağlıdır. Sıcaklık arttıkça havanın taşıyabileceği su buharı miktarı da artar. Havanın taşıyabileceği nem sıcaklığına bağlıdır.
Doymuş havadaki sıcaklık çiğ noktası sıcaklığının altına düştüğü zaman yoğuşma meydana gelir. Havada bulunan su buharının yoğuşma sıcaklığının altında bir düzeyle kontak duruma geldiği zaman, havanın içindeki su buharı yoğuşur. Yoğuşmanın su haline dönüşmesi terleme olarak adlandırılır.
Maddenin Gaz Hali
- Maddenin gaz halinin belirli bir şekli yoktur. - Aynı zamanda maddenin sıvı hali gibi kabın şeklini alırlar. - Hava, su buharı, azot gazı ve oksijen gibi birçok farklı madde gaz hali olarak bilinmektedir.
Buhar, fizik, kimya ve mühendislikte, buharlaşmış suyu ifade eder. 100 santigrat derece civarındaki sıcaklıkta ve standart atmosferik basınçtaki buhar, saftır, saydam gaz haldedir ve sıvı haldeki sudan 1600 kat daha hacimlidir. Buhar doğal olarak suyun kaynama noktasından daha sıcaktır.
Sıvıların ısı alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. Elimize dökülen kolonya buharlaşırken bizden ısı alır. ➢ Buharlaşma sadece sıvının yüzeyinde gerçekleşir. ➢ Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşmektedir. ➢ Ancak sıcaklık arttıkça buharlaşma da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri