Gazlı amortisörler, içerisinde bulunan yaklaşık 200 bar azot gazının sönümleme yeteneği ile yük kaldırma, taşıma, çekme, sönümleme gibi işlevler sağlamaktadır.
Gazlı amortisörler yüksek basınçlı gaz ve yağdan oluşan bir kuvvet kaynağıdır . Genel olarak gazlı amortisörler gaz basıncı ile çalışan,hızı ayarlanabilen bir sistemdir. Ağırlıkların kaldırılmasında ve yüklerin dengelenmesinde kullanılmaktadır . Çok düşük ağırlıklardan 500 kg'a kadar ağırlıklar için kullanılabilirler.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
Otomotiv Sektöründe Gazlı Amortisör Kullanımı
Binek araçlar, ticari araçlar, traktörler ve yolcu taşımacılığında kullanılan otobüs, minibus ve benzeri araçlarda kullanılır. Bagajlar, kaputlar, koltuk ayar mekanizmaları, kabin pencereleri, arka spoilerler, pikap kapakları, karavan kapakları ana uygulama alanlarıdır.
Gazlı amortisörde bu basınç, piston kolunun kesit yüzeyine etki eder. Yüksüz durumda piston kolu her zaman dışarıdadır. Piston kolu içeri itildiğinde silindirdeki hacim azalır ve gaz sıkıştırılır. Bu şekilde, piston kolunun çapına ve silindir hacmine bağlı olarak gazlı amortisörde kuvvet yükselir (ilerler).
İlgili 22 soru bulundu
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
gazlı amortisorlerin tamiri verimli olmaz, eğer gazloı ise yenisini alın. Ama yağlı klasik sistem ise tamir olabilir.
Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar.
Gaz ilavesi, amortisör içindeki yağın köpüklenmesini önleyerek daha uzun süre etkin çalışmasını sağlar. Bozuk yollarda daha geç yumuşar. Yani bence gazlı olması daha iyi. Ama yol tutuş geri plandaysa, gazsız olanlar daha konforlu olur.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır. Silikon yapılı bir yağdır.
Mobilyacıların en çok tercih ettikleri pistonlardan bir tanesi de std gazli piston adı verilen üründür. Farklı renklerde, farklı ebatlarda üretilirler. Kapağın en yavaş biçimde ses çıkarmadan kapanmasını sağlarlar. Sizin belirlediğiniz gibi mobilya kapağının istediğiniz yere kadar açılmasını sağlar.
bu yüzden, ters (up side down) amortisörler, daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlar. Gidonun hemen altındaki kısım, çatalın kalın olan, daha sağlam olan kısmı, iste bu kısım, frenleme anında neredeyse tüm yükü taşıyor ve diğer teleskopik çatala göre çok daha dayanıklı eğilip bükülmeye, yani daha rijit.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
1969 yılında Bursa'da kurulan MAYSAN, Türkiye'nin ilk amortisör üreticisidir.
Bazı otomobil markaları tarafından orijinal yedek parça olarak da kullanılan Monroe amortisörler kalitesiyle ön plana çıkıyor. 1940 yılında Amerika'da kurulan Tenneco'nun en çok tanınan amortisör markaları arasında sayılan Monroe, birçok otomobile uyum sağlıyor.
amortisör tarafında kendi içinde yağlı tip ve gazlı tip amortisör olarak ayrılıyor, burda yağlı tipler daha konfor odaklıdır.
Gazlı Amortisör, gaz basıncı ile çalışan, itici veya çekici yay vazifesi gören bir mekanizmadır. Kuvvetli yayların kullanıldığı her yerde gazlı amortisör kullanılabilir. Yaylara göre avantajı yavaş çıkması, titreşimi ve esnemesi olmaması, sona dayandığında geriye gitmemesi olarak sıralanabilir.
Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor. Amortisörlerin yokluğunda araç gövdesi tekerlekler üzerinde kararsız bir salınım yapıyor. Bu da konforun azalmasına, kaza riskinin artmasına ve yol tutuşunun kaybedilmesine yol açıyor.
Rot başı, kısa rot kolu üzerinde bulunan ve direksiyon dişli kutusundan aldığı hareketi, ucundaki mafsal yardımıyla tekerleklere iletilmesini sağlayan ön takım aksamlarından biridir. Rot başı, rot kollarıyla birlikte tekerleklerin hizada durmasını sağlamaktır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
* Bozuk bir amortisör, direksiyonun sertleşmesine sebep olabilir, güvenli sürüş yapmanızı engeller. * Amortisör bozulursa, araç Islak zeminde kayar. * Patlak bir amortisör, sürücünün daha fazla yorulmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri