Bu nedenle zaman zaman motor yağının nasıl göründüğünü kontrol etmelisiniz. Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır.
Paketinde bulunan soğuk üretim tarihi ve dijital baskı arasındaki fark en fazla 2 ay olmalıdır. Yağın rengi ve kokusu kontrol edilmelidir. Sahte ve normal yağ arasında gözle görülebilir bir şekilde farklılıklar bulunmaktadır. Gerçek olan motor yağı parlak ve berraktır.
Motor Yağının Siyah Renge Dönüşmesi
Daha sonrasında yağın siyah renge döndüğünü ve içinde partiküller olduğunu görebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda yağınızı değiştirmenize gerek yoktur. Bu konuda otomotiv üreticileri, araçlar için belirli bakım yöntemleri önermektedir.
Kilometre Periyotları: Çoğu araç için her 15,000 km'de bir veya – yılda bir kez yağ değişimi yapılması gerekir. Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır.
Dizel araç motor yağı rengi bir zeytinyağı gibi saydam kehribar rengindedir.
İlgili 23 soru bulundu
Zor koşullarda çalışan araç motoru aşırı ısınma yapar. Bu ısınma nedeniyle yağın da sıcaklık derecesi artar. Sonuç olarak yanar ve rengi yanık rengine dönüşür. Bu değişim motor yağının siyahlaşmasını ifade eder.
Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
Motor yağı seviyesi, motor yağı ölçme çubuğunun üzerinde bulunan iki çizgi arasında olmalıdır. Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir. Her kontrolde motor yağı seviyesinin aynı olması bir sorun olmadığını gösterir.
Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Otomobillerde motor suyuna yağ karışması sürücü tarafından çok kolay anlaşılabilecek bir durumdur. Bunun için genleşme kabının ve soğutma suyunun kontrol edilmesi yeterlidir. Suda siyah lekelenmeler, çamurlaşma ya da suda köpüklenme gibi bir görüntü varsa soğutma suyu içerisine yağ karışıyor demektir.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Motor yağı zamanla bozulup etkisini yitireceğinden, düzenli kontroller ve yılda en az bir kez yağ değişimi gereklidir. Motor yağının bozulmasına sebep olan etkenlerin başında şehir içi kullanımlar, yüksek devirli sürüşler, yanma kalıntıları, nem ve toz gelir.
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir. Otomobil yakıt tüketimi için de motor yağının değişimi büyük önem taşır.
Bunu en iyi beyaz bir kağıt üzerine çeyrek çay bardağı kadar yağ döküp yağın kağıt üzerinde kaydıktan sonra bıraktığı renge bakarak anlayabilirsiniz. Eğer koyu renkte bir iz bırakıyor ise, yağın içinde yüksek miktarda yabancı madde vardır. Yani bu geri dönüşüm (kullanılmış) yağdır. Orjinal yağ bulanık olmamalıdır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Dizel motorlarda yakıtın kimyasal özellikleri sebebiyle motor yağı hemen siyahlaşır. Normal bir durum... Hatta bu yüzden dizel motorların yağları benzinli motorların yağlarından farklıdır... Dizel motorlarda yakıtın kimyasal özellikleri sebebiyle motor yağı hemen siyahlaşır.
Donma Yöntemi
0-6 derecedeki buzdolabınıza zeytinyağını koyduğunuzda yağ donuyor ya da kristalleşiyorsa bu durum yağın hakiki olduğunu gösterir. Yarı donmuş, yarı donmamış bir hâle bürünüyorsa yağın kalitesiz olduğunu söylemek mümkün.
Motor yağ çubuğunu düzenli olarak kontrol etmek, zamanla değişen motor yağınızın rengini görmenizi sağlar. Motor yağ çubuğunu çektiğinizde yağın koyu olduğunu fark ederseniz bu motor yağı değişimi zamanının geldiği anlamına geldiğini gösterir.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir.
“S” veya “C” harflerini izleyen harf yağın kalitesini gösterir. Alfabede ne kadar uzak durursa, yağ özellikleri seviyesi için gereksinimler o kadar yüksek olur.
Kalitesiz motor yağı kullanırsanız, motorunuzun karşılaşmayacağı sorun yoktur. Bu yağlar çabuk bozulur ve birçok kirlilik barındırabilir ki ağır yükler veya aşırı sıcaklıklar gibi koşullar altında hızla tortuya dönebilecekleri anlamına gelir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Yağ Yakan Araç Çekişten Düşer Mi? Motor parçalarının aşınması, aracın çekişinin düşmesine neden olur. Motor yağının eksilmesi, sürtünmenin artmasına ve içerisinde yer alan parçaların aşınmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri