Motosiklet zincirinin her 1000-1500 kilometrede bir temizlenmesi ve her 300 kilometrede bir yağlanması tavsiye edilir.
Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir.
Güç olsa bile aslında en sağlıklı olan metot sabunlu sudur. Ancak hem basit temizlik metodu olduğu için hem de O- Ring zincirlerine zarar vermediğinden ötürü gaz yağı kullanılması daha fazla önerilir. Üreticilerin tamamı bu konuda gaz yağını tavsiye etmektedir.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Zinciri yağladıktan sonra donup gerekli yerlere yapışması için 1-2 saat (mevsime göre) beklemeliyiz. Eğer yağlamadan sonra hemen hareket edersek zincirdeki yağ etrafa sıçrayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Motosiklet zincirinin her 1000-1500 kilometrede bir temizlenmesi ve her 300 kilometrede bir yağlanması tavsiye edilir. Zincir bakımı için motosiklet zincirlerine özgü üretilen yağları tercih etmeye dikkat etmelisiniz. Yağlama yaparken zincirin iç kısımlarını da yağladığınızdan emin olun.
Şöyle: WD40 zincir temizlemek için gayet uygundur ve hiçbir şekilde o-ringlere zarar vermez.
Motosikletin zinciri çok fazla gergin olursa sürüşünüzde bir takım sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur.
Triger zinciri aşındığında; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ile yağ pompasından oluşan ve zincir seti olarak adlandırılan parçaların tümünün değişmesi tavsiye edilir. Bazı araçlarda ikili veya üçlü zincir bulunur.
Eksantrik zincir gergisi, genişleme arızası halinde belirli bir ses çıkartmaya başlar. Bu ses araçtan bir tıkırtı olarak gelmektedir. Triger zinciri sesi bu noktada sizleri endişelendirebilir. Sesi duymanız halinde hızlı bir şekilde oto servise gidip değiştirmeniz gerekmektedir.
Ayrıca, daha önce söylediklerimizi tekrarlamak için WD-40, motosiklet zincir yağı olarak kullanılmamalıdır. Motosiklete özel bir zincir yağı satın alın. Zincirinizi doğru şekilde yağlamak için, zincirin üst kısmına aldığınız yağı püskürtmelisiniz.
More videos on YouTube
4 çeşit Asperox var parfümsüz yağ sökücü olan zincirde kullanılabilir..
Ağır iş makineleri ve forkliftlerde, zincir ve dişli sistemlerinde oynar parçaların uzun süreli yağlanmasını sağlar. Mükemmel yağlayıcı ve korozyon önleyici yapışkan özellikli sprey gres; dişliler, motosiklet ve bisiklet zincirleri ve her türlü mekanik sistemde kullanılır.
İnce makine yağı kullanabilirsiniz ama sık yağlamanız gerekir. Otomatik yağlama sistemi kullanıyorsanız uygun olabilir. 90-140 numara aralığında dişli yağı doğru seçim olabilir. Ekonomik ve verimlidir, zincir için idealdir.
En makbul olanı, zinciri her 1000 km'de bir yağlamak. Ama yalıtımsız zincirlerde ve yağışlı hava koşullarında bu mesafeyi yarı yarıya azaltmakta fayda var. Eğer zinciri yağlamazsanız hem ömrünü kısaltırsınız hem de daha sık zincir ayarı yapmak zorunda kalırsınız.
Üreticinizin pala ve zincir yağı önerisi mevcut değilse, zincirinizi yaz aylarında yağlamak için SAE 30 motor yağını ve kış aylarında SAE 10 kullanabilirsiniz.
100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Araba Motor Kayışı (Triger Zinciri) Neden Kopar? Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
Çok fazla dönen ve küçük çaplı olması sebebiyle üzerine daha fazla yük düşer.Yalnız gazı bıraktığınızda daha fazla ses gelmesi:kompresöre düştüğünde boşluk çatalın üst kısımda oluşur.Salınım arttıysa zincir istenmeyen yerlere sürtüyor olabilir.Gerginlik normal sınırlar içinde mi ?
1-Zincir Gerginliği ayarı bozulup gevşemiştir. 2-Zincir deforme olup özelliğini yitirmiştir. 3-Arka dişli feforme olmuştur. 4-Arka tekerlek ayarı yapılırken ayarı düzgün olmaması.
Marka, özellikle bisiklet zincirlerinde kullanılmak üzere ayrıca bir ürün satar. Bisiklet zincir yağı WD 40 kullanarak kolayca temizlenebilir ve ürünün yağı ile yağlanabilir. Böylece uzun süre sorunsuz şekilde çalışır.
WD 40 sıkıp, isterseniz eski bir diş fırçasıyla iyice fırçalayıp sıfır paslı hale getirebilirsiniz. WD 40 yağlamada yapsa da, sonra ince bir yağ ile zincirinizi yağlamanız daha iyi olur. Fazla yağıda yumuşak bir bez vasıtasıyla zincirinizden alırsanız, zinciriniz eski haline döner.
WD-40 arabanızı temizlerken yardımcı olabilir. Arabanın yüzeyinden kiri, yağı ve pisliği temizlemekle birlikte somunları ve vidaları gevşetmek ve metal parçaların paslanmasını önlemek için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri