Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.
A1 motosiklet sürücü belgesi alacaklar 16 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
iyi günler. Motor sahibi olman için bir engel yok , ailenden de kimseye ihtiyacın yok. Yaştan dolayı sadece ehliyet alamazsın ama motor sahibi olabilirsin.
Motor almak için bir yaş sınırı yok.
Yani alabilir ama ehliyeti olmadığından kullanamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
A1 Ehliyet
A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor.
Ehliyet sahibi olabilmek içi 18 yaşını doldurma koşulu bulunuyor. 18 yaş altı bir kişi ehliyet sahibi olmaması sebebiyle araç kullanamıyor, dolayısıyla araba kiralayamıyor. 18 yaşını dolduran ve ehliyet sahibi olan bir sürücünün ise normal şartlarda araç kiralama işlemini gerçekleştirebilmesi için en az 2 yıllık ...
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Aksi takdirde vekalet geçersiz olacaktır. 18 yaşından küçük bireylerin vekalet verebilmesi için noter tarafından hazırlanan evrakta 'kendi adına asaleten küçük /mahcur adına velayeten/vesayeten ' ibaresinin bulunması gerekmektedir.
Merhaba;A1 motosiklet ehliyeti için veli izni diye bir şey kanunen yok.Bizdeki uygulamada velinin izni yok ise mümkün olduğunca kayıt yapılmıyor.
Bu şartlardan bir tanesi de araba kullanmak için sürücü belgesi almak isteyen kişinin 18 yaşını geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 18 yaş altında araba kullanmak kanunen yasaktır. Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır.
B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
16 yaşı doldurma şartı aranmaktadır. * A1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için herhangi bir ehliyet sahibi değilseniz 2023 yılı için direk A1 sınıfı başvuru ücreti 6.000 TL kurs ücreti, 240 TL e-sınav ücreti, 295 TL direksiyon sınavı ücreti ve 1.597 TL vergisi vardır.
15 yaşını doldurmuş olan ve trafik ihlali yapan tüm araç kullanıcılarına trafik cezası yazılmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanmanın 2023 yılı için belirlenen temel cezası 4.060 TL'dir. Bunun direk ödenmesi durumunda %25 indirimli hali yani 3045 TL ödenir.
Türk Medeni Kanunu'nda fiil ehliyeti düzenlenmiştir. TMK'nın 9. maddesine göre kişi “kendi fiili ile hak edinebilir ve borç altına girebilir” denmiştir. Buna göre fiil ehliyeti olmayan kimseler tarafından tapu da işlem yapılamaz. Tapuda da satış ve devir işlemleri sırasında kişinin hukuki ehliyetinin olması şarttır.
13 yaşında kimse kullanamaz. en az 16 yaşında motor ehliyeti alanlar kullanabilir.
Başvuruda bulunmak için belirlenmiş yaş sınırı 18 olmasının yanı sıra, eğer A2 sınıf ehliyet sahibiyseniz A1 ve M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
A1 motosiklet ehliyeti alma yaşı 16 ve motor hacmi 125 cc (11 kw/14 hp) ye kadar motosiklet kullanabilir. A1 motosiklet ehliyeti M motorlu bisiklet(Moped)ehliyetini kapsamaktadır.
A sınıfı ehliyet: A sınıf sürücü belgesini alabilmek için 20 yaşını doldurmanın yanında en az iki yıllık A2 sürücü belgesine sahip olmalıdır. Motor gücü15 kilovatı geçen üç tekerlekli ya da gücü 35 kilovatı geçen sepetli kullanacak olanlara verilir. Sepetsiz iki tekerlekli motosikleti kullanacak olanlara verilir.
Bu yüzden motosiklet alım ve satımında ödenen fiyat, diğer taşıtlar ile benzerlik gösterir. 2022 yılında Motor devir ücreti 457 TL olarak belirlendi. Bundan dolayı motosikletlerin noter ücreti ile diğer araçlar ile aynı olmaktadır. 457 TL'nin içerisinde plaka değişim ücreti de yer almaktadır.
Ancak, “İşyeri Açma Belgesi” bulunan teknik lise mezunlarından on beş yaşını dolduran ayırt etme gücüne sahip bulunan küçüklere işyeri açma ruhsatı verilmesi mümkündür.
Noter Araç Devri Ücreti: 2023 yılı itibarıyla motosiklet sahiplerinin noter aracılığıyla gerçekleştireceği araç devri işlemi için ödenmesi gereken ücret 932,65 TL'dir. Bu ücret, araç devrinin resmi olarak tescil edilmesi ve sahibinin değişmesi için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri