Ortalama 2,5-3 yaşlarından itibaren de meraklı bir şekilde “Neden?” sorularını sormaya başlaması, neden-sonuç ilişkileri kurmaya çalışıyor olması, çocuğunuzun yavaş yavaş hayatına sol beyninin, yani artık mantığının da devreye girmeye başladığının göstergesi.
Çocuklar 2 sebepten dolayı çok soru sorarlar: Ya meraklı oldukları ya da kaygılı oldukları için. Merakından dolayı soru soran çocukların amacı, yeni bir bilgi edinmektir ama kaygılı olan çocukları amacı, kendilerini rahatlatmaktır.
Sordukları sorular dünyayı keşfetmelerine ve merak ettiği birçok şeyi öğrenmesini sağlar. 2,5-3 yaşına gelen çocukların kelime dağarcıkları artar ve sıklıkla ''neden'' sorusunu sormaya başlarlar.
Sürekli aynı soruyu soran çocuğa nasıl davranılmalı? Küçük çocukların aynı soruları sorması her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Genellikle 3 yaşlarındayken çocuklar gün içerisinde sürekli aynı soruyu sorabilirler.
Çocuklar sürekli soru sorarak aynı zamanda konuşma becerilerini geliştirmektedirler. Beynin diğer bölgeleri eş zamanlı olarak yeni bilgiler kazanırken aynı zamanda kavramaya çalışıyor.
İlgili 27 soru bulundu
OKB, obsesyon ve/veya kompulsiyonların varlığı ile karakterize bir bozukluktur. Obsesyonlar, yani çocuklarda takıntılar, tekrarlayan ve sürekli olarak yaşanan ve kaygı veya sıkıntıya neden olur. Araya giren ve istenmeyen düşünceler, dürtüler veya görüntüler olur.
Çocukların, mantıksız ve yanlış olduğunu bildikleri halde akıllarından uzaklaştıramadıkları rahatsız edici düşüncelerine obsesyon denir. Bu rahatsız edici düşünceleri gidermek amacıyla yapılan bazı tekrarlayıcı hareketlere ise kompulsiyon adı verilir.
Pek çok aile çocuğunun yaşadığı psikolojik duruma bağlı olarak 6-8 yaş sendromuna tutulduğunu ifade edebilir. Fakat psikiyatrik açıdan ele alındığı zaman bu dönem adına herhangi bir sendrom söz konusu değildir. Bunun yerine çocuğun gelişim dönemi içerisinde yaşadığı bazı psikolojik unsurlar devreye girer.
4 yaşındaki bir çocuk günde ortalama 437 soru sorar.
Araştırmaya göre en meraklılar 4 yaşındaki kız çocukları... Bu çocuklar günde ortalama 390 soru sorabiliyorlar.
Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
İki kelimelik cümleler kurabilirler. 24 aylık bebek dil gelişimi ve 28 aylık bebek dil gelişimi döneminde talimatları yerine getirirler, kendilerini anlatırken kelime ve mimikleri birlikte kullanırlar. 30 aylık bebek dil gelişimi içinde kullandıkları kelime miktarı her hafta artar. “Bu ne?” gibi sorular sorarlar.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Her çocukta zaman zaman takıntılara rastlamak mümkündür. Ancak takıntı çocuğun yaşam kalitesini ve işlevselliğini bozacak noktaya geldiyse bir psikiyatrik durum olarak kabul edilmelidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Psikoseksüel sorunlar. Aile bireylerinin çocuklara karşı yanlış tutumu. Duygusal istismar ve fiziksel istismar.
Ortalama 2,5-3 yaşlarından itibaren de meraklı bir şekilde “Neden?” sorularını sormaya başlaması, neden-sonuç ilişkileri kurmaya çalışıyor olması, çocuğunuzun yavaş yavaş hayatına sol beyninin, yani artık mantığının da devreye girmeye başladığının göstergesi.
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
Çocukluk çağlarında başlayabilen obsesif kompulsif bozukluk, oldukça ağır seyredebilen psikiyatrik bir bozukluktur. Farklı bir deyişle OKB, çoğunlukla 7 ila 12 yaşında başlar.
Genel olarak ergenlik dönemini ve 2-0-30'lu yaşları kapsayan hastalık çocukluk dönemi de dâhil her yaşta görülebilir. Kadınlarda daha sık olarak görülen obsesif bozukluk erkeklerde genellikle erken yaşlarda oluşur.
Çocukların en sık yaşadığı kompulsiyonlar;
Ellerini çok sık yıkama. Sık yıkanma ve diş fırçalama davranışı Kontrol etme davranışları(kapının kilitli olup olmadığını kontrol etme vb) Biriktirme davranışı(işe yaramayan eşyaları veya ilgilendikleri materyali takıntılı şekilde biriktirme)
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri