Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve motorun kısmî olarak yenilenmesi sebebiyle çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
pistonların dönüşünü motorun son vidasına aktaran organdır egzantirik zinciri. kullanıma göre kısa veya uzun sürede ömrünü tamamlar. mesala scooter larda bu ömür 40.000 kmdedir.
Hareketini krank milinden alan motorun yardımcı milidir. Dört zamanlı bir motorda krank mili iki tur yaptığında eksantrik mili bir tur yapar. Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Triger Zinciri Değişmezse Ne Olur? Triger zinciri zamanında değiştirilmezse kırılma ihtimali çok yüksektir. Böyle durumlarda araç motoru duracaktır. Bu yolda kalmaya neden olabilecek ciddi bir sorun olabilir.
Zaman içerisinde triger zincirinde de esneme olabilmektedir. Bu esneme değişim vaktinin geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda esnemeye bağlı olarak eksantrik zinciri sesi de ortaya çıkmaktadır. Değişim gerçekleşmemesi halinde bu zincir kopacak ve daha büyük sorunlara neden olacaktır.
kolay kolay kopacak bir parça değil egzantirik zinciri. motoru çok zorlamazsan sadece ses yapar, ama kopma durumunda pistonlar kırılabilir ve motor pert olur. Bildiğim kadarıyla 50 bin km ömrü var egzantirik zinciri ve paletlerinin...
yada neden gevşer ? Zincirin üzerine çok yüksek miktarda çekme yükü bindiği için baklalar uzuyor ve zincirin gevşemiş oluyor. Eğer sürekli ani gaz açarsan, zinciri aşırı gergin ayarlarsan veya dandik zincir kullanırsan gevşemesi daha hızlı olur.
Zincir - dişli ayarı, yağı, durumu vs etkenler doğrudan performansı etkiler.
Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur. Gergin zincir kopma riski yaratır.
Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
1-Zincir Gerginliği ayarı bozulup gevşemiştir. 2-Zincir deforme olup özelliğini yitirmiştir. 3-Arka dişli feforme olmuştur. 4-Arka tekerlek ayarı yapılırken ayarı düzgün olmaması.
Özellikle eksantrik mili konum sensörü bir sızdırmazlık sağlaması nedeniyle motor bloğundan yağ sızmaz. Bu da aracın doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak arızalanma halinde motor bloğundan yağ sızar ve motor bölümünün kirlenmesine neden olarak iç bileşenleri tehlikeye atar.
Dereceli Eksantrik´ten güç çıkmasını sağlayan temel unsur subaplarin açılıp kapanma ve açık kalma zamanlarinin degismesidir. Bu konuda Teknik Bilgi olarak bilinmesi gereken birkaç kavram vardir: LIFT: Lift, eksantrik milinin subaplari ne kadar bastırdığını gösteren değerdir.
Motosiklet sürücülerinin hem gevşek hem de sarkık bir zincirle dolaşması; felakete davetiye çıkaran bir unsurdur. Dişlilerin üzerinde normalden daha çok aşınmanın meydana gelmesi; motorun hızlanma ve yavaşlama sırasında sorunlar yaşamasına sebebiyet verecektir.
Zincirli tahrik, mekanik gücü bir yerden diğerine zincirle aktarmanın bir yoludur. Genellikle bir aracın tekerleklerine, özellikle de bisikletlere ve motosikletlere güç iletmek için kullanılır. Araçların yanı sıra çok çeşitli makinelerde de kullanılmaktadır.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Yapılan araştırmalar, kaliteli bir zincir yağının. motosiklet zincirindeki ömrünün 300 km civarlarında. olduğunu göstermiştir.
Zinciri yaklaşık 300 kilometrede bir motosikletler için üretilmiş zincir yağı ile yağlanması tavsiye edilir.Zincirin sürüşten hemen sonra sıcakken yağlanması daha iyidir, çünkü yağ, baklaların arasındaki o-ringlere daha iyi nüfuz edecektir.
Fakat motosiklet zincir temizleme işleminin mazot veya benzin ile yapılması doğru değildir. Çünkü bu maddeler yapıları gereği çözücü özelliğe sahiptir. Bu yüzden plastik yapıdaki maddeleri aşındırır. Yani zincirdeki O-Ring'ler kauçuk yapıda olduğu için mazot ve benzin ile temizlendiğinde yapıları bozulabilir.
Pek çok üretici kullanım kılavuzu içerisinde ''zincirleri kerosen ile temizleyin'' şeklinde tavsiyede bulunur. Kerosen, bilindiği gibi gaz yağıdır.
Eksantrik mili konum sensörü arıza gösterdikten sonra motor arıza lambanız da kesinlikle yanacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise her motor arıza lambası yandığında Eksantrik mili konum sensörü arızalı diye düşünmeyin. Farklı sorunlar nedeni ile de motor arıza lambası yanabilir.
Krank miline bağlı olarak hareket eden ve ateşleme dışında motorun dönmesini sağlayan volanlar gevşediği zaman motordan tıkırtıya benzer bir ses gelir. Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir.
Turbo hortumlarında kaçağın olması, egzoz gazı devridaim valfinde meydana gelebilecek sorunların olması, çeşitli korozyon, bağlantı sistemi arızaları, darbe sonucu meydana gelen arızalar, kaçak problemleri hem egzoz arızası belirtileri olup hem egzozdan yüksek ses çıkması gibi durumlara neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri