Çekim esnasında ara ara hastanın nefesini tutması gerekir ve bu nefes tutma süreleri 10-20 saniye arasıdır. Ayrıca Mr çekimi işlemi boyunca hareketsiz kalması çekim işleminin tekrar edilmemesine ve sağlıklı bir çekim işlemi olmasına olanak sağlamaktadır.
Harekete daha az duyarlı kısa süreli sekansların kullanılması hastada korkuyu azaltmayı amaçlar. Özellikle alt karın, bacaklar, diz, ayak bileği ve ayak bölgelerine yönelik tetkik yapılacaksa hastaların başı dışarıda kalacak şekilde sadece incelenen bölge tünele alınır.
Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir. Kapalı alan korkusu olan hastalar işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Emar (MR) Nasıl Çekilir ve Çekim Esnasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir: Emar cihazına giren kişiye Emar önlüğü giydirilmelidir. Hastanın üzerinde küçük ya da büyük hiçbir metal eşya olmamalıdır. Örneğin kolye, küpe, kemer, anahtarlık vb.
İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir. Bu sürelere hazırlık da dahildir. Bazen 1 saate kadar da uzayabilmektedir.
Emar çekimi, hızlı ve hazırlık gerektirmeyen bir prosedüre sahiptir. Emar sonrası yapılacaklar arasında, bir süre dinlenme odasında istirahat etmeniz gerekebilir. özellikel kontrastlı mr kullanımı sonrası oluşabilecek alerji riskine karşı beklemeniz önerilmektedir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur.
“Bel MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” gibi sorular da merak edilenler arasında. MR için genellikle rahat ve bol kıyafetlerin giyilmesi önerilir. Bazı durumlarda da çekimden önce önlük ya da elbise giyilmesi istenir. “Boyun MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” sorusu da bu kapsamda yanıtlanabilir.
Ayrıca kontrast madde; cilt döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara da yol açabilir. Klostrofobi yani kapalı yer korkusu olan kişilerin MR cihazına girmesi sorunlu olabilir. Bunun için; sakinleştirici veya anestezi kullanılabilir.
Aciller Panik Hastalarıyla Dolup Taşar
Kalp elektrosu, kan tahlili, eko ve beyin MR'ı gibi tetkikler defalarca yapılır.
Ayrıca normal meme dokusunun ilaç tutması, adet siklusunun değişik dönemlerinde farklılık gösterir.Siklusun normalde 28 gün olduğunu (adetin başladığı günü 1. gün sayarak) düşünürsek, MR çekilmesi için en uygun zaman aralığı 7 ile 20. günler arasındadır.
Çoğunlukla işlemden önce 6 saat boyunca yemek yememeniz gerekir ancak su içilebilir. Kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz. Aynı zamanda işlemden 24 saat öncesinde kahve ve çay gibi kafeinli içecekler de tüketmemelisiniz.
Hijyen. Hastaya verilen radyoaktif madde vücuttan, başta idrar ve tükürük salgısı olmak üzere tüm vücut sıvılarıyla atılır. Özellikle ilk 24 saatte verilen radyoaktif madde %50-80 oranında idrarla atılır.
Beyin manyetik rezonans görüntüleme süresi, yaklaşık 30 dakika ila 45 dakika arasında sürmektedir. İlaçlı beyin mr çekimi yapılması durumunda tarama hazırlığı daha uzun süreceği için süre uzayabilir. İlaçlı beyin mr öncesinde kan damarınızdan IV kanül girişi yapılacaktır.
Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir. Sakinleştirici bu maddelerin kullanımı durumunda, operasyon sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir.
İlaçlı emar konusunda normal emardan farklı olan nokta, çekim yapılan bölgenin daha iyi görüntülenmesi için boyar madde (kontrast madde) olarak da bilinen bir ilacın kullanımıdır. Kontrast madde kullanılarak vücut içerisindeki yumuşak dokular daha detaylı bir şekilde görüntülenebilir.
Bunun yanı sıra MR a girdikten sonra üzerinizde ki metal eşyaların tamamen çıkarılma işlemi vardır. Bu noktada içeride bunlarla vakit kaybedilmesi halinde süre uzayabilir. Ancak tam bir çekim yapılacak ise ortalama olarak 20 dakika ile 45 dakika arasında işlem sürmektedir.
Ancak bu hastanenin radyoloji ve MR bölümünün yoğunluğuna göre bir ya da iki gün sonrasına ertelenebilir. Devlet hastanelerinde ise MR sonuçları genellikle 3-4 gün içinde çıkmaktadır, bu süre bazen bir haftada sürebilir.
Bazı madddeler ise görüntü kalitesini bozar ancak MR cihazının bunlara etkisi yoktur. Göz rimeli, diş dolguları, piercing ve dövme bunlara örnektir.
Amaç:Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tibbin tüm alanlarinda hizla gelişen önemli bir tani araci olmuştur. Fakat son çalişmalarda MRG uygulanan hastalarin %37'sinde şiddetli anksiyete ve korku oluşumu raporlanmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri