Kahve, çay, kola gibi şeyleri sınırlı alın. Glüten içeren gıdalardan (buğday, arpa, yulaf, çavdar ve buğday ürünleri) uzak durun. E katkılı gıdalardan uzak durun, özellikle E620-E629 arası numaraları içerenlerden. Her gün bir su bardağı tercihen kefir ya da probiyotik içeren başka besinler.
Nasıl Beslenelim? MS hastaları dengeli, liften, sebze ve meyveden zengin, yağ oranı düşük, katkı maddesi içermeyen doğal besinlerle beslenmelidir. Özellikle her çeşit somon, beyaz ton balığı, alabalık ve hamsi gibi omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerinden zengin balık tüketmek MS hastaları için çok faydalıdır.
Sığır/Domuz/ Kümes hayvanları /Balık Wahls Eliminasyon diyeti için et ve balık tavsiye edilir, çünkü bu besinler tüm temel aminoasitleri içerir. Tahıllar, baklagiller, süt ürünleri, yumurtalar gibi diğer diyet proteinlerinin çoğu bu diyette elimine edilir.
Seçilecek olan meslek kolunda ağır taşımak, eğilmek, kalkmak, uzanmak, tırmanmak gibi aktiviteler gerekmemeli; ulaşımı rahat, asansörü olan işyeri olmasına dikkat edilmelidir. MS hastalığı duyusal, görme, yürüme, konuşma ve denge bozukluğuna ilişkin birçok fiziksel probleme sebep olmaktadır.
Primer MS yorgunluğu için ilaçla tedavi önerebilir. Yorgunluk için retkinliği kanıtlanmış da olsa kullanılan ilaçlar tam olarak yorgunluğu ortadan kaldırmaz ve herkeste etkili olmaz. MS ile ilişkili yorgunluğu tedavi etmek için kullanılan reçeteli ilaçlar Amantadin ve modafinildir.
İlgili 16 soru bulundu
Ergin, “MS'li hastalarda sıcak, kas zayıflığı, beslenme bozuklukları, inaktivite, yetersiz dinlenme periyodları, uyku problemleri ve ilaçların yan etkileri gibi durumlarda yorgunluk artışı görülmektedir” dedi.
MS hastalarının beyin veya omuriliklerinde “plak” ismi verilen, bu hastalığa özgün oluşumlar görülmektedir. Bu bölgeler hasar görmüş, kılıfları soyulmuş ve bazen de kayba uğramış nöronların olduğu bölgelerdir. Plaklar beyin ve omuriliğin herhangi bir yerinde olabilmekle birlikte bazı bölgeleri daha çok tutmaktadır.
Ölümcül Değil. MS tek başına kanser gibi ölümcül bir hastalık değil, ancak tekrarlayan ataklar sonucu beyinde veya omurilikte tutulan bölgeye bağlı olarak fonksiyon kaybına sebep olur ve hastanın yatalak hale gelmesine neden olabilir.
Engel oranı %40 veya üzerinde engelli sağlık kurul raporu olan yetişkinler ve Özel Gereksinim Raporu olan çocuklar, engelli kimlik kartı/özel gereksinimli birey kartı alabilirler.
MS Hastalığının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genel kanı; yaşanan ağır, üzüntülü bir süreçte ya da genel olarak hayatın stresine karşı, kişinin direncinin düşmesi ile ortaya çıktığıdır.
Kafein içeren ürünlerin, sinirliliği, uykusuzluğu ve idrar sıklığını artırdığını belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Kafein içeren, kahvelerin alınmasının bir sakıncası yoktur. Günlük 3 birimi geçmemelidir.
Bir diğer önemli nokta da MS sorunu olanlarda sıklıkla D vitamini eksikliğine rastlanması. Son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmalar, yeterli düzeyde D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyerek, MS sorunu olanlara faydalı etkiler yarattığını gösteriyor. Ataklarının sayısıyla birlikte şiddetinde de azalma oluyor.
MS hastalarının hastalık şiddeti düşük ise oruç tutmalarında tıbbi bir engel yoktur. Hastalar ilaçlarını düzenli aldıkları sürece oruç tutabilirler.
Genetik nedenlerin yanı sıra D vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, aşırı tuz tüketimi, sigara, stres gibi faktörler MS hastalığını tetikleyebilir. Son 20 yılda pek çok ipucu yakalanmasına rağmen MS'e yol açan nedenler tam olarak anlaşılamadı.
MS hastalığı ya da multipl skleroz kısaca beyin, omurilik ve göz sinirlerini etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Hastalık; görme, denge, kas kontrolü ve diğer temel vücut fonksiyonları ile ilgili sorunlara neden olur. Hastalık belirtilerinin şiddeti hastadan hastaya farklılık gösterir.
MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır.
Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapılması gerekmektedir. Kart sayesinde MS hastaları: Kamu ve özel sektörde engelli olarak çalışabilir. Engelli aylığından faydalanabilir.
Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında 'plak' adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
MS hastaları engellilik raporu alabilirler.
Skleroz(MS) ölümcül bir hastalık değildir. Bu konuda yapılmış pek çok çalışma vardır. Bu çalışmalarda ortalama yaşam süresi açısından MS'lilerle sağlıklı bireyler arasında önemli bir fark olmadığı ortaya konmuştur. MS'de bulaşıcılık söz konusu değildir.
MS öldürücü bir hastalık değildir. İstatistikler MS hastalarının genel toplumun ortalama yaşam süresine yakın veya birkaç yıl daha az bir hayat süresi olduğunu göstermektedir.
Şarkıcı Safiye Soyman'ın sağlıklı bir yaşam süren oğlu Harun Akaröz'ün hayatı, yaklaşık 19 yıl önce bir kas ve sinir hastalığı olan Multiple Skleroz (MS) teşhisiyle altüst oldu.
MS hastaları sağlıklı kadınlar gibi gebe kalabilir ve sağlıklı çocuk sahibi olabilir. MS'in düşük yapma veya doğum sıklığı üzerine etkisi yoktur. MS'in gebelik üzerine zararlı bir etkisi yoktur; uzun vadeli ilerleyişinde değişiklik görülmez. Gebelikte MS belirtileri, gebe olmayan MS hastalarındakinden farklı değildir.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
Laboratuvar desteği bazı durumlarda Multipl Skleroz (MS) tanısı koymak için gereklidir. Öncelikle hastanın rutin kan tetkikleri yapılır. İlaçlı beyin ve omurilik Manyetik Rezonans (MR) görüntülemeleri tanı konulmasında gereklidir ancak tek başına MR görüntülerine bakılarak bir hastaya MS tanısı konamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri