Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir.
BİLAHARE KELİMESİNİN ANLAMI
Sonra, sonradan, daha sonra, sonraları anlamına gelir. Bu kelime genellikle bilare şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bilahare şeklinde olmalıdır.
Kanun ve nizama uygun. Bilahare: Sonra. Bilabedel: Bedelsiz, ücretsiz. Bilasebep: Sebepsiz.
Osmanlı Türkçesi بلاخره, o da Arapça بِلْآخِرَه (bilʾāḫirah) kelimelerinden gelmektedir.
Yukarıda görüldüğü gibi ilk cümle yazıldıktan sonra, ilk cümlenin ardından gelen bir olay için akabinde kelimesi kullanılmaktadır. ''Yaşanan olayın akabinde hemen onunla beraber gittim.'' ''İlk soruyu tamamladıktan sonra akabinde bir diğer soruya geçtim.''
İlgili 41 soru bulundu
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
(< nite+kim < nete+kim) Cümle başında kendisinden önce gelen cümledeki hükmü doğrulamak için “gerçekten, hakîkaten, nasıl ki … olduğu gibi” anlamlarında kullanılır: Ben lebin müştâkıyam zühhâd kevser tâlibi / Nitekim meste mey içmek hoş gelir hûşyâra su (Fuzûlî).
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
15.yüzyıldan bu yana kullanılmakta olan mülaki kelimesi, mülakat fiilinden türetilmiştir. Mülakat hem karşılaşmak hem de buluşup görüşmek manasına gelirken, mülaki kelimesi de bir araya gelen, görüşen ve birlikte vakit geçiren demektir.
istenen ya da sunulan şeyin karşılığını vermek için uygun bir süre istendiğini zarif bir dille anlatan sözcük.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
Ahde vefa genel olarak, verdiği sözde durma anlamına gelmiştir. Hukuki açıdan ise bu kelime, taraf devletlerin yaptıkları antlaşmalara uyma zorunluluğudur.
yani, "hakkında bina ederek, üzerine kuraraktan" anlamına geliyor. pratikte "binanale" diye söyleniverir. bundan dolayı, bu yüzden anlamına gelen osmanlıca bağlaç.
(ﺑﺎﻟﻔﻌﻞ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve fi'l “iş, hareket” ile bi'l-fi'l) Fiilen, gerçekten, nazarî değil iş olarak: “Bilfiil çalışıyor.”
Conversation. Defalarca anlamına gelen “defaatle” kelimesinin yerine yanlış bir şekilde “defaten” kelimesi kullanılıyor sıklıkla. “defaten”; bir kerede, ansızın demek.
Müteakip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Mutâkib" kelimesinden türetilmiştir ve "ardışık, birbirini takip eden" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla müteakip, bir olayın veya zaman diliminin ardışık olarak başka bir olayın veya zaman diliminin izlediği bir durumu ifade eder.
1. Vazgeçme, hesâba katmama. 2. (-den) Hesâba katılmasa da, sayılmasa da: “O semt, uzaklığından sarfınazar güzel de değil.” ѻ Sarfınazar etmek: Vazgeçmek, hesâba katmamak: Bunun üzerine pâdişah kadıların katillerinden sarfınazar eder (Fâik Reşat).
Refik, Arapça kökenli bir isim olup, "arkadaş", "dost", "eşlik eden" veya "yoldaş" anlamlarına gelir.
esinlenmiş/ilham almış. içe doğmuş, birinin içine doğmuş, esinlenmiş. "mülhem olmak" (esinlenmek) şeklinde de kullanılabiliyor.
Herhangi bir sorununu çözmede yetersiz kalan, çaresiz kişiler biçare olarak nitelendirilir.
Kelime anlamı itibariyle nezdinde 'yanında, huzurunda ve gözetiminde' anlamları taşımaktadır.
Eylem. [2] Bir işe yoğun bir biçimde hazırlanmak, konsantre olmak. [3] Hırslanmak, aşırıderecede istemek.
Osmanlıca kaleme almış metinlerde ''Meger'' şeklinde yazılan bu sözcük, halbuki ve aslında anlamına gelir. Bağlaç görevinde kullanılan meğer kelimesi, iki cümleyi birbirine bağlar. Kelimenin meğerki ve meğerse şeklindeki kullanımı da yaygındır.
vesaire teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
Sayılan birkaç şeyin benzerlerinin de bulunduğunu belirtmek için kullanılır (vs.), ve benzerleri (vb.)
Aciz sözcüğü; Arapça kökenli bir kelimedir. Bununla beraber; pek çok anlama gelmektedir. Bunlardan bazılar; beceriksiz, beceriksizlik, güçsüz, işe yaramaz anlamlarına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri