Sıcaklığın 30 dereceyi aşmasıyla önce gelişimde yavaşlama ve ardından çimlerde ölüm gözlemlenir. Bununla birlikte sıcaklık 9 derecenin de altına düşmemelidir.
Mısır tohumlarının çimlenmesi için en düşük 10 – 12 °C toprak sıcaklığı gerekmektedir. Mısır bitkisinin en verimli şekilde yetişeceği sıcaklık ise, gündüzleri 22 – 34 °C ve geceleri 13 – 24 °C'dir.
Mısır, tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarında yetişebildiği için, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde az çok mısır tarımı yapılabilmektedir.
Mısır, sıcak iklimi seven bir bitkidir. Mısırın ilk ekim zamanında ihtiyaç duyduğu ortalama toprak sıcaklığı 10 derecedir. Mısır yetiştirmek için ideal olan hava sıcaklığı ise 22 – 34 derecedir.
Toprak isteği bakımından derin yapılı, tın, mili tın ve killi tın topraklarda iyi bir kök gelişmesi göstererek bir dekarlık alanda (1000 m2) yüksek dane verimi (1400-1800 kg) almak mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Mısır bitkisinde iyi düzeyde tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1 veya 2'dir. Yetişmiş ve hasat zamanına ulaşmış mısır içeriğine "koçan" adı verilir.
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısırın haftada 1 kez tam sulama işlemine tabi tutulduğu da olur.
Yaz aylarında nadiren 40°C'nin üzerine çıkan sıcaklıklar kışın 14-22°C arasında değişir. Mısır'ı ziyaret etmek için iklim açısından uygun olarak düşünülebilecek aylar havanın aşırı sıcak ve kuru olmadığı ekim ve şubat ayları arasıdır.
Mısır tohumu ekmek için mutlaka ilkbahar mevsimi beklenmelidir. Çünkü mısır ılıman ve sıcak havaları seven yaz bitkisidir.
Mısır tipik bir sıcak iklim tahılıdır. Minimum çimlenme sıcaklığı 9-10oC olup, optimum çimlenme sıcaklığı 18oC'nin üstündedir. En uygun büyüme sıcaklığı ise 25-30oC arasındadır.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.
Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır. Sıcakta daha iyi büyüyen ve gelişen bu meyve, Karadeniz gibi daha serin bölgelerde de ekilir.
Sıcaklığın 30 dereceyi aşmasıyla önce gelişimde yavaşlama ve ardından çimlerde ölüm gözlemlenir. Bununla birlikte sıcaklık 9 derecenin de altına düşmemelidir. Mısır üretimi için en ideal sıcaklık aralığı, 24 ile 32 derece arasıdır. Bir sıcak iklim bitkisi olan mısır, buna rağmen yüksek sıcaklara dayanamaz.
Sıcağı, güneşi seviyor. O harika tatlı, türlü şekilde değerlendirebileceğiniz mısırlarını da yazın veriyor. Ama hasat almak için işe bahar aylarında başlamak gerekiyor.
Mısır, toprak ısısının 10°C üzerine çıktığı ve don tehlikesinin geçtiği bir dönemde, genellikle ilkbaharın sonlarına doğru ekilir. Mısır, ısıya dayanıklı bir bitki olduğu için genellikle Mayıs ve Haziran aylarında ekilmesi uygundur.
Mısır üretimi için ideal sıcaklık 24-32 °C'ler arasıdır. Mısır bir sıcak iklim bitkisi olmasına rağmen aşırı sıcaklık isteyen bir bitki değildir. Sıcaklık 38 °C'ye ulaştığında sulama şartlarında bile transprasyonla kaybettiği suyu kökler vasıtasıyla karşılayamaz.
Genelde yaz ayları oldukça sıcak ve kuru geçer. Kasım ve Mart ayları arası dönemde hava biraz daha yumuşar. Aralık ve Ocak ayları sıcaklığın en çok düştüğü dönemlerdir. Ancak yine de bu dönemlerde de hava oldukça sıcaktır.
Silajlık Mısır Tohumu
Güçlü ve sağlıklı kök – gövde yapısı sayesinde hasat zamanı dahi yatmaya karşı yüksek tolerans göstererek verimli sonuçlar sunar.
Mısır'daki yıl boyu ortalama sıcaklık yaz aylarında 40 °C, kış aylarında 7-10 °C'dir. Mısır'ın en soğuk ayı ocak, en sıcak ayı temmuzdur.
Mısır, Ağustos ayında başlar ve Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da hasat edilir. Mısırın yaz aylarından sonbahar aylarına kadar yetiştirildiğini söylemek mümkündür.
38 oC'nin üzerinde bir kaç gün devam eden sıcaklıklar bitkiye zarar verir. Mısır bitkisinin sıcak gecelerde iyi geliştiği sanılmakla birlikte, sıcak ve rutubetli gecelerde iyi bir gelişme görülmez. Genel olarak mısır için en uygun koşulların soğuk geceler, güneşli günler ve orta sıcaklık olduğu söylenebilir.
TOPRAK İSTEĞİ
Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir.
Mısır, sıcak iklim tahılları grubuna giren tek yıllık bir bitkidir. Büyüme ve gelişmesini yılın sıcak ve güneşli günlerinde yapar. Anavatanı Amerika kıtasıdır ve bu kıtanın keşfinden sonra dünyaya yayılan önemli bitkilerden biridir.
Diğer bir sulama yöntemi olan yağmurlama sulamada ise tarım alanı üzerine belirli aralıklarla yağmurlama başlıkları yerleştirilerek basınç altında püskürtülen su toprağa infiltre olur. Damlama sulama ile mısır yetiştiriciliğinde ise sulama suyu yavaş ve damlalar halinde bitki köküne devamlı olarak uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri