Mısır'ın kuzeydoğusundaki topraklar Afrika kıtasında bulunur. Mısır topraklarının bir kısmı ise Asya kıstasında yer alır. Asya kıtasında yer alan topraklar kıtanın güneydoğu bölümündedir. Mısır yüzölçümü açısından da dünyanın 30. ülkesi olarak yer alır.
Kuzey Afrika'nın nüfusu en büyük olan ülkesidir. Nüfusunun büyük bölümü Nil Nehri boyunca yerleşmiştir. Akdeniz ve Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Mısır'ın, batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer almaktadır. Ülkenin Asya kıtasında yer alan kısmı, Sina Yarımadası üzerinden Filistin ve İsrail ile komşudur.
Mısır, Arap dünyasının en fazla nüfusa sahip olan ülkesi, Afrika kıtasının ise ikinci ülkesi. Nüfusunun yüzde 96'sı ülkenin önemli varlığı olan Nil Nehri'nin kıyılarında yaşıyor.
Günümüzde Mısır nüfusu en kalabalık Arap ülkesidir ve Afrika'nın en büyük ülkelerinden biridir. Ülkeyi boydan boya geçen Nil, dünyanın en uzun ırmağıdır ve Mısır'ın yaşam kaynağıdır. Nüfusunun yüzde 95'i, Nil'in çevresindeki 20 kilometrelik şeritte yaşar. Ülkenin geri kalanı çöldür.
Mısır Nerededir? Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu köşesinde yer alır. Sina yarımadası ile Asya'ya bağlanır. Mısır; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda İsrail, güneyde Sudan, batıda Libya ile komşudur.
İlgili 43 soru bulundu
Amerika Birleşik Devletleri, yılda 392.450.840 ton üretim ile dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Çin Halk Cumhuriyeti 257.348.659 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Brezilya, yıllık 82.288.298 ton üretim ile üçüncü büyük mısır üreticisidir. 5.700.000 ton üretimiyle Türkiye 23 olarak sıralanmıştır.
Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.
Dünya'da ve Ülkemizde Mısır: Mısır, binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç ender bitkiden biridir. Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir.
Resmi dili Arapça'dır. Ülkede genel olarak Mısırca ya da Mısır Arapçası olarak bilinen diyalekt kullanılır. Suudi Arapçası ve Bedevi Arapçası da burada sık kullanılan diyalektler arasında sayılabilir.
Mısır'ın orijinali "Misr"dır. Bizim Mısır diye bildiğimiz ülkenin resmi adı Cumhuriyyetü Mısr el-Arabiyye'dir.
2023 verilerine göre Mısır nüfusu, 102 milyon kişiden meydana gelmektedir. İçinde bulunduğu Afrika kıtasının üçüncü büyük nüfusuna sahip olan Mısır'da, halkın yaklaşık %98'ini Mısırlılar oluşturmaktadır.
Mısır'da özel sektörde çalışanların 2700 Mısır paundu olan asgari ücreti, 01/07/2023 tarihi itibarıyla 3000 Mısır paundu olarak belirlenmiştir.
Dünyanın en kalabalık kentleri arasında yer alan başkent Kahire'nin metropolitan alan nüfusu 20 milyonu aşıyor.
Yabancı döviz dediğim TL değil tabii ki, Amerikan doları bulundurmanız gerekiyor. Mısır pound'u almıyorlar. Bazı otellerde kredi kartı kabulü de yoksa, nakit dolar taşımak zorunda kalıyorsunuz bu durumda.
Yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan mısırın Türk topraklarına girişi ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında olmuştur. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfi ile dünyada yayılan mısır ancak 1600'lü yıllarda Suriye üzerinden ülkemize giriş yapmıştır.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır.
Dışişleri Bakanlığı Kısa tarihçe: 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır. Ancak, 1798-1801 yıllarında Fransa ve 1882'de Birleşik Krallık tarafından işgal edilmiş ve bu ülkenin fiili himayesine girmiştir.
Günümüzde "kıpt"î kelimesi Hristiyan Mısırlılar'ı tarif etmekle beraber Eski Mısır dilini de (Kıptîce) belirler.
Çok sıcak geçen yaz aylarında turistik bakımdan çok yoğun talep görmeyen ülkeye, yumuşak ve ılık hava koşullarından dolayı kış aylarında gidilebilir. Uzun sahil şeritlerine sahip ülkede Nil Nehri kıyıları turistik açıdan yoğun ilgi gören bölgeler arasında yer alıyor.
Türkiye, 2019 yılında Mısır'a 3,5 milyar dolarlık ihracat yaparken Mısır'dan 1,9 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 5,4 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğü ile Mısır Türkiye'nin en büyük 19. ticaret ortağı konumundadır.
Mısır Hangi Bölgede Yetişir? Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz'i ise sırasıyla Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor.
Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgeleri ülkemiz mısır ekim alanlarının % 90,4'üne, mısır üretiminin ise 91,7'sine sahiptir. Foto: 1- Ülkemizde mısır en fazla Karadeniz Bölgesi'nde ekim alanı bulmaktadır.
Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yönettiği Mısır'da artık başkent Kahire'nin yeni yerleşim alanlarında alkol satışına izin verilmeyecek. Yerel yetkilierin yaptığı açıklamaya göre Kahire, İskenderiye ve diğer büyük şehirlerin bazı bölgelerinde alkol satışı için artık ruhsat verilmeyecek.
Şahıs başına düşen alkol sarfiyatı Almanya'da 12.0, Yunanistan'da 9.0, Kanada'da 7.8, Çin'de 5.2, İsviçre'de 10.8, İsveç'de 6.0, ABD'de 8.6, İngiltere'de 11.8 , Türkmenistan'da 1.2, Tunus'ta 1.2, Mısır'da 0.2, Türkiye'de 1.4'tür.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri