Sabit protezler, en iyi takma diş hangisi sorusuna cevap olarak verilebilmektedir. Çünkü uzun ömürlüdür ve hareketli olan protezlere göre daha dayanıklıdır.
Yeni nesil diş protezleri, geleneksel protezlerden farklı olarak daha gelişmiş malzemeler, tasarımlar ve teknolojiler kullanılarak üretilen protez çözümleridir. Bu tür diş protezleri, daha doğal bir görünüm, daha iyi uyum ve daha iyi fonksiyonellik sağlamayı hedefler.
Protez dişler, çeşitli malzemelerden yapılabilir, bunlar arasında porselen, seramik, titanyum, akrilik ve metal alaşımlar yer alır. Protez dişler, sabit ve çıkarılabilir olmak üzere iki ana kategoride sınıflandırılır.
Total Protezler: Ağzınızda hiç doğal diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alan, akrilikten üretilen, halk arasında 'takma diş' olarak da adlandırılan protezlerdir. İmplant yapılamadığı özel durumlarda uygulama alanı bulmaktadır.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur. Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur.
İlgili 34 soru bulundu
Vidalı implant, silindirik bir gövdeye sahiptir ve bu gövde üzerinde yivler bulunur. İmplant, çene kemiğine bu yivler sayesinde tutunur. Vidasız implant ise üzerinde yiv bulunmaz ve özel bir tasarım sayesinde çene kemiğine tutunur. Vidasız implantın yerleştirilme sürecinde daha az cerrahi işlem kullanılır.
İstatistiklere göre, tam protezler 5 ila 10 yıl arasında dayanırken, kısmi protezler maksimum 15 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süre zarfında, hem ağzınız hem de protezleriniz büyük değişikliklere uğrayabilir, bu da protezlerinizin uygun şekilde oturmamasına ve çekici olmayan bir görünüme neden olabilir.
Ağızdaki tüm dişler çekildikten sonra ortalama 3 ay kadar beklenir. Bu sürenin sonunda protez uygulaması gerçekleştirilir. Tam protez uygulaması ölçü ve provalarıyla birlikte 4-5 seansta tamamlanabilir. Bunun için de yaklaşık olarak 2 hafta kadar süreye ihtiyaç duyulur.
SGK Diz Üstü Protez Bacak Ödemeleri
SGK, 2023 yılı itibariyle pin sistemli diz üstü bacak protezleri için 14.436 TL, pnömatik diz üstü protezler için 31.620 TL, hidrolik diz üstü protezler için 44.200 TL ve mikro işlemcili (biyonik) bacak protezleri için 82.000 TL ödeme yapmaktadır.
Bir diğer diş protez çeşidi olan sürgülü diş protezi dişlerden destek alır ancak diğer yöntemlerden farklı olarak ağızda kalan dişlerin kaplanması gerekir. Estetik açıdan büyük fark sağlayan sürgülü diş protezi maddi açıdan diğer protezlere göre daha yüksek fiyatlıdır.
Sabit protez; hastada tek diş deformasyonu, tek diş eksikliği ya da yan tarafında/taraflarında diş bulunması koşuluyla birden fazla diş eksikliği olması durumunda uygulanır.
2 hafta içinde hastanın tam diş protezi yapılmış olur. Bu süre hastaya bağlı olarak istisnai durumlarda az da olsa uzayabilir.
Kişiye özel olarak üretilen diş protezleri, hastanın ağız yapısına tam uyum sağlayan, rahat kullanılabilen, ağız içine sabitlenebilen ya da ağza kolayca takılıp çıkarılabilen yapay dişler olarak da tanımlanabilir. Hastanın yeni dişlerine alışması birkaç ay sürebilir.
Damaksız diş protezi, diş etlerine veya çene kemiğine desteklenmeden, diğer dişlerin üzerine oturarak tutunurlar. Bu protezler, diş eksikliklerinin olduğu bölgeye yerleştirilir ve doğal dişlere benzer bir görünüm ve işlev sağlamak için yapılırlar.
Diş eksikliklerinin tedavisinde kullanılan, istenildiği zaman rahatlıkla takıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini alan apareyler, hareketli protez olarak adlandırılır. Kişiye özel olarak üretilen protezler yardımı ile sindirim sisteminin başlangıcı kabul edilen dişlere sağlıklı çiğneme fonksiyonu kazandırılır.
Daha önce protez kullandıysanız yeni protezinize daha kısa sürede ve rahatlıkla alışacaksınız. Protezinize alışabilmek için ilk günlerde yatarken çıkarmayınız. Protezinizi kullanmaya alıştıktan sonra yatarken protezler çıkarılmalı, ağız dokuları dinlendirilmelidir.
Gerek doğal dişler üstüne gerekse implantların üstüne yapılıp yapıştırılan ya da vidalan protezler bu gruba girer. Kalıcı yapıştırmadan sonra 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir.
Diş protezinize alışırken diş etlerinizde ağrı hissetmeniz kesinlikle normaldir, ancak bu ağrı devam ederse diş hekiminize danışmalısınız. Diş proteziniz olması gerektiği gibi yerine oturmuyorsa değiştirilmesi gerekebilir, çünkü düzgün oturmayan diş protezleri ağızda yaralara veya iltihaba neden olabilir.
Diş protezlerinin temizliği, doğal dişler kadar önemlidir. Hasta, protezin bakımını aksattığında, protezde eskime ve sararma meydana gelebilir. Temizliğine önem verilmeyen diş protezleri ağız enfeksiyonlarına, ağız kokusuna ve diş eti çekilmelerine yol açabilir.
Çünkü; Damağın altında dil olduğu için daha az yer vardır fakat üst damakta herhangi bir şey olmadığı için alışılması daha kolay olmaktadır. Bunun yanı sıra alt diş protezi de belli bir süre sonra rahatsız etmeyecektir. Muhtemelen ilk 7 aydan sonraki süreçte diş protezi her zaman yerine tam oturmayacaktır.
Temizlik, uyumadan önce protez ağızdan çıkarılarak yapılmalıdır. Protez dişler özel diş macunu ve yumuşak bir fırça ile bol suyla fırçalanabilir, akan suyun altında sabun ile yıkanabilir veya özel temizleme tableti içeren bir bardak suyun içine protez bırakılarak bekletilebilir.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Hangi dişlere implant yapılmaz? Ağzınızda hangi dişiniz eksikse onun yerine implant yapılabilir. Buna rağmen tüm dişlerinizi kaybettiyseniz her diş için tek tek implant yapılması uygun bir durum değildir. Bu tür bir tedavi sağlıklı sonuç vermeyecektir.
Tek diş implant tedavilerinde kullanılacak olan implant markasına göre ortalama fiyatlar 2500 TL ile 3500 TL arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri