Bu yeni edebiyat şiiri takdis ediyordu ve bu, yeni oluşan Türk edebiyatı için de geçerli oldu. Arap şiirinin en küçük yapı taşı olan beyit ev anlamına gelmekteydi. Beyit iki mısradan oluşur. Mısra'nın kelime anlamı kapıdır.
Daha çok halk şairleri dizelere satır demektedir. Bir şiirin ya da bağımsız bir beytin ilk dizesine üst satır ikinci dizesine ise alt satır denir. Şiirden örnek vermek gerekirse örneğin, Ahmet Hamdi Tanpınar yazarının Sabah isimli şiiri 6 adet dizeden yani mısradan yani 6 adet satırdan oluşmuş bir şiirdir.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir.
Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir. Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir.
Divan şiirlerinde "beyit", halk şiirlerinde ise "dörtlük" tercih edilen nazım birimi olmuştur. Nazım birimleri şu şekildedir: Dize (Mısra): Bir şiiri oluşturan en küçük anlamlı birime dize denir. Bir başka söylem ile şiirlerde bulunan her satır dize olarak adlandırılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Manzum edebiyat yapıtlarının her bir satırına verilen isimdir. Bir ölçüye uygun olarak söylenmiş beytin yarısına da mısra denir. En küçük anlamlı nazım birimi olan mısra, bir şiirin parçası olabileceği gibi, bağımsız bir bütün de olabilir. Yani tek mısralık şiirler de olabilir.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesini sağlamak amacıyla yapılan sağlam, dayanıklı yapı. Bu kelime yerine 1930-34 yılları arasında yapılan Çubuk Barajı inşa süresinde Fransızcadan Baraj (barrage) sözcüğü Türkçeye girmiştir. Anadolu'da baraj yerine büğet terimi de kullanılır.
Şarkılarda her bendin üçüncü mısrasına miyân, her bendin sonunda tekrarlanan mısrasına ise nakarat denir. Muhammes (beşli), 5 mısralık bendlerle yazılmış şiirlerdir.
Beyit iki mısradan oluşur. Mısra'nın kelime anlamı kapıdır. Şiirin en küçük yapı taşı iki kapılı bir ev olarak tasvir edilir.
2- Şiirlerin satır başlarındaki kelimelerin ilk harfleri de büyük yazılmalıdır. Dizeye küçük harfle başlanırsa okurların kafası karışabilir.
Şiiri yazarken her dizenin başındaki harf büyük harfle yazılır. Dört dizelik kümelere kıta (dörtlük) denir. İki dizeden oluşan kümelere de beyit adı verilir. Şiiri, düz yazıdan ayıran ölçü, kafiye, uyak şeması gibi ahenk unsurları vardır.
Zorunlu bir kuralı olmayan şiirin düzenini ve oluşmasını sağlayan en küçük nazım birimlerinden birisidir. Mısranın cümle içerisinde kullanımıyla örnek cümleler vermemiz gerekirse: Şair bu mısrasında açıkça yöre halkının açlığından bahsetmiştir. Bunlar gerçekten çok acıklı mısralar.
Kıta ya da ana kara, yeryüzünü oluşturan büyük kara parçalarıdır. Kıtayı tanımlayan tek bir standart yoktur ve bu yüzden farklı kültürler ve bilimler neyin kıta olarak yorumlanacağına ilişkin farklı listelere sahiptirler.
Mısır Nerededir? Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu köşesinde yer alır. Sina yarımadası ile Asya'ya bağlanır. Mısır; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda İsrail, güneyde Sudan, batıda Libya ile komşudur.
Esasında şiirin her bir birimine bent adı verilir. Bent terimi ile kıta terimi arasında yer alan en önemli farkı ise kıta çoğunlukla dört dizeden meydana gelir fakat bent ise çoğu zaman 3 ile 5 dizeden ibaret olmaktadır.
Divan Edebiyatı şiirlerinde, bent olarak adlandırılan bölümler genellikle 8 veya 10 dizeden oluşur.
Terciibent kısaca tanımlaması şöyle verilebilir: uyakları gazel biçiminde düzenlenmiş "kalemdari ali osmaniye" adı verilen 100-200 beyitlik şiir parçalarının (genellikle 2-12 hane) "vasıta" denen beyit ile birbirine bağlanmasından oluşan bir nazım biçimidir.
Nazım biçimleri, dize ve uyakların belli bir düzene göre sıralanmasıyla oluşur. Hiçbir manzumeye bağlı olmayan tek başına bir dize en küçük nazım şeklidir, buna azade mısra denir.
Koşmalar, Tanrısal mistisizm ögelerini içeren ve baksılar tarafından söylenen koşukların günümüzdeki türevidir. Genel olarak: aşk, sevgi, doğa ve yiğitlik temleri kullanılan koşmalar; konularına göre güzelleme, koçaklama, ağıt ve taşlama olmak üzere dört temel ulamda incelenir.
Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur. Nazım biçiminde yer alan uyak düzeni şiirin sonlarında yer alan ses benzerlikleri olarak tanımlanmıştı.
Mısra TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,edebiyat Dize.
Azade, ikinci dizesi olmadan anlam ifade edebilen tek dizelik ve vezinli nazım şeklidir. Bazen bir beyitteki iki mısranın birbirleriyle ilişkisi olmaz. Bu tarz bazı durumlarda da mısralar ayrı olarak kabul edilip bunlara yine azade denilir.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri