Mübadele sözleşmesinin sonucu olarak İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da ikamet eden Ortodoks Rumların dışında tüm Anadolu'da ve Doğu Trakya'da ikamet eden Ortodoks Rumlar Yunanistan'a, Batı Trakya dışında Yunanistan topraklarında yaşayan tüm Müslümanlar Türkiye'ye gönderilmiştir.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Lozan'da, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan 30 Ocak 1923 tarihli Türk-Rum Nüfus Mübadele Anlaşması gereğince, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra SELANİK merkezli yaklaşık olarak 480.000 kadar Türk- Müslüman Türkiye'ye getirildi ve ülkenin değişik yörelerine yerleştirildiler..
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
İlgili 24 soru bulundu
Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir. Yunanistan'dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selânik civarından göç etmişlerdir.
Kıvanç Tatlıtuğ, 27 Ekim 1983'te Adana'da Erdem ve Nurten Tatlıtuğ'un oğlu olarak dünyaya geldi. Baba tarafından Arnavut ve Boşnak kökenli, anne tarafından ise Edirnelidir.
Yunanistan göçmenlerine vatandaşlık hakkı
Yunanistan topraklarında doğmuş olmak veya Yunan bir ataya sahip olmak, gerekli belgeleri sunabildiğiniz sürece size Yunanistan vatandaşlığı sağlayabilir.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Dünya Savaşı sonrasında Hindistan ve Pakistan'ın ayrılması esnasındaki gayr-i resmi mübadele, hemen Savaş sonrası Alman- Polonyalı zorunlu göçü, Kıbrıs'ın 1970 sonrası Kuzey ve Güney kesimleri arasında yapılan “de facto” mübadele bunlara örnek olarak sunulabilir.
Girit Türklerinin Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Türkiye'ye gelenleri ağırlıklı olarak Çukurova, Ayvalık, İzmir, Bodrum, Side, Mudanya, Adana ve Mersin'e yerleşmişlerdir.
Kelime anlamı “değişim” olan mübadele kelimesi, Lozan Konfe- ransı sırasında kararlaştırılıp imzalanan ve Türkiye'de yaşayan Rum azınlık ile Yunanistan'da yaşayan Türk-Müslüman azınlığın değişimini belirtmek için kullanılagelmiştir.
İstiklal Savaşından sonra Lozan'da 30.Ocak.1923 tarihinde,Türkiye ile Yunanistan arasında bir sözleşme ve protokol imzalandı.Bu sözleşme ve protokol “Türk-Yunan nüfus mübadelesi'ne ilişkindi.Buna göre 1.Mayıs.1923 tarihinden başlayarak,Türk topraklarında yerleşmiş Rum-Ortadokslar ile Yunan topraklarında yerleşmiş ...
Karşılıklı olarak iki ya da daha fazla ülkenin anlaşması kapsamında, ülke nüfusları azınlıkta olan kısımların yer değiştirmesine mübadele göçü denir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin ardından Kurtuluş mücadelesi ile beraber mübadele göçü yaşanmıştır.
Türkiye ile Birinci Dünya Savaşı'nın galibi olan devletler arasında imzalanan Lozan Antlaşması da iki ülke arasında karşılıklı nüfus mübadelesi yapılmasını karara bağlamıştır. Türk ve Rum nüfusun karşılıklı mübadelesi 1923-1930 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.
Özellikle Selanik'in Yahudi göçmenleri iki büyük kategoriye ayrılmaktadır: 1) Eskenazi ya da Askenazi'ler (Aschkenazi'den, Aschkenaz = Almanya), bunlar Almanya ve Macaristan'dan gelenlerdi, 17.yy.'ın ortalarında ise, Polonya, Ukranya, hatta Kuzey Afrika'dan kovuşturulan Yahudiler'de, Selanik'e geldiler.
bulgaristandan gelen türk göçmenlerin kendi şivelerinde muhacir demektir. en son seksenli yillarin ortalarinda dogu trakyadan ulkemize gelen ve "soydas" diye de tanimlanmis kisi ya da kisiler.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Dedem Yunanistan Doğumlu Ben Vatandaşlık Alabilir Miyim? Büyükanne ve/ veya büyükbabasının Yunanistan doğumlu olmasını ispatlayan kişiler Yunanistan vatandaşlığı alabilmektedir.
İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanıp da nüfus kayıtlarında önceki ad ve önceki soyad bilgileri bulunan kişilere düzenlenebilir. İsim Denklik Belgesi, nüfus müdürlüklerince veya güvenli elektronik ortamda düzenlenir. soyları ya da bu kişilere ait vekâletname ibraz edenler talep edebilir.
Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
Kıvanç Tatlıtuğ ve Başak Dizer çifti Trakya'da çiftlik aldı!
Evliliklerinin 8. yıldönümlerini kutlayan Kıvanç Tatlıtuğ ve Başak Dizer çifti çifti, İstanbul'a 1,5 saat mesafede yer alan Lüleburgaz'da bir çiftlik evi aldı.
Erken dönemi. Drama'dan Türkiye'ye göç etmiş muhacir bir ailenin kızı olan Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 tarihinde Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu mahallesinde doğdu. Baba adı Tahir Ömer, anne adı Sıddıka'dır.
İddiaya göre Kıvanç Tatlıtuğ bölüm başı 1 Milyon Türk Lirası'na anlaşma sağladı. Her hafta yeni bölümü ile ekrana gelen dizinin çalışma şartları göz önüne alındığında, bir ayda 4 bölüm çekiliyor. Yani Kıvanç Tatlıtuğ Aile dizisindeki Aslan rolü ile ayda 4 Milyon TL kazanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri