Herkesin bildiği gibi müdürlük pozisyonu bir tür yöneticilik basamağıdır. Bu unvanlara sahip kişiler, diğerlerine üstü kapalı şu mesajı verir; Alanımda belirli bir tecrübeye sahibim, şirketin amaçlarına ulaşması için bir veya birden fazla fonksiyonun icrasından doğrudan sorumluyum.
Genel müdürün de üstünde yer alan şirketin yürütmesinin başında yer alan kişidir. Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar. Şirketin işleyiş hiyerarşisi açısından en üst yerde yer alan kişidir.
Director: Yönetim kurulu üyesi olan kişilerin sahip olduğu unvandır. Fakat bazı şirketlerde genel müdüre bağlı olan üst kademe departman sorumlusu anlamına da gelmektedir. Coordinator: Türkçeye koordinatör olarak direkt geçen bu unvan bölümdeki en üst yöneticiyi ifade eder.
Ancak bazı işletmelerde Direktör unvanının, yönetim kurulu üyesi anlamında değil, fakat genel müdüre bağlı üst kademe departman sorumlusu anlamında kullanıldığı görülmektedir. Örneğin Satınalma Direktörü, İnsan Kaynakları Direktörü, Pazarlama Direktörü gibi.
Yönetici; başkalarıyla çalışarak ve onlar vasıtasıyla iş görerek şirketi veya işletme birimini amaçlarına ulaştıran kişidir. Bu kavram aslında bize şunu söyler; eğer bir çalışanda müdür yada direktör gibi unvanlar varsa bu kişiye doğrudan raporlayan çalışan(lar) da olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor. Hedeflerin gerçekleşmesi, engellerin kaldırılması, ekiplerin motivasyonlarının sağlanması ve bütçenin yönetilmesi üst düzey yöneticilerin sorumluluğunda oluyor.
Türkiye yükseköğretim sisteminde akademik unvanlar okutmanlık, öğ- retim görevlisi, araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör doktor şeklinde sıralanmaktadır.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Üst düzey yönetim tipik olarak bir firmanın kuruluş veya coğrafi birimlerinin başkanlarından, ayrıca mali işler müdürü, baş işletme görevlisi ve baş strateji görevlisi gibi işlevsel yöneticilerden oluşur.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Genel Müdür Nedir, Sorumlulukları Nelerdir? Genel Müdür, şirketin yasal temsilcisidir ve şirket işletmelerinin yönlendirilmesi ve yönetimin sorumlu kişidir. Şirketin emanet edildiği en yetkili kişidir.
Müdür, çalıştığı firmanın bütçesinden ve idaresinden sorumludur. Gerektiğinde şirket bünyesinde yeni departmanlar oluşturmak ve personellerin talepleri doğrultusunda yeni düzenlemeler yapmak müdürlerin yetkileri arasında yer alır.
Bir işletmenin müdürü olarak çalışmak isteyenlerin genellikle işletme, yönetim veya ilgili bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmaları gerekir. Eğitim fakültesinden mezun olanlar okullarda; işletme, çalışma ekonomisi bölümlerinden mezun olanlar pazarlama veya üretim müdür olarak görev yapabilir.
Unvan bildiren kelimelere Türkçenin ilk yazılı kaynaklarından itibaren rastlanmaktadır. Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Senior unvanı ortalama olarak alanda 5 yıl ve üstü çalışmış, deneyimli kişilere verilir.
İlk kademe yöneticiler (İKY), çalışanların gözünde şirketi temsil ederler. Bu nedenle İKY için sadece iyi teknik bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Onlardan ustalık yanında yüksek liderlik ve iletişim becerileri göstermeleri de beklenir ve bu mümkündür.
Yönetici unvanı, sorumlu olduğu kurumun ya da ekibin yönetiminden sorumlu olan kişiye hitap etmek için kullanılan bir ifadedir. Yönetici unvanı, kişinin sorumlu olduğu gruba göre başkan, yönetmen, lider, müdür, temsilci lider, genel müdür, ekip lideri gibi farklı isimlere sahiptir.
Teknik kariyer veya üretim kariyeri yolu olarak karşına çıkabilir. Kariyer yolu unvanlarında çırak, işçi, usta, teknisyen, operatör, süpervizör, ustabaşı, formen, zanaatkar gibi unvanları içinde barındırır. Vasıflı işleri içeren çalışma pozisyonları yer alır.
Türk Dil Kurumuna Göre Unvan Doğru Yazılışı
Türk Dil kurumuna göre unvan kelimesinin doğru yazılışı unvan şeklinde kabul edilmektedir. Ünvan yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Kelimelerin telaffuzunun da yazıma göre yapılması gerektiği için sözlü olarak da unvan şeklinde kullanmak gerekmektedir.
Bilindiği üzere, anonim şirketler yönetim kurulları aracılığıyla yönetilir ve temsil olunur. Ancak, yönetim kurulları bir kısım yetkilerini yönetim kurulu üyelerinden bazılarına deveredebileceği gibi yönetim kurulu üyesi olmayan müdürlere de devredebileceklerdir.
İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi (İngilizce: Chief Executive Officer, CEO), bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.
eleman.net verilerine göre, Genel Müdür 2023 yılında ortalama 76.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Genel Müdür , Ocak 2023 yılında ortalama 64.240 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 39.688 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri