Müfettiş sorumlulukları çok çeşitlidir. Kurumlarda çalışan bütün personellerin görev ve sorumluluklarını denetleme yetkisine sahiptir. Yürütülen tüm işleri ve işleyişi de kontrol eder. Personel davranışlarının yönetmelik, yasa veya genelge gibi tüzüklere uygun olup olmadığını belirler.
1) Müfettişler teftiş, inceleme, ön inceleme ve soruşturma sırasında kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen Devlet Memurları Kanununa tabi personeli geçici önlem niteliğinde görevden uzaklaştırabilirler.
Peki müfettiş ne demek? Müfettiş, bir kuruluşun veya şirketin faaliyetlerini, mali durumunu ve iş süreçlerini kontrol etmek, hukuki ve idari mevzuata uygunluğunu denetlemek, mevcut problemleri tespit etmek ve çözüm önerileri sunmak için görevlendirilen kişilere verilen unvandır.
Müfettiş olmak için detaycı, sorgulayıcı, analitik, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk bilincine sahip, iletişime açık ve kolay adapte olabilmek gerekiyor çünkü sürekli seyahat edip yeni yerlere giderek yeni insanlarla tanışıyorsunuz. Bu yüzden uyum sağlamanız ve mesleğinizi düzgün yapmanız gerekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
(2) Müfettişler zorunluluk hallerinde ve gerek gördüklerinde kişilerin ifadelerini yazılı olarak da isteyebilirler. (3) Yazılı ifade istemlerinde ilgili personelin kendisi ile ilgili olarak iddia olunan suçun neden ibaret olduğu yazı ile bildirilir ve ifade için yedi günden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.
eleman.net verilerine göre, Müfettiş 2023 yılında ortalama 51.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Müfettiş , Ocak 2023 yılında ortalama 42.240 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 26.048 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Kurul doğrudan Genel Müdür'e bağlıdır., Müfettişler denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturmaları Genel Müdür adına yaparlar. Müfettişlere Genel Müdür ve Kurul Başkanı dışında hiç bir yerden emir verilemez.
MADDE 5 – (1) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. (2) Müfettişler, görevlerini Bakan adına yaparlar. (3) Müfettişlere; Cumhurbaşkanı, Bakan ve Başkan dışında hiçbir makam veya merci emir ve talimat veremez.
MADDE 5 – (1) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. Müfettişler; denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. (2) Müfettişlere Bakan, Başkan ve iş bölümü çizelgesine göre yetkilendirildikleri alanlarda başkan yardımcıları dışında hiçbir yerden emir verilemez.
Yeni Yönetmeliğe göre muhakkik veya müfettişler savunma alabilirler mi? Yönetmeliğe göre müfettişlerin veya muhakkiklerin soruşturma sürecinde savunma almaları mümkün değildir.
Mevzuata Uygunluğu Kontrol Etme: Müfettişler; okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve diğer personelin yaptıkları iş ve işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu kontrol eder.
fel. [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Müfettişler il merkezi veya ilçe merkezindeki okullara gelmeden önce haber veriyorlar.
Vergi İncelemelerinde incelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemelerin bitirilmesi esastır.
Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevler hariç olmak üzere hakim ve savcılar üzerinde gözetim hakkını haizdir. Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.
d) Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak. e) Yapılacak inceleme sonunda, hakkında resmi kurumlardan elde edilecek bilgiler ile tutum ve davranışları yönünden müfettiş yardımcılığına engel bir durumu bulunmamak.
Devlet memuru olarak çalışan müfettişlerin maaşları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre belirlenir. 2023 yılı itibariyle, müfettişlerin maaşları 30.000 TL ile 62.000 TL arasında değişebilir.
Mülkiye başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışır ve genel denetim, gözetim ve inceleme yetkilerine sahiptir. Vali ise bir ilin en üst düzey yöneticisi olarak görev yapar ve devletin il düzeyindeki temsilcisidir. Her iki pozisyonun da kendi içinde önemli yetkileri ve sorumlulukları vardır.
Müfettiş, kamu kurum ve kuruluşları ile bazı özel kurumlarda, çalışanlar üzerinde denetim ve sorgulama yetkisine sahip olan meslek mensubu. Özel eğitim görmüş, denetim yapma ve rapor düzenlemekle görevli kişilerdir. Kamu kuruluşlarında teftiş kurullarına bağlı olarak çalışmaktadırlar.
Kurumun merkez ve taşra teşkilatı ile personelinin idari, mali ve hukuki işlemleri hakkında teftiş, inceleme ve soruşturma yapmak, sosyal güvenlik mevzuatının verdiği yetkiye dayanılarak kurumla sözleşme yapmış gerçek ve tüzel kişiler hakkında ise inceleme ve soruşturma yapmak.
Türkiye'de şu anda yaklaşık 7 bin 500 vergi başmüfettişi, müfettiş ve müfettiş yardımcısı görev yapmakta.
MÜFETTİŞ, genellikle devlet kurumlarında çalışan ve yönetim sisteminin düzgün bir şekilde işlediğini ve kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanıldığını kontrol eden bir memurdur.
Genelde; Hukuk , Kamu Yönetimi, Bankacılık gibi dört yıllık üniversite lisans mezuniyeti gerekir. Bazı kurumlar tarafından Tıp veya Mühendislik gibi fakültelerden mezuniyet şartı da aranabilir. Bazı kurumlar tarafından yüksekokul mezuniyeti de kabul edilir.
2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri