XIX. yüzyılda Aydın Vilayeti Menteşe Sancağına bağlı olan Fethiye Kazası, tarım, hayvancılık ve madenciliğin yoğun olduğu bir yer olarak dikkat çeker. Fethiye, Milas ve Bodrum kazası kadar dikkate değer bir yer olmamakla beraber krom ve manganez madenlerinin işletildiği bir kazadır.
Muğla krom, feldspat, linyit, kükürt, grafit gibi madenler bakımından zengin kaynaklara sahiptir. 1990'lı yıllarda faaliyete başlayan mermer sektörü her geçen gün daha da büyümekte Muğla ili ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
İldeki önemli metalik madenler başta krom olmak üzere boksit, manganez ve demir olarak sayılabilir. Türkiye krom potansiyelinin yaklaşık % 6'sını Muğla-Denizli arasındaki ofiyolit birimleri içerisinde bulunan krom yatakları oluşturmaktadır.
Krom, Toros Dağları ve Fethiye'de çıkarılır.
Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor. Diaspor kristali diğer madenler gibi tonlarca çıkarılmıyor. Gram gram çıkarılıyor. Dünyada çok değerli bir maden.
İlgili 25 soru bulundu
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir.
Köyceğiz'de ise krom madeni olup 20'den fazla krom madeni vardır.
Göcek'te kalabilir ve Türkiye'nin bu cennet köşesinde dolu dolu bir tatil geçirebilirsiniz. 1993 yılında kapatılan Göcek Krom madeni işletmeleri, milyonlarca dolarlık yatırımla, yeni Yat Marina'sına ve Turizm Kompleksine dönüştü.
Ülkemizin krom üretimi açısından en önemli bölgesi Guleman (Elazığ) dır. Batı- Doğu Kef, Sori, Tepebaşı, Uzundamar, gibi önemli ocaklardan parça ve konsantre cevher elde edilmektedir.
Krom madeni Antalya ve Guleman'daki ferro-krom tesislerinde işlenmektedir. Boksit: Alüminyumun hammaddesi olan boksit çok hafif olduğundan uçak sanayiinde, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapımında kullanılır.
Keçiborlu kükürt yatakları, bu güne kadar, Türkiye'nin yegane işletilebilir kükürt yataklarını oluşturur. Etibank tarafından 1935 ve 1995 yılları arasında işletilmiştir.
Tarihçe. Mahallenin ismi bölgede yoğun olarak çıkarılan linyit madeninden gelmektedir.
Muğla-Yatağan bölgesinde jeolojik olarak milyarlarca m3 mermer rezervi mevcuttur. Mermer sahalarından yılda 25 000 m3 blok mermer üretilir. Bu üretim toplam 96 adet maden ocağında yapılmaktadır.
Türkiye'de 874 milyon 782 bin 294 ton altın + gümüş, 368 milyon 688 bin 273 ton gümüş görünür rezervi bulunuyor. Kütahya ilimizin dışında Türkiye'de gümüş çıkarılan yerler; Mardin, Gaziantep, Trabzon, Ardahan, Gümüşhane, Antalya, Bursa, Niğde, İzmir, Elazığ, Amasya, Balıkesir illerimizdir.
Krom, insülinin görevlerini tam olarak yerine getirmesine yardımcı olarak, kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olabilir. Ayrıca vücudun insüline olan tepkisini de iyileştirebilir. Açlığı ve fazla yemek yeme isteğini azaltabilir: Güçlü yemek yeme isteği veya fazla iştahlı olmak insanların kilo almasına sebep olabilir.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Krom cevheri başlıca metalurji, kimya, refrakter ve döküm sanayiinde kullanılır. Metalurji sanayiinde krom cevherinin en önemli kullanım alanı paslanmaz çelik yapımında kullanılan ferrokrom üretimidir. Ferrokrom ise paslanmaz çelik metal ve silah sanayiinin çok önemli bir maddesidir.
Yer altı kaynakları açısından oldukça zengin bir ülke olan Türkiye'de özellikle son yıllarda ön plana çıkan element bor… Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'ünün Türkiye'de olduğunu biliyoruz.
Elazığ-Adıyaman il sınırları içinde bulunan Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması ihalesinde açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Bunlar Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşhane-Mastra altın madeni, Sivri- hisar-Kaymaz altın madeni, Havran-Kü- çükdere altın madeni, Artvin- Cerattepe altın madeni, İzmir- Efemçukuru altın madeni ve Uşak-Kışladağ altın maden- leridir.
Ege bölgesinin tarım ve turizm bakımından önemli illerinden biri olan Aydın ili, madenciliğin de yoğun olarak yapıldığı illerden biridir. Metalik madenler bakımından altın, bakır, kurşun, çinko, civa ve demir oluşumları bulunmaktadır.
1889 yılına kadar Diyarbakır`a bağlı Kaymakamlık halinde yönetimini sürdüren Maden, 1889-1924 yılları arasında Mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında Valilik ile yönetilmiş, 1927'den sonra Elazığ İline bağlı Kaymakamlık haline getirilmiştir. Maden, halen Elazığ İline bağlı bir ilçedir.
Mardin ili maden çeşitliliği ve potansiyeli bakımından fakir illerimizdendir. İlde özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri başta fosfat olmak üzere çimento hammaddeleri, mermer ve kuvars kumu olarak sayılabilir.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Çanakkale ili başta kaolen olmak üzere kaolenitik kil, kuvars, çimento hammaddeleri, mermer, barit, bentonit ve tuğla-kiremit hammaddesi gibi endüstriyel hammaddeler bakımından dikkate değer zenginliklere sahiptir. Kaolen yataklarının Çan ve Bayramiç ilçelerinde yoğunlaştığı gözlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri