Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
Kuşlar ve Duyguları
Onlar kuşlarını yakından gözlemleyebilir ve evcil kuşlarıyla yakın bağlar kurabilirler. Bu bağ sayesinde kuşların stresten yalnızlığa, eğlenceden heyecana kadar benzersiz duygularını ve durumlarını yakından gözlemleme şansı bulunur.
Avustralya'da doğal ortamlarında yaşayan muhabbet kuşları, evcil olanlarına göre daha küçüktür. Bunun yanında evcilleşmiş olan kuşlarda mavi, gri, alaca, menekşe gibi renkler hakim olabilir. Ancak evcil hayvan dükkânlarında en çok mavi, yeşil, sarı ve beyaz olanlarına rastlanır.
Nasıl ki insanlar da konuşma kabiliyeti var ise muhabbet kuşlarında da bu kabiliyet vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Tınıları ve harmonik çeşitlilikleri tanımak kuşları karşılık verebildikleri sesler bakımından çok becerikli kılar. Kuşlar bizim duyabildiklerimizden daha kısa notaları da duyabilirler. İnsanlar sesi saniyenin 1/20'sinde değerlendirebilirken kuşlar saniyenin 1/200'ünde sesi ayırt edebilirler.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
Kırmızının neden korkutucu bir renk olduğuysa hâlâ net değil. Pryke, bitki ve hayvanlarda ikaz rengi olarak beyaz ve mavinin de en az kırmızı kadar sık kullanıldığını, bu nedenle doğuştan gelen kırmızı korkusunun doğal seçilimle ortaya çıkmış olması gerekliliğinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.
Muhabbet kuşlarının geceleri de uçtuğu bilinmektedir. Hatta evde beslenen muhabbet kuşlarının karanlıkta hiçbir yere çarpmadan yollarını bulabildikleri de gerçektir. Fakat bu çıkarımlar muhabbet kuşlarının gece görüşüne sahip oldukları anlamına gelmez. Gece görüşleri iyi olmadığı için bu kuşlar gündüzleri avlanırlar.
Çünkü farklı renkleri algılayabilmek gece avlanan kuşlar için çok önemli değildir. Bu nedenle gece aktif olan kuşların gözünde daha fazla fotoreseptör yani çomak hücre bulunur. Bu sayede gözleri daha fazla ışık toplayarak geceleri karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar. Ancak renkleri gündüz olduğu gibi göremezler.
Özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemi bir kat daha artar. Yeni yiyecekler ve taze su oldukça zeki olan kuşları mental yoldan uyarmanın yöntemlerinden birisidir. Özellikle taze meyveler muhabbet kuşunu rahatlamaya yardımcı olacak besinler arasında yer almaktadır.
Muhabbet Kuşlarının Duygusal ve Fiziksel Tepkileri
Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Konuşmaya çalışan muhabbet kuşunun belli başlı bazı belirtileri ön plana çıkmaktadır. - Öncelikle heceleme üzerinde kelimelerin baş harflerini söylemeye başlar. - Özellikle tekrar edilen kelimeleri mırıldanmaya başlar. - İnsan sesine benzer sesleri taklit eder.
Kuşların depresyon belirtilerini anlamak ise hasta olduklarını anlamaktan çok daha zordur. Kuşlar mutsuz ya da stresli olduklarında hissettikleri duygular aşırı hale gelinceye kadar gizlerler. Sonunda ise fiziksel ya da davranışsal olarak hissetiklerini dışavururlar.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Muhabbet kuşları günde 10-12 saat kadar uykuya ihtiyaç duyarlar. Onlar için ideal hava sıcaklığı 24-27°C arasıdır. Uyumak için sessiz ve karanlık ortamları severler. Sık sık oratm değiştirmek muhabbet kuşları için iyi değildir.
Tabii gün içerisinde muhabbet kuşu öttüğü zaman hemen üzerini kapatmak da çok yanlıştır. Bu durum muhabbet kuşunu korkutur ve küstürebilir. Sadece muhabbet kuşu kafesleri geceleri ve karanlık bir ortam gerektiği koşullarda örtülmelidir.
Muhabbet kuşunuza öğrettiğiniz kelimeleri unutmaması için düzenli olarak tekrarlamalısınız. Öğrenme aşamasında kuşunuz mutluysa ve siz de yeteri kadar onunla ilgilendiyseniz ortalama olarak 2 – 3 gün içerisinde kelimeleri öğrenebilmektedirler. Muhabbet kuşları 25 – 30 kelime kadar öğrenebilmektedir.
Fakat bilmeliyiz ki aşk daha karmaşık ve henüz bilim tarafından tam anlamıyla çözümlenememiş bir duygudur. Aşk aynı tür canlıların arasında olur ve bir kuş bir insana bu tarz bir duygu besleyemez.Dolayısıyla kuşlar insanlara aşık olamaz ama yüksek derecede sevgi ve bağlılık duygusu besleyebilir.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Muhabbet Kuşlarının En Sevdiği Besinler? Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir.
Kafesin içine elini uzatmak, kuşu tedirgin eder ve içgüdüsel olarak ısırma eylemine geçer. Kuşlar kıskançlık durumunda da ısırabilir. Sizinle yakın bağ kuran kuşunuz, size yakın başka bir kuşu kıskanıp onu ısırabilir. Kimi durumda oyun oynamak için de kuşlar ısırabilir.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Evde tek başına kaldıklarında ruhsal ve fizyolojik ihtiyaçlar bakımından etkilenebiliyorlar. Sahibine çok alışkın olan kuşlar tek başına kalınca strese girebiliyor. Eğer emanet edecek kimseniz yok ise bu durumda bazı önlemleri alarak evde 3-4 gün bırakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri