Uygurların zulüm görmelerinin sebebi anadillerini konuşmak ve dini ritüellerini yaşadıkları yerde yerine getirmek istemeleridir. Çin hükümeti buna karşı olduğundan dolayı 3 milyondan fazla Uygur Türkü Müslümanı “Yeniden eğitim kampı” diye adlandırdıkları kampa zorla hapsetmiştir.
Uygur Soykırımı, Çin Hükûmeti tarafından Uygurlar'a karşı uygulanan şiddet ve İnsan hakları ihlallerine verilen genel isimdir. Bu politika çoğunluğu Uygur olan bir milyondan fazla Türk Müslümanın herhangi bir yasal işlem olmaksızın, gizli gözaltı kamplarında tutulmasına yol açtı.
5 Ocak 2007'de Çin polisi Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin kamplarını basmış ve 18 kişiyi öldürmüştür. Bu olay 2008 yılındaki Uygur ayaklanmalarının fitilini ateşlemiştir. 2008 yılında radikal İslamcı Uygur örgütleri bölgedeki pek çok farklı noktada saldırılar düzenlemişlerdir.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi
Tarım Havzası içerisinde yer alan tarihî Altışehir bölgesi, hem tarih boyunca hem de günümüzde Uygurların en yüksek yoğunlukta yaşadığı bölgedir ve Sincan Uygurlarının yaklaşık %80'inin hâlen bu bölgede yaşadığı tahmin edilmektedir.
1949-1952 yılları arasında 2 milyon 800 bin, 1952-1957 yılları arasında 3 milyon 509 bin, 1958-1960 yılları arasında 6 milyon 700 bin, 1961-1965 yılları arasında da 13 milyon 300 bin kişi ya Çin ordusu tarafından öldürülmüş ya da rejimin politikaları doğrultusunda oluşan kıtlık sonucu hayatını kaybetmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Türkistan'da, VIII. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar, konar-göçer Türk boyları arasında adlarından sıkça söz ettirmiş olan Çiğiller, adı geçen coğrafyada geniş bir alana dağılmışlardır. Zamanla yerleşik hayatı da benimsemiş bulunan Çiğillerin bazı kabileleri, Selçuklular zamanında Anadolu'ya da göç etmiştir.
Uygur Türkçesi, edebi dil olarak Çağatay Türkçesinin devamıdır. 1930'lara kadar mahalli özelliklerin de zaman zaman yer aldığı Çağatay yazı dilini kullanan Uygurlar, bu yıldan sonra Urumçi ağzına dayanan merkezi şiveyi edebi dil haline getirdiler.
840 yılında bir başka Türk kavmi olan Kırgızlar Uygur Devletine son verdiler.
Hun ve Köktürklerin kültür mirasını devam ettiren Uygurlar, tam olarak yerleşik hayata geçmiş ilk Türk boyudur. Orta Asya Türk tarihi bakımından devlet olarak gerek yaşadıkları dönemde gerekse de yıkılışlarından sonra çok uzun süre kültürlerini yaşatabilmişlerdir.
Uygurlar, daha sonra bölgedeki diğer Türk boylarıyla birleşerek tarihte “İlk Müslüman Türk Devleti”ni kurmuşlardır. Uygurların tarihten beri yaşamakta olduğu anavatanı Doğu Türkistan, günümüzde Çin sınırları içinde “Şincan Uygur Özerk Bölgesi” diye adlandırılmaktadır.
Uygur, Kazak, Huy (Döngen), Kırgız, Tacik, Özbek, Tatar, Salar, Dong Şiang ve Baoan milliyetlerinden halklar İslâm dinindendir. Dolayısıyla Doğu Türkistan'ın toplumsal yaşamında en etkin din İslâmiyet'tir. Doğu Türkistan'da 23.000 cami, Lamaist tapınağı ve Katolik kilisesi bulunmaktadır.
Günümüzde Doğu Türkistan kendi halkına açık hapishane haline getirilmiştir. Halkın nefes alacak hali kalmamıştır. Her türlü hak ve özgürlükleri elinden alınan Uygur Türkleri dini ve millî değerlerinden uzaklaşması için insanlık dışı zulme maruz bırakılmışlardır.
Doğu Türkistan binlerce yıldır Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek ve Tacik gibi Orta Asya halklarının anavatanıdır.
Uygur Devleti Hükümdarları
*Bilge Kağan'ın başarılı döneminin ardından başa geçen Moyen Çur Kağan askerî disiplini ile ön plana çıkmıştır. Onun döneminde Batı, Oğuz, Kuzey ve Çin üzerine yapılan seferler olmak üzere toplam dört sefer düzenlenmiştir.
Türkiye'de yaşayan Uygurların sayısı değişmektedir. The Economist dergisine göre, Türkiye'de 10.000'den fazla Uygur yaşamaktadır. Nikkei Asia adlı dergi ve Coda Story ise, Türkiye'de 200.000 Uygur'un yaşadığını bildirdi. Nikkei Asia Türkiye'deki diasporanın "Orta Asya dışındaki en büyük diaspora" olduğunu bildirdi.
Lingchi (Çince: 凌遲) farklı şekillerde çevrilerek yavaş dilimleme, yavaş gelişme, kalıcı ölüm, binlerce kesik tarafından ölüm olarak da bilinen Çin'de yaklaşık olarak 900 yılından 1905 yılında yasaklanana kadar uygulanan bir idam ve işkence yöntemidir.
Onların ataları da, eski Uygurların oturduğu yer olan Karakurum'dandır.
Türkistan, Orta Asya'da, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Rusya, Moğolistan ve Çin topraklarının bir kısmını kapsayan çoğunlukla Türk halklarının yaşadığı coğrafî bir bölgedir.
Uygurlar yukarıda bahsedilen dönemlerde çeşitli dini inançları benimsemişlerdir. Animizm ve Totemizm temelinde gelişen Şamanizm inancı onların en eski dinleri olmuştur. İlerleyen süreçlerde Budizm, Maniheizm ve Hıristiyanlık gibi inanç sistemleri de Uygurların dini hayatlarında önemli izler bırakmıştır.
* Türk tarihinde ilk defa şehir ve kasabalar kurarak, ilk Türk mimari eserlerini meydana getirdiler. * Çinlilerle ilişkileri sonucunda kağıt ve matbaayı kullandılar. * Kendine özgü Uygur Alfabesi'ni kullandılar. * 840 yılında Kırgızlar tarafından yıkıldılar.
Uygur Devleti yerleşik yaşama geçen ilk Türk devletidir.
Uygurlar, Göktürkler devrinde Orhon bölgesinin yukarı Selenge ırmağı dolaylarında yaşamışlardır. Uygur Türkleri On boydan meydana gelmiş olup, onun için On Uygur şeklinde de anılmışlardır.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuzeybatı kesiminde bulunan Doğu Türkistan'daki Uygur Özerk Bölgesi'nin Çince'den gelen adı. Orta Asya'da bir Türk topluluğu. 1227-1370 yılları arasında Mâverâünnehir, Yedisu ve Doğu Türkistan'da hüküm süren bir hânedan.
Yeni Uygur Türkçesi, Çağatay Türkçesinin devamı olmakla birlikte bu lehçenin Çağatay Türkçesinden ayrıldığı hususlar da göze çarpmaktadır.
Ötüken‟de Kök Türklerden sonra iktidara çıkan Uygur devrinde Moğol asıllı halklar genelde onların bir parçası olarak yaşadılar. Kıtan, Hi (Tatabı), Shi-wei ve Türk ve Moğol Tatarlar Uygurlara uzun zaman hizmet ettiler. Bu dönemin özelliği olarak Moğol asıllı halkların Uygurlarla fazla savaşmadıkları anlaşılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri