Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Muhabbet kuşlarında sürekli bir uyuma hali görülüyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Bunlar;• Vitamin eksikliği,• Protein eksikliği,• Gece uykusunu tam alamaması,• İlgi eksikliği ve strese girmeleri,• Ciddi hastalıklar olabilir.
Hâlsizlik, tüylerde kabarma, ishal ve nefes alma sorunları öncül belirtiler arasında yer alır. Benzer belirtilerin gözlemlenmesi hâlinde veteriner hekimin kontrollerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu noktada izolasyon önerilir ve ek olarak kuşun kafesinin dezenfekte edilmesi tavsiye edilir.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
İlgili 27 soru bulundu
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar. Bu da tüy foliküllerinden yeni tüylerin büyümesini engeller ve ciltlerinde yaralara neden olur.
* Avitechnic B vitamini desteği, kuşların strese bağlı yaşadığı sorunların giderilmesine yardımcı olur. * Stres kuşlarda bağışıklığın zayıflamasına ve daha kolay hastalanmalarının sebebidir. B vitamin kompleksi sinir sistemini destekleyerek depresyonun ve stresin etkilerini azaltır, hastalıklara karşı direnci artırır.
Muhabbet Kuşlarının Duygusal ve Fiziksel Tepkileri
Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir.
Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
Muhabbet kuşunun kafesin dibinde durması, en çok merak edilen hastalık belirtileri arasında gösterilir. Eğer muhabbet kuşunuz tüneğinde durmayıp sürekli kafesin dibinde durmaya çalışıyorsa, hastalık belirtisidir.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
Hasta kuşlar genellikle yeterince yemek yemiyor olabilir ve kan şeker düzeyleri düşük olabilir (Hipoglisemik). göz damlası ile saatte birkaç damla şekerli su verilebilir. Bunu yaparken son derece dikkatli olun, acele etmeyin ve kuşu kesinlikle sırt üstü tutmayın. Kuş mutlaka dik olarak tutulmalıdır.
Genellikle muhabbet kuşları cereyanda kaldığı için halsiz ve kabarık hasta duruşu sergilerler. Bunun tek çözümü minik kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklığını sabit tutmaktan geçiyor. Kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklık sorununu çözdüğünüzde sorunun diğer kısmını da çözmüş olacaksınız.
Sürekli etrafını kontrol etmek zorunda kalan kuş zaman içinde bu korku sebebiyle strese girer. Bu stres, ilerleyen zamanlarda kronik bir hale gelebilir ve bunun neticesinde depresyon meydana gelebilir.
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemi bir kat daha artar. Yeni yiyecekler ve taze su oldukça zeki olan kuşları mental yoldan uyarmanın yöntemlerinden birisidir. Özellikle taze meyveler muhabbet kuşunu rahatlamaya yardımcı olacak besinler arasında yer almaktadır.
Muhabbet kuşunuzdan belki de en çok duyacağınız ses: Mutlu cıvıltı Mubabbet kuşlarının en yaygın ifadelerinden biri olan 'mutlu cıvıltı', tek ve kesik kesik şekilde duyulur. Bu, yoğun bir memnuniyetin ve kuşunuzun mutlu bir şekilde hayatına devam ettiğinin bir göstergesidir.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
Muhabbet Kuşlarının En Sevdiği Besinler? Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir.
Fakat bilmeliyiz ki aşk daha karmaşık ve henüz bilim tarafından tam anlamıyla çözümlenememiş bir duygudur. Aşk aynı tür canlıların arasında olur ve bir kuş bir insana bu tarz bir duygu besleyemez.Dolayısıyla kuşlar insanlara aşık olamaz ama yüksek derecede sevgi ve bağlılık duygusu besleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri